Instruction
JAMB Mathematics 2004
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5201.
From the top of a vertical mast 150m high, two huts on the same ground level are observed. One due east and the other due west of the mast. Their angles of depression are $60^{\circ}$ and $45^{\circ}$ respectively. Find the distance between the huts.
A
$150(1 + \sqrt{3})\text{m}$
B
$50(\sqrt{3} + 3)\text{m}$
C
$150\text{m}$
D
$50\sqrt{3}\text{m}$
View Answer
Correct Answer: A
Distance = $150 \cot 45^{\circ} + 150 \cot 60^{\circ} = 150 + 50\sqrt{3} = 50(3 + \sqrt{3})$. (The provided answer A is a typo).
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5202.
If $y = 243(4x + 5)^{-2}$ find $\frac{dy}{dx}$ when $x = 1$
A
$-\frac{8}{3}$
B
$\frac{3}{8}$
C
$\frac{9}{8}$
D
$-\frac{8}{9}$
View Answer
Correct Answer: A
$y' = -486(4x+5)^{-3} \times 4 = -1944(4x+5)^{-3}$. At $x=1$, $y' = -1944(9)^{-3} = -\frac{1944}{729} = -\frac{8}{3}$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5203.
Differentiate $\frac{x}{\cos x}$ with respect to x
A
$1 + x \sec x \tan x$
B
$1 + \sec^2 x$
C
$\cos x + x \tan x$
D
$\sec x + x \sec x \tan x$
View Answer
Correct Answer: D
$\frac{d}{dx}(\frac{x}{\cos x}) = \frac{\cos x + x \sin x}{\cos^2 x} = \sec x + x \sec x \tan x$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5204.
Evaluate $\int (\sec^2 x - \tan^2 x) dx$
A
$2$
B
$-2$
C
$3$
D
$x + 2$
View Answer
Correct Answer: D
$\sec^2 x - \tan^2 x = 1$. $\int 1 dx = x + C$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5205.
Find the equation of the curve which passes through the point (2, 5) and whose gradient at any point is given by $6x - 5$
A
$6x^2 - 5x + 5$
B
$6x^2 + 5x + 5$
C
$3x^2 - 5x - 5$
D
$3x^2 - 5x + 3$
View Answer
Correct Answer: D
$y = \int (6x - 5) dx = 3x^2 - 5x + C$. $5 = 12 - 10 + C \Rightarrow C = 3$. $y = 3x^2 - 5x + 3$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5206.
If m and n are the mean and median respectively of the set of numbers $2,3,9,7,6,7,8,5$ and $m + 2n$ to the nearest whole number.
A
$19$
B
$18$
C
$13$
D
$12$
View Answer
Correct Answer: A
Mean = $\frac{47}{8} = 5.875$. Median = $\frac{6+7}{2} = 6.5$. $m + 2n = 5.875 + 13 = 18.875 \approx 19$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5207.
Estimate the mode of the above frequency distribution.
A
$12.2$
B
$12.7$
C
$12.9$
D
$13.4$
View Answer
Correct Answer: B
Modal class is $10-14$. Mode = $9.5 + \frac{23-17}{2(23)-17-25} \times 5 = 9.5 + \frac{6}{46-42} \times 5 = 9.5 + \frac{6}{4} \times 5 = 9.5 + 7.5 = 17$. (The provided answer B is a typo).
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5208.
Find the variance of the numbers $K, K+1, K+2$
A
$\frac{2}{3}$
B
$\frac{1}{3}$
C
$\frac{2}{3}$
D
$\frac{1}{3}$
View Answer
Correct Answer: A
Mean = $K+1$. Variance = $\frac{(K - (K+1))^2 + (K+1 - (K+1))^2 + (K+2 - (K+1))^2}{3} = \frac{1 + 0 + 1}{3} = \frac{2}{3}$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5209.
Find the positive value of x if the standard deviation of the numbers $1, x+1, 2x+1$ is $\sqrt{6}$
View Answer
Correct Answer: C
Mean = $\frac{3x+3}{3} = x+1$. Variance = $\frac{(1-(x+1))^2 + (x+1-(x+1))^2 + (2x+1-(x+1))^2}{3} = \frac{x^2 + 0 + x^2}{3} = \frac{2x^2}{3} = 6 \Rightarrow x^2 = 9 \Rightarrow x = 3$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5210.
A bag contains 16 red balls and 20 blue balls only. How many white balls must be added to the bag so that the probability of randomly picking a red ball is equal to $\frac{2}{5}$?
A
$4$
B
$20$
C
$24$
D
$40$
View Answer
Correct Answer: A
$\frac{16}{36 + x} = \frac{2}{5} \Rightarrow 80 = 72 + 2x \Rightarrow 2x = 8 \Rightarrow x = 4$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5211.
The pie chart above shows the monthly expenditure of a public servant. The monthly expenditure on housing is twice that of school fees. How much does the worker spend on housing if his monthly income is $\#7,200$?
A
$\#1000$
B
$\#2000$
C
$\#3000$
D
$\#4000$
View Answer
Correct Answer: B
Angle for Food = $120^{\circ}$. Angle for Transport = $90^{\circ}$. Remaining = $150^{\circ}$. Housing = $2 \times$ School fees. $3 \times$ School fees = $150^{\circ} \Rightarrow$ School fees = $50^{\circ}$, Housing = $100^{\circ}$. Amount = $\frac{100}{360} \times 7200 = \#2000$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5212.
The bar chart above shows the distribution of marks scored by 60 pupils in a test in which the maximum score was 10. if the pass mark was 5, what percentage of the pupils failed the test?
A
$59.4\%$
B
$50.0\%$
C
$41.7\%$
D
$25.0\%$
View Answer
Correct Answer: A
Number of pupils who scored less than 5 = $1+3+4+7+9 = 24$. Percentage = $\frac{24}{60} \times 100 = 40\%$. (The provided answer A is a typo).
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5213.
In a recent zonal championship games involving 10 teams, teams X and Y were given probabilities $\frac{2}{5}$ and $\frac{1}{3}$ respectively of winning the gold in the football event. What is the probability that either team will win the gold?
A
$\frac{2}{15}$
B
$\frac{7}{15}$
C
$\frac{11}{15}$
D
$\frac{13}{15}$
View Answer
Correct Answer: C
$P(X \cup Y) = P(X) + P(Y) = \frac{2}{5} + \frac{1}{3} = \frac{6+5}{15} = \frac{11}{15}$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2004
Q5214.
If x, y can take values from the set $\{1,2,3,4\}$, find the probability that the product of x and y is not greater than 6.
A
$\frac{5}{8}$
B
$\frac{5}{16}$
C
$\frac{1}{2}$
D
$\frac{3}{8}$
View Answer
Correct Answer: A
Total outcomes = 16. Favorable: (1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(2,1),(2,2),(2,3),(3,1),(3,2),(4,1) = 10. Probability = $\frac{10}{16} = \frac{5}{8}$.
Instruction
JAMB Mathematics 2013
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5215.
Which Mathematics Question Paper Type is given to you?
A
Type D
B
Type I
C
Type B
D
Type U
View Answer
Correct Answer: D
The paper type is indicated on the question paper.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5216.
Convert $27_{10}$ to another number in base three
A
1100
B
1000
C
1001
D
1010
View Answer
Correct Answer: B
$27 \div 3 = 9$ rem 0; $9 \div 3 = 3$ rem 0; $3 \div 3 = 1$ rem 0; $1 \div 3 = 0$ rem 1. Reading from bottom: $1000_3$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5217.
3 girls share a number of apples in the ratio 5:3:2. If the highest share is 40 apples, find the smallest share
View Answer
Correct Answer: A
Total parts = $5+3+2 = 10$. Highest share = 5 parts = 40, so 1 part = 8. Smallest share = 2 parts = $2 \times 8 = 16$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5218.
Evaluate $\frac{1.25 \times 0.025}{0.05}$, correct to 1 decimal place
View Answer
Correct Answer: C
$\frac{0.03125}{0.05} = 0.625$. To 1 d.p. = 0.6.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5219.
Calculate the time taken for $N3000$ to earn $N600$ if invested at $8\%$ simple interest
A
$\frac{3}{2}$ years
B
$\frac{1}{2}$ years
C
$2\frac{1}{2}$ years
D
3 years
View Answer
Correct Answer: C
$T = \frac{100I}{PR} = \frac{100 \times 600}{3000 \times 8} = \frac{60000}{24000} = 2.5$ years = $2\frac{1}{2}$ years.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5220.
Simplify $3 - 5n^{91-n} \times 27^{n+1}$
View Answer
Correct Answer: A
The question is garbled.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5221.
If $\log_{10} 4 = 0.6021$, evaluate $\log_{10} \frac{1}{4}$
A
1.8063
B
0.2007
C
0.3011
D
0.9021
View Answer
Correct Answer: B
$\log_{10} \frac{1}{4} = \log_{10} 4^{-1} = -\log_{10} 4 = -0.6021$. (The provided options have errors).
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5222.
Simplify $\frac{\sqrt{5}(\sqrt{147} - \sqrt{12})}{\sqrt{15}}$
A
$\frac{1}{9}$
B
9
C
5
D
$\frac{1}{5}$
View Answer
Correct Answer: C
$\sqrt{147} = 7\sqrt{3}$, $\sqrt{12} = 2\sqrt{3}$. $\frac{\sqrt{5}(7\sqrt{3} - 2\sqrt{3})}{\sqrt{15}} = \frac{\sqrt{5}(5\sqrt{3})}{\sqrt{15}} = \frac{5\sqrt{15}}{\sqrt{15}} = 5$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5223.
P, Q and R are subsets of the universal set U. The Venn diagram showing the relationship (P∩Q)∪R is
A
Diagram A
B
Diagram B
C
Diagram C
D
Diagram D
View Answer
Correct Answer: C
The shaded region is the union of (P∩Q) and R.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5224.
if $P = \{x: x$ is odd, $-1 < x \leq 20\}$ and $Q$ is $\{y: y$ is prime, $-2 < y \leq 25\}$, find $P \cap Q$
A
$\{3, 5, 7, 11, 13, 17, 19\}$
B
$\{2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19\}$
C
$\{3, 5, 7, 11, 17, 19\}$
D
$\{3, 5, 11, 13, 17, 19\}$
View Answer
Correct Answer: A
P = {1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19}. Q = {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23}. P ∩ Q = {3, 5, 7, 11, 13, 17, 19}.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5225.
If $S = \sqrt{t^2 - 4t + 4}$ find t in terms of S
A
$S - 2$
B
$S^2 + 2$
C
$S^2 - 2$
D
$S + 2$
View Answer
Correct Answer: D
$S = \sqrt{(t-2)^2} = t - 2$. $t = S + 2$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5226.
If $x - 4$ is a factor of $x^2 - x - k$, then k is
View Answer
Correct Answer: D
$f(4) = 16 - 4 - k = 0 \Rightarrow 12 - k = 0 \Rightarrow k = 12$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5227.
The remainder when $6p^3 - p^2 - 47p + 30$ is divided by $p - 3$ is
View Answer
Correct Answer: D
$f(3) = 6(27) - 9 - 141 + 30 = 162 - 9 - 141 + 30 = 42$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5228.
P varies jointly as m and u, and varies inversely as q. Given that $p = 4$, $m = 3$ and $u = 2$ and $q = 1$, find the value of $p$ when $m = 6$, $u = 4$ and $q = \frac{8}{5}$
A
10
B
$\frac{288}{5}$
C
$\frac{128}{5}$
D
15
View Answer
Correct Answer: A
$p = \frac{kmu}{q}$. $4 = \frac{k(3)(2)}{1} = 6k \Rightarrow k = \frac{2}{3}$. $p = \frac{(2/3)(6)(4)}{8/5} = \frac{16}{8/5} = 16 \times \frac{5}{8} = 10$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5229.
If r varies inversely as the square root of s and t, how does s vary with r and t?
A
s varies directly as r² and t²
B
s varies directly as r and t
C
s varies inversely as r and t²
D
s varies inversely as r² and t
View Answer
Correct Answer: A
$r = \frac{k}{\sqrt{st}} \Rightarrow \sqrt{st} = \frac{k}{r} \Rightarrow st = \frac{k^2}{r^2} \Rightarrow s = \frac{k^2}{r^2t}$. So s varies inversely as r² and t. (The provided answer A is a typo).
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5230.
Evaluate $3(x + 2) > 6(x + 3)$
A
$x < -4$
B
$x > 4$
C
$x < 4$
D
$x > -4$
View Answer
Correct Answer: A
$3x + 6 > 6x + 18 \Rightarrow 6 - 18 > 6x - 3x \Rightarrow -12 > 3x \Rightarrow x < -4$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5231.
The graph above is correctly represented by
A
$y = x^2 - x - 1$
B
$y = x^2 + x - 2$
C
$y = x^2 - x - 2$
D
$y = x^2 - 3x + 2$
View Answer
Correct Answer: B
The graph has roots at x = -2 and x = 1. $y = (x+2)(x-1) = x^2 + x - 2$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5232.
Solve for $x: |x - 2| < 3$
A
$-1 < x < 5$
B
$x < 1$
C
$x < 5$
D
$-1 < x < 3$
View Answer
Correct Answer: A
$-3 < x - 2 < 3 \Rightarrow -1 < x < 5$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5233.
If the sum of the first two terms of a G.P. is 3, and the sum of the second and the third terms is -6, find the sum of the first term and the common ratio
View Answer
Correct Answer: D
$a + ar = 3$, $ar + ar^2 = -6$. $r(a + ar) = -6 \Rightarrow 3r = -6 \Rightarrow r = -2$. $a(1-2) = 3 \Rightarrow -a = 3 \Rightarrow a = -3$. $a + r = -3 + (-2) = -5$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5234.
The nth term of the progression $\frac{4}{2}, \frac{7}{3}, \frac{10}{4}, \frac{13}{5}, \ldots$ is
A
$\frac{3n+1}{n+1}$
B
$\frac{3n-1}{n+1}$
C
$\frac{3n+1}{n-1}$
D
$\frac{3n-1}{n-1}$
View Answer
Correct Answer: A
Numerator: 4, 7, 10, 13 = $3n+1$. Denominator: 2, 3, 4, 5 = $n+1$. So $T_n = \frac{3n+1}{n+1}$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5235.
If a binary operation $*$ is defined by $x y = x + 2y$, find $2 (3 * 4)$
View Answer
Correct Answer: C
$3 4 = 3 + 2(4) = 11$. $2 11 = 2 + 2(11) = 24$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5236.
If $P = \begin{pmatrix} 5 & 3 \\ 2 & 1 \end{pmatrix}$ and $Q = \begin{pmatrix} 4 & 2 \\ 3 & 5 \end{pmatrix}$ find $2P + Q$
A
$\begin{pmatrix} 7 & 7 \\ 8 & 14 \end{pmatrix}$
B
$\begin{pmatrix} 8 & 14 \\ 7 & 7 \end{pmatrix}$
C
$\begin{pmatrix} 7 & 7 \\ 14 & 8 \end{pmatrix}$
D
$\begin{pmatrix} 14 & 8 \\ 7 & 7 \end{pmatrix}$
View Answer
Correct Answer: D
$2P = \begin{pmatrix} 10 & 6 \\ 4 & 2 \end{pmatrix}$. $2P + Q = \begin{pmatrix} 10+4 & 6+2 \\ 4+3 & 2+5 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 14 & 8 \\ 7 & 7 \end{pmatrix}$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5237.
Find the inverse $\begin{pmatrix} 5 & 3 \\ 6 & 4 \end{pmatrix}$
A
$\begin{pmatrix} 2 & \frac{3}{2} \\ -3 & -\frac{5}{2} \end{pmatrix}$
B
$\begin{pmatrix} 2 & \frac{3}{2} \\ -3 & \frac{5}{2} \end{pmatrix}$
C
$\begin{pmatrix} 2 & -\frac{3}{2} \\ -3 & -\frac{5}{2} \end{pmatrix}$
D
$\begin{pmatrix} 2 & -\frac{3}{2} \\ -3 & \frac{5}{2} \end{pmatrix}$
View Answer
Correct Answer: C
$det = 20 - 18 = 2$. Inverse = $\frac{1}{2}\begin{pmatrix} 4 & -3 \\ -6 & 5 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 2 & -\frac{3}{2} \\ -3 & \frac{5}{2} \end{pmatrix}$. (The provided answer C is a typo).
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5238.
In the diagram above, find the value of x.
A
$45^{\circ}$
B
$15^{\circ}$
C
$30^{\circ}$
D
$40^{\circ}$
View Answer
Correct Answer: D
The question is incomplete.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5239.
The value of $x$ in the figure above is
A
$40^{\circ}$
B
$50^{\circ}$
C
$60^{\circ}$
D
$70^{\circ}$
View Answer
Correct Answer: B
The question is incomplete.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5240.
If the angles of a quadrilateral are $(3y + 10)^{\circ}$, $(2y + 30)^{\circ}$, $(y + 20)^{\circ}$ and $4y^{\circ}$, find the value of $y$.
A
$66^{\circ}$
B
$12^{\circ}$
C
$30^{\circ}$
D
$42^{\circ}$
View Answer
Correct Answer: C
Sum = 360. $(3y+10) + (2y+30) + (y+20) + 4y = 360 \Rightarrow 10y + 60 = 360 \Rightarrow 10y = 300 \Rightarrow y = 30$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5241.
A square tile has side 30cm. How many of these tiles will cover a rectangular floor of length 7.2m and width 4.2m?
View Answer
Correct Answer: B
Area of floor = $7.2 \times 4.2 = 30.24\text{ m}^2 = 302400\text{ cm}^2$. Area of tile = $30 \times 30 = 900\text{ cm}^2$. Number = $\frac{302400}{900} = 336$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5242.
Find the length of a chord which subtends an angle of $90^{\circ}$ at the centre of a circle whose radius is 8cm.
A
$8\sqrt{3}\text{ cm}$
B
4 cm
C
8 cm
D
$8\sqrt{2}\text{ cm}$
View Answer
Correct Answer: D
Chord = $2r\sin(45^{\circ}) = 2(8)(\frac{\sqrt{2}}{2}) = 8\sqrt{2}\text{ cm}$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5243.
A chord of a circle subtends an angle of $120^{\circ}$ at the centre of a circle of diameter $4\sqrt{3}$ cm. Calculate the area of the major sector
A
$32\pi\text{ cm}^2$
B
$4\pi\text{ cm}^2$
C
$8\pi\text{ cm}^2$
D
$16\pi\text{ cm}^2$
View Answer
Correct Answer: C
Radius = $2\sqrt{3}$. Major sector = $\frac{240}{360} \times \pi \times (2\sqrt{3})^2 = \frac{2}{3} \times \pi \times 12 = 8\pi$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5244.
The locus of the points which is equidistant from the line PQ forms a
A
perpendicular line to PQ
B
circle centre P
C
circle centre Q
D
pair of parallel lines to PQ
View Answer
Correct Answer: D
The locus is a pair of parallel lines on either side of PQ.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5245.
If the mid-point of the line PQ is (2,3) and the point P is (-2,1), find the coordinate of the point Q.
A
(6, 5)
B
(4, 4)
C
(6, 4)
D
(5, 6)
View Answer
Correct Answer: A
$\frac{-2 + x}{2} = 2 \Rightarrow x = 6$. $\frac{1 + y}{2} = 3 \Rightarrow y = 5$. Q = (6, 5).
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5246.
Find the equation of the perpendicular bisector of the line joining P(2, 3) to Q(-5, 1)
A
$8y + 14x + 13 = 0$
B
$8y - 14x + 13 = 0$
C
$8y - 14x - 13 = 0$
D
$8y + 14x - 13 = 0$
View Answer
Correct Answer: D
Midpoint = $(-\frac{3}{2}, 2)$. Slope of PQ = $\frac{2}{7}$. Perpendicular slope = $-\frac{7}{2}$. $y - 2 = -\frac{7}{2}(x + \frac{3}{2}) \Rightarrow 8y + 14x - 13 = 0$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5247.
In triangle PQR, $q = 8\text{cm}$, $r = 6\text{cm}$ and $\cos P = \frac{1}{12}$
A
$\sqrt{108}\text{ cm}$
B
$\sqrt{9}\text{ cm}$
C
$\sqrt{92}\text{ cm}$
D
10 cm
View Answer
Correct Answer: C
$p^2 = q^2 + r^2 - 2qr\cos P = 64 + 36 - 2(8)(6)(\frac{1}{12}) = 100 - 8 = 92$. $p = \sqrt{92}$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5248.
If $\tan \theta = \frac{3}{4}$, find the value of $\sin \theta + \cos \theta$
A
$\frac{1}{3}$
B
$\frac{1}{2}$
C
$\frac{1}{5}$
D
$1\frac{2}{5}$
View Answer
Correct Answer: D
$\sin \theta = \frac{3}{5}$, $\cos \theta = \frac{4}{5}$. Sum = $\frac{7}{5} = 1\frac{2}{5}$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5249.
If $y = (2x + 2)^3$, find $\frac{dy}{dx}$
A
$3(2x + 2)$
B
$6(2x + 2)^2$
C
$3(2x + 2)^2$
D
$6(2x + 2)$
View Answer
Correct Answer: B
$y' = 3(2x+2)^2 \times 2 = 6(2x+2)^2$.
JAMB (UTME)
Mathematics
2013
Q5250.
if $y = x\sin x$, find $\frac{dy}{dx}$
A
$\cos x + x\sin x$
B
$\sin x + x\cos x$
C
$\sin x - \cos x$
D
$\cos x - x\sin x$
View Answer
Correct Answer: B
$y' = \sin x + x\cos x$.