Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 4101–4150 of 10710 questions
Instruction
In questions 66 to 85, choose the option that best completes the gap(s).
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4101.If you are confused .... anything, phone my office.
Aof
Bwith
Cabout
Dfor
Correct Answer: C
"Confused about" — the standard collocation.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4102.We should try to help ....
Athe less fortunate
Bless fortunates
Cthe less fortunate
Dthis less fortunate
Correct Answer: A
"The less fortunate" — the standard phrase.
Instruction
In questions 86 to 91, choose the option that has the same vowel or consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4103.glacier
Afeign
Bglass
Cgleam
Dflat
Correct Answer: B
"Glacier" and "glass" both have /æ/.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4104.laud
Alathe
Bcore
Clavatory
Dloud
Correct Answer: B
"Laud" and "core" both have /ɔː/.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4105.Coma
Acome
Bcomma
Ccolonel
Dcogent
Correct Answer: B
"Coma" and "comma" both have /ɒ/.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4106.lose
Anoise
Bhorse
Cmouse
DNurse
Correct Answer: A
"Lose" and "noise" both have /z/.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4107.guitar
Ajudge
Brogue
Cjam
Dstrange
Correct Answer: B
"Guitar" and "rogue" both have /g/.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4108.loose
Aclose
Brouse
Csell
Dfuse
Correct Answer: A
"Loose" and "close" both have /s/.
Instruction
In questions 92 to 94, choose the option that rhymes with the given word.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4109.rite
Awright
Brim
Clist
Drice
Correct Answer: A
"Rite" and "wright" are homophones.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4110.joys
Aboys
Bstays
Celbow
Dpots
Correct Answer: A
"Joys" and "boys" both rhyme.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4111.call
Adull
Bslate
Cwall
Dquail
Correct Answer: C
"Call" and "wall" both rhyme.
Instruction
In questions 95 to 97, choose the most appropriate stress pattern from the options. The stressed syllables are written in capital letters.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4112.dedication
AdediCAtion
BDEdication
CdedicaTION
DDeDIcation
Correct Answer: C
Primary stress on the third syllable — dedicaTION.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4113.International
AINternational
BinTERnational
CinterNAtional
DinternaTIONal
Correct Answer: C
Primary stress on the third syllable — interNAtional.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4114.Information
AinFORmation
BINformation
CinforMAtion
DinformaTION
Correct Answer: C
Primary stress on the third syllable — inforMAtion.
Instruction
In questions 98 to 100, the word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates.
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4115.Adamu is leaving a CAR behind.
Awho is leaving a car behind?
Bwhere is Adamu leaving a car?
Cwhat is Adamu leaving behind?
Dis Adamu driving the car in front?
Correct Answer: D
Emphasis on "CAR" contrasts with "front."
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4116.Lambusa TOOK OFF the wig.
ADid Lambusa take off a wig?
BDid Lambusa take off the ring?
Cwho took off the wig?
DWhat did Lambusa do?
Correct Answer: B
Emphasis on "TOOK OFF" contrasts with "ring."
JAMB (UTME)
English Language
2013
Q4117.The bed is IN the room.
AWas the bed in the room?
Bwhat is in the room?
CWhere is the bed?
Dis the bed in the parlour?
Correct Answer: D
Emphasis on "IN" contrasts with "parlour."
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 1 to 5.
Political change and social transformation in the form of revolutions have radically altered the course of human civilization and history. Today, the world is witnessing political and social changes arising from the desire of people all over the globe for greater freedom and a voice in the way they are governed and a better standard of living. Part of these struggles and processes have become more pronounced in the Third World since the end of the East-West cold War in the late 1980's, and in the face of the challenges being posed by the ongoing process of globalization.
While political and social changes may appear to be distinct phenomena, they are analytically inseparable. Political and social changes refer to alteration or transformations in human behavior, norms and politico-social institutions. Such changes are often a collective response to the need to change, or as a tacit recognition of a shift in the prevalent power relations in the society. Therefore, the coming to power of a new set of rulers, or the establishment of new structure and processes of governance broadly typifies socio-political changes.
It is important to note that changes can either be positive or negative. In most cases, political and social changes are caused by certain factors or reasons. This pushes people to collectively organize themselves to struggle for a change in the existing power relations. Another reason is to capture political power in the hope of making life better for the generality of the people. If politics is defined as who gets what, when and how; it then implies that political change refers to an alteration in the form of power and the identity of the group or class which controls and wields state power.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4118.Which question paper type of Use of English is given to you?
AType F
BType E
CType L
DType S
Correct Answer: D
The paper type is printed on the front of the exam booklet.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4119.Which of the following is true according to the passage?
AChange is inevitable
BChange is inimitable
CChange is inestimable
DChange is invaluable
Correct Answer: A
The passage describes change as a universal phenomenon — inevitable.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4120.It can be deduced from the passage that political and social changes are
Arepulsive
BIntertwined
CAntithetical
DIndependent
Correct Answer: B
The passage says they are "analytically inseparable" — intertwined.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4121.A suitable title for this passage is
ASocial Change and Political Empowerment
BReasons for Political Change
CThe Struggle for Political Power
DElements of Politics
Correct Answer: A
The passage covers both social and political changes.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4122.The word 'alteration' as used in the passage, means
AComplication
BMultiplication
CRecognition
DModification
Correct Answer: D
"Alteration" — modification/change.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 6 to 10.
Like all reptiles, snakes are cold blooded, or more correctly, ectothermic - they cannot produce their own body heat; instead, they rely on the sun to heat their bodies. Because they do not rely on energy from food to generate body heat, snakes can survive on an extremely meager diet. Some wait for months between successive meals, and a few survive by eating a large meal just once or twice a year. When they do eat, snakes swallow their prey whole rather than biting off small pieces. Many snakes have specialized jaws that enable them to swallow animals that are far larger than their own heads. Although uncommon, some snakes, such as the African rock python, have been observed eating animals as large as an antelope or a small cow.
With over two thousand five hundred species belonging to more than ten families, snakes are a large and successful group. They owe much of this success to their versatility - snakes occupy habitat ranging from underground burrows to the top of the tree, to ocean depths as great as one hundred and fifty meters. They are found on every continent except Antarctica, and although they are most abundant in tropical areas, many survive in regions marked by extreme cold. The only places without snakes are parts of the polar regions and isolated islands, such as the Republic of Ireland and New-Zealand as opposed to places in Nigeria like Plateau and Gombe States in the Northern part where there is a large population of snakes.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4123.It can be inferred from the passage that snakes are
AHomogeneous reptiles
BHeterogeneous creatures
CVoracious cow eaters
DGreat insect eaters
Correct Answer: B
The passage shows they come in many forms and habitats — heterogeneous.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4124.The most notable thing about snakes, according to the passage, is that they
AExist in families
BAbound in Gombe and Plateau States
CAre versatile in reproduction
DEat big but seldom
Correct Answer: D
The passage says they eat large meals but seldom.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4125.Which of the following is true according to the passage?
ASnakes are seldom seen at the Antarctica.
BSnakes are not in the polar regions.
CSnakes are endemic on every continent.
DThere are countless number of snakes in the Republic of Ireland.
Correct Answer: B
The passage says the only places without snakes are parts of the polar regions.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4126.It can be deduced from the passage that snakes have
ALarge appetite for antelopes
BNo external auditory organ
CVisible internal locomotive organs
DNo visual sense of measurement
Correct Answer: B
Snakes have no external ears — this is a known fact implied in the passage.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4127.A suitable title for this passage is
ASpecies of snakes in Nigeria and Other lands
BFeeding Habits of Snakes
CSome Characteristics of Snakes
DSnakes as legless, Cold-blooded reptiles
Correct Answer: C
The passage covers various characteristics of snakes.
Instruction
Use the passage below to answer questions 11 to 20. The passage has gaps numbered 11 to 20. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap.
Setting up a newspaper involves a lot of preparations. The .... (11) has to employ a lot of people. Other people working with him are cartographers, editors, typesetters, readers, who work in various ways to produce the text of the newspaper, .... (12), who go out and collect stories and items of news, and .... (13), who specialize in one kind of topic. Another important person who works closely with the Editor-in-Chief is the .... (14), who has to choose the most important stories. .... (15) go through stories sent to them and make necessary adjustments.
The Editor-in-Chief could determine for instance, whether a particular journalist should write articles daily or weekly in a particular column. Such a journalist is known as .... (16). The editorials of the newspaper will be coordinated by .... (17). The publisher could decide to establish .... (18) which would be on sale weekly, fortnightly, or monthly, .... (19) the eye-catching, screaming headlines and captions of newspapers on sale everyday from the .... (20).
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4128.The .... has to employ a lot of people
Asub-editor
Bprocessor
Clithographer
Dproprietor
Correct Answer: D
"Proprietor" — the owner who employs people.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4129..... who go out and collect stories and items of news
Avendors
Bagents
Creporters
Danalysts
Correct Answer: C
"Reporters" — those who collect news.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4130.and ...., who specialize in one kind of topic
Anewscasters
Bcorrespondents
Cdistributors
Dlisteners
Correct Answer: B
"Correspondents" — specialist reporters.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4131.the .... who has to choose the most important stories
Areporter
Bannouncer
Cnews editor
Dproof reader
Correct Answer: C
"News editor" — chooses what to publish.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4132..... go through stories sent to them and make necessary adjustments
AProducers
BSub-editors
CWriters
DAgents
Correct Answer: B
"Sub-editors" — edit and adjust stories.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4133.Such a journalist is known as ....
Aan essayist
Ba freelancer
Ccomposer
Dcolumnist
Correct Answer: D
"Columnist" — writes a regular column.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4134.The editorials of the newspaper will be coordinated by ....
Aan agent
Ba guild of researchers
CAn editorial board
DAll readers
Correct Answer: C
"Editorial board" — the group that sets editorial policy.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4135.The publisher could decide to establish ....
Aa gazetteer
Ban article
Ca column
Da magazine
Correct Answer: D
"Magazine" — a periodical publication.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4136..... the eye-catching, screaming headlines
Aa contrast in
Ba contrast from
Ca contrast for
Da contrast to
Correct Answer: D
"A contrast to" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4137.newspapers on sale everyday from the ....
Asalesmen
Breaders
Cdistributors
Dpressmen
Correct Answer: C
"Distributors" — those who sell newspapers.
Instruction
In questions 21 to 30, answer the questions based on Chukwuemeka Ike's "The Potter's Wheel".
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4138.Chief Okeke Okafo decided to buy an 'iron horse' because it would
Araise his status in the clan
Bminimize the strain of travel from one town to another
Cgive him the opportunity to act like the District Commissioner.
Dallow him to be the head of the clan.
Correct Answer: B
The iron horse (bicycle) would reduce travel strain.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4139.'..... the vanquished dragon, spewing sand instead of fire gave a solemn and humiliating pledge that he would never cross Obu's path.' From the excerpt above, the word 'Vanquished' means
Aunconcerned
Bsensitive
Csubdued
Dunflappable.
Correct Answer: C
"Vanquished" — defeated/subdued.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4140.In the novel, the suspicion that Obu was an 'Ogbanje' had revalued the
Adisappearance of Obu in Standard I
Bprice tag Mazi Laza and his wife placed on Obu
Cparticipation of Obu as a member of the masquerade group
Dtime Obu spent at Teacher's house
Correct Answer: A
The ogbanje suspicion was linked to his disappearance.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4141.According to the novel a pupil who cared his class would be instructed to
Afetch firewood for the teachers
Bcarry a pad
Cclean the latrines
Ddance on the assembly ground.
Correct Answer: B
The pad was a symbol of merit.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4142.'If you get confused at any stage, let me know I want this pottage to be well prepared.' The statement above was meant to
Aencourage Ada's cooking habit
Bconfuse Obu
Ctest Obu's cooking skills
Ddistract Ada
Correct Answer: C
The statement was a test of cooking skills.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4143.According to the novel, Mazi Laza would shout at any person standing in his way because his bicycle
Awas manufactured by local engineers
Bhad faulty brakes and outdated pedals
Ccame from the same stock as Chief Okeke's
Dhad injured people on many occasions
Correct Answer: B
The bicycle had faulty brakes.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4144.From the novel, the first person to own a bicycle in Umuatulu clan was
APolycarp's father
BMazi Lazarus
CTeacher Zacheaus Kanu
DChief Okeke Okafo
Correct Answer: A
Polycarp's father was the first to own a bicycle.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4145.In the novel, what did Mazi Laza do after putting a pinch of snuff into each nostril?
AHe gave the remaining to Nwobiara
BHe nodded with satisfaction
CHe complained of the stuff
DHe commended his wife
Correct Answer: B
Mazi Laza nodded with satisfaction.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4146.From the novel, what was Ada's punishment for fighting with Madam?
AShe fetched water from the stream with a basket
BShe ate only once a day for one week
CShe scrubbed the school latrine for one week
DShe copied Psalm 119 from start to finish
Correct Answer: A
Ada was punished with the impossible task of fetching water with a basket.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4147.In the novel, Obu would not touch cocoyam soup because he claimed it
Awould get stuck in his throat
Bwould make him sick
Cwas not well prepared
Dhad lost its taste
Correct Answer: A
Obu claimed cocoyam soup would stick in his throat.
Instruction
In questions 31 to 35, answer the questions based on Jerry Agada's "The Successors".
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4148.The entertainment expenses for Okoh Amen's traditional marriage rites were paid for by
Athe bride's parents
BOkoh Amen
CTerkura Atsen
DOkoh Amen's parents
Correct Answer: A
The bride's parents paid.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4149.Mla's friend asserted that Bob Marley and other reggae stars were 'good' because they
Awere gainfully employed
Blistened to their parents
Cwent to school
Dsmoked Indian hemp
Correct Answer: D
The reggae stars were associated with smoking hemp.
JAMB (UTME)
English Language
2014
Q4150.From the novel, what did Terkura do with balance of the money Chief Olega paid him?