Instruction
In questions 31 to 35, select the option that best explains the information conveyed in the sentence.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4251.
Adayi cannot halt the march of time.
A
She is willing to march on
B
She cannot change the way things happen
C
She halts the march on time
D
She cannot alter the peace march.
Correct Answer: B
"Halt the march of time" — stop the inevitable passage of time.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4252.
The lecture is Uye's road to Damascus.
A
The lecture is an opportunity to travel to Damascus
B
The lecture is an experience that changes the way she thinks.
C
The lecture talks exclusively about Damascus
D
The lecture is an experience that cannot be changed
Correct Answer: B
"Road to Damascus" — a transformative experience.
Instruction
In questions 36 to 45, choose the option opposite in meaning to the word or phrase underlined.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4253.
Adewale's arrival always triggers a media frenzy.
A
violence
B
agitation
C
calm
D
excitement
Correct Answer: C
"Frenzy" — wild excitement; the opposite is "calm."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4254.
She said the experience was harrowing.
A
educating
B
frightening
C
pleasant
D
strange
Correct Answer: C
"Harrowing" — distressing; the opposite is "pleasant."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4255.
The house was invaded by the young officers.
A
set upon
B
put down
C
defended
D
built
Correct Answer: C
"Invaded" — attacked; the opposite is "defended."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4256.
I like Adamu's weird attitude.
A
buoyant
B
peculiar
C
zestful
D
normal
Correct Answer: D
"Weird" — strange; the opposite is "normal."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4257.
We travelled to an obscure little town.
A
rugged
B
distinguished
C
secluded
D
inglorious
Correct Answer: B
"Obscure" — unknown; the opposite is "distinguished."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4258.
She is known for her bizarre dressing.
A
natural
B
weird
C
obsolete
D
odious
Correct Answer: A
"Bizarre" — strange; the opposite is "natural."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4259.
Lami normally scurries around town.
A
scampers
B
dashes
C
dawdles
D
scuttles
Correct Answer: C
"Scurries" — moves quickly; the opposite is "dawdles."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4260.
Sule's poem is always explicit and compelling.
A
exciting
B
clear
C
ambiguous
D
long
Correct Answer: C
"Explicit" — clear; the opposite is "ambiguous."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4261.
Usman smiled in a scornful way.
A
respectful
B
derisive
C
sarcastic
D
deluded
Correct Answer: A
"Scornful" — contemptuous; the opposite is "respectful."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4262.
Alade is noted for his erratic behaviour.
A
fitful
B
bizarre
C
consistent
D
euphoric
Correct Answer: C
"Erratic" — unpredictable; the opposite is "consistent."
Instruction
In questions 46 to 60, choose the option nearest in meaning to the word or phrase underlined.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4263.
The priest knows Ochai as an abstainer.
A
Someone who never drinks alcohol
B
Someone who holds onto his ideas
C
Someone who reads a lot
D
Someone who never cares about others.
Correct Answer: A
"Abstainer" — one who abstains, especially from alcohol.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4264.
She gave a caustic remark on the occasion.
A
tangible
B
friendly
C
insignificant
D
sarcastic
Correct Answer: D
"Caustic" — sarcastic/sharp.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4265.
It was good try but it didn't quite work out.
A
come to
B
come off
C
come from
D
come for
Correct Answer: B
"Work out" = come off (succeed).
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4266.
Garuba's performance in the competition was horrid.
A
terrible
B
encouraging
C
commendable
D
rigid
Correct Answer: A
"Horrid" — terrible.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4267.
Just give me the basic facts, with needless details.
A
relevant
B
extraneous
C
essential
D
critical
Correct Answer: B
"Needless details" — extraneous.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4268.
Usama likes toys made with bright and animated colours.
A
dull
B
sparkling
C
black
D
deep
Correct Answer: B
"Animated" colours — bright, sparkling.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4269.
The man has strong distaste for alcohol.
A
love
B
aversion
C
desire
D
excitement
Correct Answer: B
"Distaste" — aversion.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4270.
The schism in the organization is on the increase.
A
disagreement
B
understanding
C
opportunity
D
rot
Correct Answer: A
"Schism" — division/disagreement.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4271.
Sule admires people who have unbending character.
A
mobile
B
steady
C
wavering
D
unstable
Correct Answer: B
"Unbending" — firm/steady.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4272.
He detests honesty.
A
likes
B
hates
C
encourages
D
commands
Correct Answer: B
"Detests" — hates.
Instruction
In questions 56 to 85, choose the word(s) or phrase(s) that best fill(s) the gap(s).
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4273.
The number of stores will be increased .... twenty to thirty
Correct Answer: A
"Increased from twenty to thirty" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4274.
.... bomb had earlier been defused
A
A leaf
B
An alive
C
A life
D
A live
Correct Answer: D
"A live bomb" — an unexploded bomb.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4275.
The mechanic did not tell me the brakes .... bad.
Correct Answer: A
"The brakes were bad" — past tense, plural subject.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4276.
Tayo could have supplied the goods but it was .... into two
A
splitting
B
split
C
spited
D
splits
Correct Answer: B
"Split into two" — the standard past participle.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4277.
Had Aisha realized what marriage entails she ....
A
could have not rush into it
B
would have rushes into it
C
would not have rushed into it
D
would not have rush into it
Correct Answer: C
Third conditional — "would not have rushed into it."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4278.
The company deals .... computer software
Correct Answer: C
"Deals in" — trades in a commodity.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4279.
There is no logic .... any of their claims
Correct Answer: B
"Logic in" — the standard collocation.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4280.
.... the house was an easy task for the demolition squad.
A
Bringing forth
B
Tearing down
C
Bringing up
D
Tearing with
Correct Answer: B
"Tearing down the house" — demolishing.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4281.
The player sat on the bench .... the match lasted
A
since
B
when
C
that
D
while
Correct Answer: D
"While the match lasted" — during the time.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4282.
He ran out when he saw the teacher, ....?
A
didn't he
B
isn't he
C
does he
D
is he
Correct Answer: A
Tag for "ran out" — "didn't he?"
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4283.
Parents should be good examples .... their children
Correct Answer: A
"Examples to" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4284.
He travelled .... last week
A
somewhat
B
some where
C
somewhere
D
somewhat
Correct Answer: C
"Somewhere" — to a place.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4285.
He was present at the party ....?
A
wasn't he
B
did he
C
could he
D
didn't he
Correct Answer: A
Tag for "was present" — "wasn't he?"
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4286.
The prisoners had been .... from all contacts.
A
kept upon
B
kept apart
C
kept for
D
kept on
Correct Answer: B
"Kept apart from" — separated.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4287.
'We detest these ....,' declared the woman
A
types of programme
B
type of programmes
C
types of programmes
D
type of programme
Correct Answer: C
"Types of programmes" — plural both.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4288.
Lima doesn't like working in the dark, ....?
A
has she
B
does she
C
will she
D
did she
Correct Answer: B
Tag for "doesn't like" — "does she?"
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4289.
Oboro will always .... his friends
A
stand up for
B
stand down for
C
stand across for
D
stand beside for
Correct Answer: A
"Stand up for" — defend/support.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4290.
She arrived .... air for the occasion
Correct Answer: D
"By air" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4291.
Audu overbalanced and .... the water.
A
fell into
B
fell from
C
fell for
D
fell at
Correct Answer: A
"Fell into the water" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4292.
We are all hungry; we .... anything to eat since morning.
A
didn't have
B
haven't had
C
never had
D
hadn't had
Correct Answer: B
"Since morning" — present perfect "haven't had."
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4293.
Audu fought with his .... brother
A
elder
B
older
C
senior
D
bigger
Correct Answer: A
"Elder brother" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4294.
Ilesa witnessed the largest ....
A
turn out
B
turnover
C
turnout
D
turn up
Correct Answer: C
"Turnout" — number of attendees.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4295.
Our culture does not allow one to .... when an elderly person is speaking
A
cut off
B
cut in
C
cut of
D
cut on
Correct Answer: B
"Cut in" — interrupt.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4296.
I like the character that played the role of a political .... at the last convention of our party
A
turned coat
B
turn
C
thorn coat
D
turn cost
Correct Answer: A
"Turned coat" — a traitor/one who switches allegiance.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4297.
The Dark Continent was an .... for Africa
A
abuse
B
enigma
C
eclectic
D
epithet
Correct Answer: D
"Epithet" — a descriptive name.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4298.
There are several .... in the farmyard
A
lamb
B
sheep
C
goat
D
deer
Correct Answer: B
"Sheep" — the plural form (unchanged).
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4299.
The Team Manager told us that the race could only be won by the ....
A
flat-footed
B
fore-footed
C
bare-footed
D
swift-footed
Correct Answer: D
"Swift-footed" — fast-running.
JAMB (UTME)
English Language
2015
Q4300.
You can travel on your own, ....?
A
can't you
B
isn't it
C
wouldn't you
D
shouldn't you
Correct Answer: A
Tag for "can travel" — "can't you?"