Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 7701–7750 of 10710 questions
Instruction
JAMB Physics 1995
JAMB (UTME)
Physics
1995
Q7701.Given three capacitors $0.3 \mu\mathrm{F}$, $0.5 \mu\mathrm{F}$ and $0.2 \mu\mathrm{F}$, the joint capacitance when arranged to give minimum capacitance is
Q7702.A ray of light makes an angle of $35^{\circ}$ with a plane mirror. What is the angle of reflection?
A$55^{\circ}$
B$35^{\circ}$
C$70^{\circ}$
D$65^{\circ}$
Correct Answer: A
Angle with mirror $= 35^{\circ}$, so angle of incidence $= 90 - 35 = 55^{\circ}$. Angle of reflection $= 55^{\circ}$.
JAMB (UTME)
Physics
1995
Q7703.The pitch of a sound note depends on
ATimbre
BHarmonics
CQuality
DFrequency
Correct Answer: D
Pitch depends on frequency.
JAMB (UTME)
Physics
1995
Q7704.If the angle between two vectors P and Q is $0^{\circ}$, the vectors are said to
ABe perpendicular
BBe parallel
CIntersect at angle $60^{\circ}$
DIntersect at angle $45^{\circ}$
Correct Answer: B
Vectors with angle $0^{\circ}$ are parallel.
JAMB (UTME)
Physics
1995
Q7705.A machine whose efficiency is $60\%$ has a velocity ratio of $5$. If a force of $500 \mathrm{N}$ is applied to lift a load P, what is the magnitude of P?
Q7706.A ray of light strikes a plane mirror at an angle of incidence of $35^{\circ}$. If the mirror is rotated through $10^{\circ}$, through what angle is the reflected ray rotated?
A$70^{\circ}$
B$45^{\circ}$
C$25^{\circ}$
D$20^{\circ}$
Correct Answer: D
When mirror rotates by $\theta$, reflected ray rotates by $2\theta = 20^{\circ}$.
JAMB (UTME)
Physics
1995
Q7707.Find the frequencies of the first three harmonics of a piano string of length $1.5 \mathrm{m}$ if the velocity of the waves on the string is $120 \mathrm{ms}^{-1}$.
$f_1 = \dfrac{v}{2L} = \dfrac{120}{3} = 40 \mathrm{Hz}$. The answer key B is incorrect; the correct answer is $40, 80, 120 \mathrm{Hz}$.
JAMB (UTME)
Physics
1995
Q7708.The terrestrial telescope has one extra lens more than the astronomical telescope. The extra lens is for
AImproving the sharpness
BCreating an inverted image
CMagnification of the image
DErection of the image
Correct Answer: D
The extra lens in a terrestrial telescope erects the image.
JAMB (UTME)
Physics
1995
Q7709.The driving mirror of a car has a radius of curvature of $1 \mathrm{m}$. A vehicle behind the car is $4 \mathrm{m}$ from the mirror. Find the image distance behind the mirror.
Q7711.At what distance from the wall does the wave have an antinode?
A$2 \mathrm{m}$
B$4 \mathrm{m}$
C$1 \mathrm{m}$
D$3 \mathrm{m}$
Correct Answer: C
The first antinode from a wall (node) is at $\dfrac{\lambda}{4}$. If $\lambda = 4 \mathrm{m}$, then $1 \mathrm{m}$.
JAMB (UTME)
Physics
1995
Q7712.A string is fastened tightly between two walls $24 \mathrm{cm}$ apart. The wavelength of the second overtone is
A$24 \mathrm{cm}$
B$16 \mathrm{cm}$
C$12 \mathrm{cm}$
D$8 \mathrm{cm}$
Correct Answer: B
Second overtone is the 3rd harmonic. $\lambda = \dfrac{2L}{3} = \dfrac{2 \times 24}{3} = 16 \mathrm{cm}$.
JAMB (UTME)
Physics
1995
Q7713.A gas with initial volume of $2 \times 10^{-6} \mathrm{m}^3$ is allowed to expand to six times its initial volume at constant pressure of $2 \times 10^5 \mathrm{Nm}^{-2}$. The work done is
Q7714.The physical quantity that has the same dimensions as impulse is
AEnergy
BMomentum
CSurface tension
DPressure.
Correct Answer: B
Impulse $= F \times t = \mathrm{MLT}^{-2} \times \mathrm{T} = \mathrm{MLT}^{-1}$. Momentum $= mv = \mathrm{M} \times \mathrm{LT}^{-1} = \mathrm{MLT}^{-1}$. They have the same dimensions.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7715.A ball is moving at $18 \mathrm{ms}^{-1}$ in a direction inclined at $60^{\circ}$ to the horizontal. The horizontal component of its velocity is
Q7716.A body on the ground is acted on by a force of $10 \mathrm{N}$ at a point P as shown in the diagram above. What force is needed to stop the body from moving eastward?
A$5 \mathrm{N}$ in the direction of East
B$5 \mathrm{N}$ in the direction of West
C$5\sqrt{3} \mathrm{N}$ in the direction of West.
D$10 \mathrm{N}$ in the Southwest direction.
Correct Answer: B
Eastward component $= 10\cos 60^{\circ} = 5 \mathrm{N}$. To stop eastward motion, a force of $5 \mathrm{N}$ West is needed.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7717.In free fall, a body of mass $1 \mathrm{kg}$ drops from a height of $125 \mathrm{m}$ from rest in $5 \mathrm{s}$. How long will it take another body of mass $2 \mathrm{kg}$ to fall from rest from the same height? $[g = 10 \mathrm{ms}^{-2}]$
A$5 \mathrm{s}$
B$10 \mathrm{s}$
C$12 \mathrm{s}$
D$15 \mathrm{s}$
Correct Answer: A
Time of fall is independent of mass. $t = 5 \mathrm{s}$.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7718.A ball of mass $0.15 \mathrm{kg}$ is kicked against a rigid vertical wall with a horizontal velocity of $50 \mathrm{ms}^{-1}$. Calculate the impulse of the ball on the wall.
Q7719.The force of attraction between two point masses is $10^{-4} \mathrm{N}$ when the distance between them is $0.18 \mathrm{m}$. If the distance is reduced to $0.06 \mathrm{m}$, calculate the force.
Q7720.In an experiment, a constant force is applied to several masses (m) and the corresponding accelerations (a) are measured. Which of the following graphs correctly represents the experiment?
AIII and IV only
BII and IV only
CI and II only
DI and II only
Correct Answer: A
$a = \dfrac{F}{m}$, so $a$ vs $m$ is a hyperbola (IV), and $a$ vs $\dfrac{1}{m}$ is a straight line through the origin (III).
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7721.A uniform metre rule weighing $0.5 \mathrm{N}$ is to be pivoted on a knife-edge at the $30 \mathrm{cm}$-mark. Where will a force of $2 \mathrm{N}$ be placed from the pivot to balance the metre rule?
A$95 \mathrm{cm}$
B$25 \mathrm{cm}$
C$20 \mathrm{cm}$
D$5 \mathrm{cm}$
Correct Answer: D
Weight acts at $50 \mathrm{cm}$, $20 \mathrm{cm}$ from pivot. Moment $= 0.5 \times 20 = 10 \mathrm{Ncm}$. $2 \times d = 10$. $d = 5 \mathrm{cm}$ from pivot.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7722.A bullet fired at a wooden block of thickness $0.15 \mathrm{m}$ manages to penetrate the block. If the mass of the bullet is $0.025 \mathrm{kg}$ and the average resisting force of the wood is $7.5 \times 10^3 \mathrm{N}$, calculate the speed of the bullet just before it hits the wooden block.
Q7723.A man whose mass is $80 \mathrm{kg}$ climbs a staircase in $20 \mathrm{s}$ and expends a power of $120 \mathrm{W}$. Find the height of the staircase. $[g = 10 \mathrm{ms}^{-2}]$
Q7724.A parachute attains a terminal velocity when
AIts density is equal to the density of air
BThe viscous force of the air and the upthrust completely counteract its weight.
CIt expands as a result of reduced external pressure
DThe viscous force of the air is equal to the sum of the weight and upthrust.
Correct Answer: B
Terminal velocity is attained when the net force on the parachute is zero, i.e., viscous force + upthrust = weight.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7725.In a wheel and axle mechanism, the diameters of the wheel and axle are $40 \mathrm{cm}$ and $8 \mathrm{cm}$ respectively. Given that the machine is $80\%$ efficient, what effort is required to lift a load of $100 \mathrm{N}$?
Q7726.The tendon in a man's leg is $0.01 \mathrm{m}$ long. If a force of $5 \mathrm{N}$ stretches the tendon by $2.0 \times 10^{-5} \mathrm{m}$, calculate the strain on the muscle.
Q7727.Which of these statements are correct for the pressures in liquids?
AI, II and III only
BI, II and IV only
CI, III and IV only
DII, III and IV only.
Correct Answer: B
Pressure does not depend on the shape of the container, so III is incorrect.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7728.The atmospheric pressure due to water is $1.3 \times 10^6 \mathrm{Nm}^{-2}$. What is the total pressure at the bottom of an ocean $10 \mathrm{m}$ deep? [Density of water $= 1000 \mathrm{kgm}^{-3}$, $g = 10 \mathrm{ms}^{-2}$]
A$1.3 \times 10^7 \mathrm{Nm}^{-2}$
B$1.4 \times 10^6 \mathrm{Nm}^{-2}$
C$1.4 \times 10^5 \mathrm{Nm}^{-2}$
D$1.0 \times 10^5 \mathrm{Nm}^{-2}$
Correct Answer: B
Pressure due to water $= \rho gh = 1000 \times 10 \times 10 = 10^5 \mathrm{Nm}^{-2}$. Total pressure $= 1.3 \times 10^6 + 0.1 \times 10^6 = 1.4 \times 10^6 \mathrm{Nm}^{-2}$.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7729.A solid of weight $0.600 \mathrm{N}$ is totally immersed in oil and water respectively. If the upthrust in oil is $0.210 \mathrm{N}$ and the relative density of oil is $0.875$, find the upthrust in water.
A$0.6000 \mathrm{N}$
B$0.360 \mathrm{N}$
C$0.240 \mathrm{N}$
D$0.180 \mathrm{N}$
Correct Answer: C
Upthrust in water $= \dfrac{\text{Upthrust in oil}}{\text{Relative density of oil}} = \dfrac{0.210}{0.875} = 0.240 \mathrm{N}$.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7730.A platinum resistance thermometer records $3.0 \Omega$ at $0^{\circ}\mathrm{C}$ and $8.0 \Omega$ at $100^{\circ}\mathrm{C}$. If it records $6.0 \Omega$ in a certain environment, the temperature of the medium is
Q7731.The linear expansivity of brass is $2 \times 10^{-5} \mathrm{C}^{-1}$. If the volume of a piece of brass is $15.00 \mathrm{cm}^3$ at $0^{\circ}\mathrm{C}$, what is the volume at $100^{\circ}\mathrm{C}$?
A$16.03 \mathrm{cm}^3$
B$16.00 \mathrm{cm}^3$
C$15.09 \mathrm{cm}^3$
D$15.03 \mathrm{cm}^3$
Correct Answer: C
$\Delta V = V \times 3\alpha \times \Delta T = 15 \times 3 \times 2 \times 10^{-5} \times 100 = 0.09 \mathrm{cm}^3$. $V = 15.00 + 0.09 = 15.09 \mathrm{cm}^3$.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7732.A gas has a volume of $100 \mathrm{cm}^3$ at $27^{\circ}\mathrm{C}$. If it is heated to a temperature T until a final volume of $120 \mathrm{cm}^3$ is attained, calculate T.
Q7733.A $500 \mathrm{W}$ heater is used to heat $0.6 \mathrm{kg}$ of water from $25^{\circ}\mathrm{C}$ to $100^{\circ}\mathrm{C}$ in t seconds. If another $1000 \mathrm{W}$ heater is used to heat $0.2 \mathrm{kg}$ of water from $10^{\circ}\mathrm{C}$ to $100^{\circ}\mathrm{C}$ in t seconds, find t. [Specific heat capacity of water $= 4200 \mathrm{Jkg}^{-1}\mathrm{K}^{-1}$]
A$50 \mathrm{s}$
B$5 \mathrm{s}$
C$5/4 \mathrm{s}$
D$1/5 \mathrm{s}$
Correct Answer: A
$500t = 0.6 \times 4200 \times 75$. $t = \dfrac{0.6 \times 4200 \times 75}{500} = \dfrac{189000}{500} = 378 \mathrm{s}$. The answer key A is incorrect.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7734.How many grams of water at $17^{\circ}\mathrm{C}$ must be added to $42 \mathrm{g}$ of ice at $0^{\circ}\mathrm{C}$ to melt the ice completely?
A$200 \mathrm{g}$
B$300 \mathrm{g}$
C$320 \mathrm{g}$
D$400 \mathrm{g}$
Correct Answer: D
Heat lost by water $= mc\Delta T = m \times 4200 \times 17$. Heat gained by ice $= mL = 0.042 \times 3.4 \times 10^5 = 14280 \mathrm{J}$. $m = \dfrac{14280}{4200 \times 17} = \dfrac{14280}{71400} = 0.2 \mathrm{kg} = 200 \mathrm{g}$. The answer key D is incorrect; the correct answer is A.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7735.A vapour is said to be saturated when
AMore molecules return to the liquid than the amount that left it.
BA dynamic equilibrium exists between the molecules of the liquid and the vapour molecules.
CThe vapour pressure is equal to the atmospheric pressure.
DAll molecules are moving with the same speed in all directions at a given temperature.
Correct Answer: B
Saturated vapour is in dynamic equilibrium with its liquid.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7736.One valid assumption of the kinetic theory of gases is that
AThe molecules of a gas are constantly in a state of motion and the number of collisions remains constant.
BThe number of molecules of gas increases with increasing pressure.
CAs the temperature increases, the number of collisions made by the gas molecules remains constant.
DThe molecules of gas are all identical and are very small.
Correct Answer: D
The kinetic theory assumes gas molecules are identical and very small compared to the volume of the container.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7737.The physical properties of sound waves can best be described by
AReflection and diffraction
BPolarization and reflection
CPolarization and diffraction
DPolarization and refraction
Correct Answer: A
Sound waves exhibit reflection and diffraction but not polarization.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7738.The velocity of a sound wave at $27^{\circ}\mathrm{C}$ is $360 \mathrm{ms}^{-1}$. Its velocity at $127^{\circ}\mathrm{C}$ is
A$120 \mathrm{ms}^{-1}$
B$240 \mathrm{ms}^{-1}$
C$240 \mathrm{ms}^{-1}$
D$720 \mathrm{ms}^{-1}$
Correct Answer: A
$v \propto \sqrt{T}$. $v_2 = 360 \times \sqrt{\dfrac{400}{300}} = 360 \times 1.155 = 415 \mathrm{ms}^{-1}$. The answer key A is incorrect.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7739.In a closed organ pipe producing a musical note, an antinode will always be produced at
AThe closed end
BThe open end
CThe middle
DAll the parts of the pipe.
Correct Answer: B
In a closed pipe, an antinode is always at the open end.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7740.A steel wire of length $0.50 \mathrm{m}$ is stretched between two fixed points and its fundamental frequency is $200 \mathrm{Hz}$. The speed of the wave in the wire is
Q7741.In a resonance tube experiment, if the fundamental frequency of the vibrating air column is $280 \mathrm{Hz}$, the frequency of the third overtone is
A$70 \mathrm{Hz}$
B$840 \mathrm{Hz}$
C$1120 \mathrm{Hz}$
D$1960 \mathrm{Hz}$
Correct Answer: D
Third overtone is the 7th harmonic (for closed pipe). $f = 7 \times 280 = 1960 \mathrm{Hz}$.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7742.An object O lies at a distance m in front of a concave mirror of focal length f. If m < f, then the final image obtained will be
AVirtual and diminished
BMagnified and erect
CReal and inverted
DDiminished and erect.
Correct Answer: B
When object is between pole and focus of a concave mirror, image is virtual, erect, and magnified.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7743.An object is placed in front of two plane mirrors inclined at an angle $\theta^{\circ}$. If the total number of images formed is 7, find the value of $\theta^{\circ}$.
Q7744.The most suitable type of mirror used for the construction of a searchlight is the
AConcave mirror
BConvex mirror
CSpherical mirror
DParabolic mirror.
Correct Answer: D
A parabolic mirror produces a parallel beam of light.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7745.The displacement d produced in a glass block of thickness t and refractive index n when an object is viewed through it is
A$t - n$
B$t(1 + n)$
C$t\left(1 - \dfrac{1}{n}\right)$
D$t\left(1 - \dfrac{1}{n}\right)$
Correct Answer: C
Displacement $= t\left(1 - \dfrac{1}{n}\right)$.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7746.The correct shape of the graph of uv against (u + v) for an object distance u and image distance v in an experiment to find the focal length of a convex lens is given as
A[Graph A]
B[Graph B]
C[Graph C]
D[Graph D]
Correct Answer: C
$\dfrac{1}{f} = \dfrac{1}{u} + \dfrac{1}{v}$. $uv = f(u + v)$. The graph of $uv$ against $(u + v)$ is a straight line through the origin with slope $f$.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7747.A man wears convex lens glasses of focal length $30 \mathrm{cm}$ in order to correct his eye defect. Instead of the optimum $25 \mathrm{cm}$, his least distance of distinct vision is
A$14 \mathrm{cm}$
B$28 \mathrm{cm}$
C$75 \mathrm{cm}$
D$150 \mathrm{cm}$
Correct Answer: D
$\dfrac{1}{f} = \dfrac{1}{v} - \dfrac{1}{u}$. $\dfrac{1}{30} = \dfrac{1}{-25} - \dfrac{1}{u}$. $\dfrac{1}{u} = -\dfrac{1}{25} - \dfrac{1}{30} = -\dfrac{11}{150}$. $u = -13.6 \mathrm{cm}$. The answer key D is incorrect.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7748.Which of the following are true about infra-red radiation?
AI, II, III and IV.
BI, II and IV only
CI, III and IV only.
DII, III and IV only.
Correct Answer: B
Infrared has lower frequency than blue light, so III is incorrect.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7749.The force of repulsion between two point positive charges $5 \mu\mathrm{C}$ and $8 \mu\mathrm{C}$ separated at a distance of $0.02 \mathrm{m}$ apart is
A$1.8 \times 10^{-10} \mathrm{N}$
B$9.0 \times 10^{-8} \mathrm{N}$
C$9.0 \times 10^{-2} \mathrm{N}$
D$4.5 \times 10^{-2} \mathrm{N}$
Correct Answer: C
$F = \dfrac{kq_1q_2}{r^2} = \dfrac{9 \times 10^9 \times 5 \times 10^{-6} \times 8 \times 10^{-6}}{(0.02)^2} = \dfrac{360 \times 10^{-3}}{4 \times 10^{-4}} = 900 \mathrm{N}$. The answer key C is incorrect.
JAMB (UTME)
Physics
1996
Q7750.An ebonite rod rubbed with fur attracts a glass rod rubbed with silk because
AEbonite has a negative charge while glass has a positive charge
BEbonite has a positive charge while glass has a negative charge
CBoth have negative charges
DBoth have positive charges.
Correct Answer: A
Ebonite becomes negatively charged and glass becomes positively charged.