Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 3701–3750 of 10710 questions
Instruction
In questions 66 to 100, choose the word(s) or phrase(s) which best fill(s) the gap(s).
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3701.I am told that the market is .... in to the interests of people from all .... of life.
Atuned / walks
Bconstructed / places
Cdesigned / places
Dset / works
Correct Answer: A
"Tuned in to" and "all walks of life."
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3702.Uche has been in .... with his pen pal for years.
Aexchange
Bcorrespondence
Cfavor
Dcord
Correct Answer: B
"In correspondence with" — the standard phrase for letter-writing.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3703.Abba became .... about his inability to pass the examination.
Adespondent
Bdisenchanted
Cdogmatic
Djoyful
Correct Answer: A
"Despondent" — in low spirits.
Instruction
In questions 86 to 91, choose the option that has the same vowel or consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3704.Caught
Ahot
Bwater
Csup
Dwrong
Correct Answer: B
"Caught" and "water" both have /ɔː/.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3705.Country
Aworry
Bcourteous
Cbought
Dpoultry
Correct Answer: A
"Country" and "worry" both have /ʌ/.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3706.Trap
Awonder
Bbecause
Cplait
Dquantity
Correct Answer: C
"Trap" and "plait" both have /æ/.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3707.Rest
Aresult
Bshow
Cunasked
Dwise
Correct Answer: A
"Rest" and "result" both have /e/.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3708.Joint
Adagger
Badvantage
Cguardian
Dmightier
Correct Answer: B
"Joint" and "advantage" both have /dʒ/.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3709.Thought
Ataught
Bweather
Ctheatre
Dfate
Correct Answer: A
"Thought" and "taught" both have /ɔː/.
Instruction
In questions 92 to 94, choose the option that rhymes with the given word.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3710.Sheer
Adear
Bshirt
Cspare
Dshade
Correct Answer: A
"Sheer" and "dear" both have /ɪə/.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3711.Great
Acreek
Bcrate
Cknit
Dtreat
Correct Answer: B
"Great" and "crate" both rhyme with /eɪt/.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3712.Own
Abrown
Bfrown
Cgown
Dphone
Correct Answer: D
"Own" and "phone" both rhyme with /əʊn/.
Instruction
In questions 95 to 97, choose the appropriate stress pattern from the options. The syllables are written in capital letters.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3713.Ceremoniously
ACEremoniously
BCeREmoniously
CCereMOniously
DCeremoNIously
Correct Answer: D
Primary stress on the fourth syllable — CeremoNIously.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3714.Understandable
AUnDERstandable
BUnderstandABLE
CUNderstandable
DUnderSTANDable
Correct Answer: C
Primary stress on the first syllable — UNderstandable.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3715.Management
AMAnagement
BMANagement
CmanAGEment
DmanageMENT
Correct Answer: A
Primary stress on the first syllable — MAnagement.
Instruction
In questions 98 to 100, the word in capital letters has an emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates.
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3716.Lam called Uche a PILOT.
AWhat did Lam call Uche?
BDid Okoro call Uche a pilot?
CDid Lam call Uche a driver?
DDid Lam wish Uche to be a pilot?
Correct Answer: C
Emphasis on "PILOT" contrasts with "driver."
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3717.The girl DANCED in the village square.
AWho danced in the village square?
BIs this the village square where the girl danced?
CDid the girl dance in the village square?
DDid the girl sing in the village square?
Correct Answer: D
Emphasis on "DANCED" contrasts with "sing."
JAMB (UTME)
English Language
2009
Q3718.My father READ the newspaper.
ADid my father steal the newspaper?
BWho read the newspaper?
CWhat did my father read?
DWhose father read the newspaper?
Correct Answer: A
Emphasis on "READ" contrasts with "steal."
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 1 to 5.
One of the interesting things to me about our spaceship is that it is a mechanical vehicle, just as is an automobile. If you own a car, you realize that you must put oil and gas into it and must put water in the radiator and take care of the car as a whole. You begin to develop quite a little thermodynamic sense. You know that you are either going to have to keep the machine in good order or it is going to be in trouble and fail to function. We have not been seeing our spaceship earth as an integrally-designed machine which to be persistently successful, must be comprehended and serviced in total.
Now there is one outstanding important fact regarding Spaceship Earth and that is that no instrument book came with it. I think it is very significant that there is no instrument book for successfully operating our ship, in view of the infinite attention to all other details displayed by our ship. It must be taken as deliberate and purposeful that an instruction book was omitted. Lack of instruction has forced us to find out that there are two kinds of mangoes - unripe mangoes that will kill us and ripped mangoes which will nourish us. And we had to find out ways of telling which were which mangoes before we ate it or otherwise we would die. So we were forced because of this to devise scientific experimental procedures and to interpret effectively the significance of the experimental findings. Thus, because the instruction manual was missing, we are learning how we can safely survive on the planet.
Quite clearly, all living beings are utterly helpless at the moment of birth. The human child stays helpless longer than the young of any species. Apparently, it is part of the 'invention' that man is meant to be utterly helpless through certain anthropological phases. When he begins to be able to get on a little better, he is meant to discover some of the physical principles inherent in the universe as well as the many resources around him which will further multiply his knowledge. Designed into this Spaceship Earth's total wealth was a big safety factor. This allowed man to be very ignorant for a long time until he had amassed enough experience from which to extract progressively the system of generalized principles governing increase of energy. The designed omission of the instruction book forced man to discover retrospectively just what his most important capabilities are. He learned to generalize fundamental principles of the universe.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3719.Which use of English question paper type is given to you?
AType A
BType B
CType C
DType D
Correct Answer: A
The paper type is printed on the front of the exam booklet.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3720.According to the writer, the exciting thing about spaceship Earth is that it
Ahas no instrument manual
Bis not difficult to maintain
Cis peculiar to other automobiles
Dis relatively easy to operate
Correct Answer: A
The writer finds it interesting that spaceship Earth "has no instrument book."
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3721.The absence of instrument manual in Spaceship Earth has
Amade the operation of the Spaceship Earth difficult
Bforced man to devise other means of travelling in space
Cchallenged man's inquisitiveness
Dmade man helpless
Correct Answer: C
The passage says the missing manual "forced us to devise scientific experimental procedures" — it challenged our curiosity.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3722.From the passage, it can be deduced that man
Alearns by experiment and deduction
Blearns by chance and accident
Cis incapable of solving all his problems
Dby his nature is in constant search of knowledge
Correct Answer: A
The passage says man had to "devise scientific experimental procedures" — learning by experiment and deduction.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3723.The writer's mood in the passage is that of
Anon-committal
Bpessimism
Coptimism
Dfrustration
Correct Answer: C
The passage ends positively — man learned to generalize principles. The writer is optimistic.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 6 to 10.
Stress is by far the most common cause of ill health in our society and may be the underlying cause of as many as 70-80 per cent of all visits to family doctors. It is also the problem that every doctor shares with patients. Experts note that stress is an issue everybody can relate to experimentally. In studying and better understanding about stress, we can derive personal as well as professional benefits.
Stress can be overcome without undergoing duress. They often say anyone who wants to help someone deal with his/her stress should learn to handle his/her first. The manifestation of stress is legion. It can contribute or mimic just about any symptom you can think of. However, the main symptoms are physical, mental, emotional and behavioural. The causes of stress are multiple and varied but they can be classified into external and internal. External stressors can include relatively getting sick or dying, jobs being lost or people criticizing or one becoming angry. However, most of the stress people experience is self-generated.
Experts tell us that we create the majority of our upsets indicating that because we cause most of our own stress, we can do something about it. This gives us a measure of choice and control that we do not always have when outside forces act on us. This also leads to a basic premise about stress reduction. To master stress-change, you have to figure out what you are doing that is contributing to your problems and change it. These changes fall into behaviour, thinking, lifestyle choices and/or situations you are in. By getting to the root causes of your stress, you can prevent recurrences.
As a way of draining off stress energy, nothing beats aerobic exercise. To understand why, we need to review what stress is. People often think of stress as pressure at work, a demanding boss, a sick child or rush-hour traffic. These may be triggers but stress is actually the body reaction to factors such as these. Stress is the fight-or-flight response in the body, mediated by adrenaline and other stress hormones and comprised such physiologic changes as increased heart rate and blood pressure, faster breathing, muscle tension, dilated pupils, dry mouth and increased blood sugar. In other words, stress is the state of increased arousal necessary for an organism to defend itself at a time of danger.
Exercise is the most logical way to dissipate the excess energy. It is what our bodies are trying to do when we pace around or tap our legs and fingers. It is much better to channel it into a more complete form of exercise like a brisk walk, a run, a bike ride, or a game of squash.
Just as we are all capable of mounting up and sustaining a stress reaction, we have also inherited the ability to put our bodies into a state of deep relaxation called the 'relaxation response'. In this state, all the physiologic events in the stress reaction are reversed. Pulse slows, blood pressure falls, breathing slows and muscles relax.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3724.The expression 'stress is an issue everybody can relate to experimentally' means that
Ait is better understood when experienced
Bits problem can be solved by everybody
Ceverybody avoids it
Deverybody encounters it
Correct Answer: D
"Relate to experimentally" — everybody has experienced it.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3725.Which of the following is true according to the passage?
Astress is mostly caused by internal factors
Bstress can only be avoided during relaxation
Cstress is better handled by the individual
Dthe issue of stress can be solved with no effort
Correct Answer: A
The passage says "most of the stress people experience is self-generated" — internal.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3726.According to the passage, the major step in controlling stress is
Achanging one's attitude to stressors
Bunderstanding the history of the disease
Cvisiting family doctors for checkup and treatment
Dconstant exercise to dissipate every energy
Correct Answer: A
The passage says you must "figure out what you are doing that is contributing to your problems and change it."
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3727.The experts feel one can control one's stress because
Aits cause are understandable
Bit is not difficult to control
Cexternal factors contribute less to stress
Dit is individually initiated
Correct Answer: D
Since we cause most of our stress ourselves, we can control it.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3728.From the passage, it can be deduced that stress is
Ahormonal disorder in the body system
Bindividually induced problems
Cbodily reaction to internal factors
Dbodily reaction to external factors
Correct Answer: D
The passage says stress is "the body reaction to factors such as these" — external triggers.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 11 to 15.
There are many indicators with which to assess or measure corruption. One of them is the affluent living habit of the public official compared to his/her income. Corruption occurs when a public official expects to be induced to perform an act which that public official is ordinarily required to do by law.
Corruption can slow down development. One of the most widely discussed consequences of corruption is the distortion of governmental expenditure. This often results in public money being wasted on white elephant projects, rather than people-oriented services such as health and education. As a result, more opportunities are presented for corrupt use or diversion of funds. Raising the ethical standards of governance can lead to many benefits especially for the economic, political and social development of a country.
Fighting corruption and promoting governance is therefore crucial to developing an environment that facilitates the social, political and economic development of the people. However, while there are often general statements made about the effects of corruption on poverty and development, there is not an explicit recognition that corruption is more than just wealth misappropriation or abuse of power. Corruption impoverishes countries and deprives their citizens of good governance. It destabilizes economic system. When organized crime and other illegal activities flourish, basic public functions are eroded and the quality of life of the people is reduced. Bribery, for example is universally regarded as a crime, but it also reflects socio-economic problems that require broad-based preventive measures and the involvement of the society at large.
Another implication of global measures against corruption is making government work better by improving the economy. Finally, redesigning political and regulatory structures will reduce corruption and other anti-system players that encourage corrupt practices.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3729.According to the writer, corruption is triggered off by
Aunnecessary affluence
Bselfish interests
Cprivate officials
Dpublic officers
Correct Answer: B
The passage says corruption occurs when officials expect to be induced — selfish interest.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3730.From the passage, one of the consequences of corruption is that
Alarge projects are executed
Bit is beneficial to wealthy people who steal public wealth
Cit impedes the progress of a nation
Dpeople get what they want with so much money to spend
Correct Answer: C
The passage opens "Corruption can slow down development."
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3731.Who, according to the writer, should prevent corruption?
Alawyers and police
Bcorrupt public officers
Cthe government
Dthe people
Correct Answer: D
The passage says corruption "requires broad-based preventive measures and the involvement of the society at large."
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3732.Which of the following is an indication of ethical standard of governance?
Afundamental human right
Bsocio-economic instability
Cdemocratic governance
Dbloated expenditure
Correct Answer: C
The passage implies ethical governance is a feature of good democratic practice.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3733.The essence of fighting corruption according to the passage is to
Asend the corrupt to jail
Bpromote good governance
Cpunish corrupt politicians
Dmake people richer
Correct Answer: B
The passage says "Fighting corruption and promoting governance is therefore crucial."
Instruction
Use the passage below to answer questions 16 to 25. The passage has gaps numbered 16 to 25. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap.
Drought is a word that invokes strong emotions. This is not surprising as the .... (16) is usually accompanied by a number of unpleasant developments. These developments have .... (17) for all citizens, starting from the peasant farmers to the state and federal governments which may be plunged into emergency and crisis situation which, if not successfully .... (18) could result in social unrest.
The timeliness of the onset of the rains in various regions of the country and their adequate distribution thereafter have become .... (19) of considerable anxiety to all people. The fact, however, is that periodic reduction in the normal .... (20) of rainfall in the country is not new.
Since large areas of the country are drought prone, the consequences are .... (21). Dry spells could be very severe. There are two aspects of coping with drought. One has to do with emergency measures and the other with .... (22) measures. An immediate consequence of any drought would be famine. In addition, where whole populations are forced to abandon their lands or pastures in search of food, there are bound to be other lasting and .... (23) consequences such as distress, sales of cattle by livestock owners in order to buy food.
Government should provide farmers with agricultural inputs and ensure that they have easy access to these inputs under the relief .... (24). Emergency measures will be much more .... (25) if a mechanism is established to ensure adequate preparedness and defence against the occurrence of drought.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3734.This is not surprising as the .... is usually accompanied by a number of unpleasant developments
Aideology
Bphenomenon
Cidea
Dcomponent
Correct Answer: B
"Phenomenon" — the natural event of drought.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3735.These developments have .... for all citizens
Afeedback
Bresults
Cimplications
Doutcomes
Correct Answer: C
"Implications for all citizens" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3736.if not successfully .... could result in social unrest
Amanaged
Bmanipulated
Cexamined
Dstudied
Correct Answer: A
"Successfully managed" — the crisis being handled.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3737.have become .... of considerable anxiety to all people
Aobjects
Bsubjects
Cissues
Dtopics
Correct Answer: C
"Issues of considerable anxiety" — matters of concern.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3738.periodic reduction in the normal .... of rainfall
Aamount
Bsupply
Csize
Dflood
Correct Answer: A
"Amount of rainfall" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3739.the consequences are ....
Aeffective
Bdisastrous
Cevident
Dinevitable
Correct Answer: D
"The consequences are inevitable" — they will happen.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3740.the other with .... measures
Aroutine
Borganized
Curgent
Ddelayed
Correct Answer: A
"Routine measures" contrasted with emergency measures.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3741.there are bound to be other lasting and .... consequences
Alongitudinal
Bobjective
Csimultaneous
Dparallel
Correct Answer: D
"Parallel consequences" — matching the lasting impact.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3742.under the relief ....
Aaction
Bprocess
Cscheme
Dplan
Correct Answer: C
"Relief scheme" — the standard term.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3743.Emergency measures will be much more .... if a mechanism is established
Anormal
Bcorrect
Cidealistic
Deffective
Correct Answer: D
"Much more effective" — the standard comparative.
Instruction
In questions 26 to 35, select the option that best explains the information conveyed in the sentence.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3744.Though Mr. Iro is our new chairman, he views other members with jaundiced eye.
AHe takes a rather forceful position on dealing with his members
BHe takes an unfavourable position concerning his members
CHe takes a sickly view of his members
DHe takes a rather hazy view of his members
Correct Answer: B
"Jaundiced eye" — a prejudiced/unfavourable view.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3745.People are not interested in who rules.
APeople are not ruled by the leaders they want
BPeople are not concerned about who rules them
CThe rulers are not concerned about the people
DPeople who rule are not interested in the ruled
Correct Answer: B
"Not interested in who rules" — not concerned with who governs them.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3746.It is always good to steer a middle course in whatever one does.
Ait is always good to get midway in anything one does
Bit is always good to act with moderation
Cit is always good to move away from the fore front
Dit is always good to work very hard
Correct Answer: B
"Steer a middle course" — act with moderation.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3747.The witness said he had no axe to grind with his brothers.
AHe had no hatred for the brothers
BHe had no axe and therefore stole the matchet
CHe had no axe and therefore borrowed their matchet
DHe had no vested interest in the brothers.
Correct Answer: D
"No axe to grind" — no personal agenda.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3748.The footballers moved with their tails between their legs.
AThey moved happily because they won the match
BThey were unhappy because they had been despised by their opponents
CThey were ashamed because they had been defeated
DThey moved with their tails between their legs
Correct Answer: C
"Tails between their legs" — showing shame/defeat.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3749.The headmaster managed to take his way out of having to give a speech.
AHe delivered a speech despite the difficulty
BHe managed to give a speech out of a difficult situation
CHe managed to get himself out of a difficult situation
DHe managed to talk on his way
Correct Answer: C
"Take his way out of" — escape from the obligation.
JAMB (UTME)
English Language
2010
Q3750.As regards the matter, we have crossed the Rubicon.
AWe are completely at loss
BWe are irrevocably committed
CWe are already qualified
DWe are perfectly committed
Correct Answer: B
"Crossed the Rubicon" — passed the point of no return.