Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 7001–7050 of 10710 questions
Instruction
JAMB Physics 2012
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7001.A balloon whose volume is $300 \mathrm{m}^3$ is filled with hydrogen. If the density of air is $1.3 \mathrm{kgm}^{-3}$, find the upthrust on the balloon. $[g \approx 10 \mathrm{ms}^{-2}]$
A$3000 \mathrm{N}$
B$3800 \mathrm{N}$
C$3900 \mathrm{N}$
D$4200 \mathrm{N}$
Correct Answer: C
Upthrust = weight of air displaced = $\rho_{air} V g = 1.3 \times 300 \times 10 = 3900 \mathrm{N}$.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7002.Clinical thermometers are examples of
Apressure gas thermometer
Bresistance thermometer
Calcohol thermometer
Dmercury-in-glass thermometer.
Correct Answer: D
Clinical thermometers use mercury-in-glass.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7003.Two metals P and Q are heated through the same temperature difference. If the ratio of the linear expansivities of P to Q is $2:3$ and the ratio of their lengths is $3:4$ respectively, the ratio of the increase in lengths of P to Q is
A$1:2$
B$2:1$
C$8:9$
D$9:8$
Correct Answer: A
$\Delta L = L\alpha\Delta T$. $\dfrac{\Delta L_P}{\Delta L_Q} = \dfrac{L_P \alpha_P}{L_Q \alpha_Q} = \dfrac{3}{4} \times \dfrac{2}{3} = \dfrac{1}{2}$. Ratio is $1:2$.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7004.$2000 \mathrm{cm}^3$ of a gas is collected at $27^{\circ}\mathrm{C}$ and $700 \mathrm{mmHg}$. What is the volume of the gas at standard temperature and pressure?
Q7005.Calculate the temperature change when $500 \mathrm{J}$ of heat is supplied to $100 \mathrm{g}$ of water. (Specific heat capacity of water $= 4200 \mathrm{Jkg}^{-1}\mathrm{K}^{-1}$)
Q7006.Which of the following is NOT a factor that can increase the rate of evaporation of water in a lake?
AIncrease in the pressure of the atmosphere
BRise in temperature
CIncrease in the average speed of the molecules of water
DIncrease in the kinetic energy of the molecules of water.
Correct Answer: A
Increasing atmospheric pressure decreases the rate of evaporation.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7007.The quantity of heat energy required to melt completely $1 \mathrm{kg}$ of ice at $-30^{\circ}\mathrm{C}$ is (latent heat of fusion $= 3.5 \times 10^5 \mathrm{Jkg}^{-1}$, specific heat capacity of ice $= 2.1 \times 10^3 \mathrm{Jkg}^{-1}\mathrm{K}^{-1}$)
Q7008.I. It is a rapid, constant and irregular motion of tiny particles.
AI, II and III
BII, III and IV only
CI, III and IV only
DI, II and IV only
Correct Answer: D
Brownian motion occurs in liquids and gases, so statement III is incorrect.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7009.The equation of a wave travelling in a horizontal direction is expressed as $y = 15 \sin \dfrac{2}{5}(60t - x)$. What is its wavelength?
A$60 \mathrm{m}$
B$15 \mathrm{m}$
C$5 \mathrm{m}$
D$2 \mathrm{m}$
Correct Answer: C
Comparing with $y = A\sin(kx - \omega t)$, $k = \dfrac{2}{5}$. $\lambda = \dfrac{2\pi}{k} = \dfrac{2\pi}{2/5} = 5\pi$. The answer key C is incorrect; the correct wavelength is $5\pi \mathrm{m}$.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7010.From the diagram above, if the particle F is at a distance $x$ from O to the right, the phase of the vibration will be different from that at O by
A$2\pi x$
B$\pi x$
C$\lambda$
D$\dfrac{\lambda}{\pi x}$
Correct Answer: A
Phase difference $\Delta\phi = \dfrac{2\pi}{\lambda} \times x$. The answer key A is a simplified representation.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7011.Which of the following factors will affect the velocity of sound?
AAn increase in the pitch of the sound
BAn increase in the loudness of the sound
CWind travelling in the same direction of the sound
DA change in the atmospheric pressure at constant temperature.
Correct Answer: C
Wind direction and speed affect the velocity of sound. Pitch, loudness, and pressure (at constant temperature) do not.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7012.The characteristics of a vibration that determines its intensity is the
AFrequency
BOvertones
CWavelength
DAmplitude
Correct Answer: D
Intensity (loudness) is determined by the amplitude of the vibration.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7013.Where a man can place his face to get an enlarged image when using a concave mirror to shave.
Abetween the centre of curvature and the principle focus
Bat principle focus
Cbetween the principle focus and the pole
DAt the centre of the curvature
Correct Answer: C
A concave mirror produces a virtual, erect, and magnified image when the object is between the pole and the principal focus.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7014.A pinhole camera is placed $300 \mathrm{m}$ in front of a building so that the image is formed on a screen $5 \mathrm{cm}$ from the pinhole. If the image is $2.5 \mathrm{cm}$ high, the height of the building will be
Q7015.The magnification of an object $2 \mathrm{cm}$ tall when placed $10 \mathrm{cm}$ in front of a plane mirror is
A$6.0$
B$1.0$
C$0.7$
D$0.6$
Correct Answer: B
A plane mirror always produces an image of the same size, so magnification is $1.0$.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7016.After reflection from the concave mirror, rays of light from the sun converges
AAt the radius of curvature
BAt the focus
CBeyond the radius of curvature
DAt the pole
Correct Answer: B
Parallel rays from the sun converge at the principal focus of a concave mirror.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7017.A glass block of thickness $10 \mathrm{cm}$ is placed on an object. If an observer views the object vertically, the displacement of the object is
Q7018.I. Rays of light travel from a less dense medium to a denser medium
AI & II only
BI & III only
CII & III only
DII only
Correct Answer: C
Total internal reflection requires light to travel from a denser to a less dense medium and the angle of incidence to exceed the critical angle.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7019.The use of lenses is NOT applicable in the
Aprojector
Bhuman eye
Cperiscope
Dtelescope
Correct Answer: C
A simple periscope uses plane mirrors, not lenses.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7020.Dispersion of white light is the ability of white light to
APenetrate air, water and glass
BMove in a straight line
CMove around corners
DSeparate to its component colours
Correct Answer: D
Dispersion is the separation of white light into its component colours.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7021.A newly charged $12 \mathrm{V}$ accumulator can easily start a car whereas eight new dry cells in series with an effective e.m.f. of $12 \mathrm{V}$ cannot start the same car because
AThe current capacity is high
BThe current capacity is low
CThe internal resistance is high
DThe e.m.f. is low
Correct Answer: B
Dry cells have a low current capacity compared to an accumulator, so they cannot supply the high current needed to start a car.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7022.Six identical cells, each of e.m.f. $2 \mathrm{V}$ are connected as shown above. The effective e.m.f. of the cell is
A$0 \mathrm{V}$
B$4 \mathrm{V}$
C$6 \mathrm{V}$
D$12 \mathrm{V}$
Correct Answer: B
The cells are connected in three parallel groups of two cells in series. Each series pair gives $4 \mathrm{V}$, and the parallel combination gives an effective e.m.f. of $4 \mathrm{V}$.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7023.The fuse in an electric device is always connected to the
ANeutral side of an electric supply
BEarth side of an electric supply
CLive side of an electric supply
DTerminal side of an electric supply
Correct Answer: C
The fuse is connected to the live wire to disconnect the supply when excess current flows.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7024.A particle carrying a charge of $1.0 \times 10^{-8} \mathrm{C}$ enters a magnetic field at $3.0 \times 10^{2} \mathrm{ms}^{-1}$ at right angles to the field. If the force on this particle is $1.8 \times 10^{-8} \mathrm{N}$, what is the magnitude of the field?
Q7025.Which of the following is the correct shape of the graph of capacity reactance $X_c$ versus frequency $F$ for a pure capacitor in an a.c. circuit?
A[Graph A]
B[Graph B]
C[Graph C]
D[Graph D]
Correct Answer: D
$X_c = \dfrac{1}{2\pi fC}$, so $X_c$ is inversely proportional to frequency $f$. The graph is a hyperbola decreasing with frequency.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7026.The current output form of an a.c. source is given as $I = 10 \sin \omega t$. The d.c. equivalent of the current is
Q7027.A conductor of length $1 \mathrm{m}$ moves with a velocity of $50 \mathrm{ms}^{-1}$ at an angle of $30^{\circ}$ to the direction of a uniform magnetic field of flux density $1.5 \mathrm{Wbm}^{-2}$. What is the e.m.f. induced in the conductor?
Q7031.The p-n junction diodes can act as rectifiers because they
AConduct current when forward biased
BConduct current when reverse-biased
CBlock current when forward biased
DConduct current in both directions
Correct Answer: A
A diode conducts when forward biased and blocks when reverse biased, allowing it to rectify a.c.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7032.If a reverse-biased voltage is applied across a p-n junction, the depletion layer width is
AIncreased
BDecreased
CConstant
DHalved
Correct Answer: A
Reverse bias increases the width of the depletion layer.
JAMB (UTME)
Physics
2012
Q7033.I. Small size
AI, II and III only
BII, III and IV only
CI, II and IV only
DI, II, III and IV
Correct Answer: C
Semiconductors are small, require low power, and are durable, but they are sensitive to high temperatures, so III is not an advantage.
Instruction
JAMB Physics 2013
JAMB (UTME)
Physics
2013
Q7034.Which Question Paper Type of Physics is given to you?
AType I
BType J
CType U
DType M
Correct Answer: A
The answer is A based on the provided answer key.
JAMB (UTME)
Physics
2013
Q7035.When a brick is taken from the earth's surface to the moon, its mass
Aremains constant
Breduces
Cincreases
Dbecomes zero.
Correct Answer: A
Mass is the quantity of matter in a body and is constant everywhere. Only weight changes with gravity.
JAMB (UTME)
Physics
2013
Q7036.The resultant of two forces is $50 \mathrm{N}$. If the forces are perpendicular to each other and one of them makes an angle of $30^{\circ}$ with the resultant, find its magnitude.
Q7037.The pair of physical quantities that are scalar only are
Avolume and area
Bmoment and momentum
Clength and displacement
Dimpulse and time.
Correct Answer: A
Volume and area are scalars. Moment, momentum, displacement, and impulse are vectors.
JAMB (UTME)
Physics
2013
Q7038.A simple pendulum of length $0.4 \mathrm{m}$ has a period of $2 \mathrm{s}$. What is the period of a similar pendulum of length $0.8 \mathrm{m}$ at the same place?
Q7039.A train with an initial velocity of $20 \mathrm{ms}^{-1}$ is subjected to a uniform deceleration of $2 \mathrm{ms}^{-2}$. The time required to bring the train to a complete halt is
Q7040.Calculate the apparent weight loss of a man weighing $70 \mathrm{kg}$ in an elevator moving downwards with an acceleration of $1.5 \mathrm{ms}^{-2}$. $[g \approx 10 \mathrm{ms}^{-2}]$
A$686 \mathrm{N}$
B$595 \mathrm{N}$
C$581 \mathrm{N}$
D$105 \mathrm{N}$
Correct Answer: D
Apparent weight loss $= m(g - a) = 70 \times 1.5 = 105 \mathrm{N}$.
JAMB (UTME)
Physics
2013
Q7041.A piece of cork floats in a liquid. What fraction of its volume will be immersed in the liquid? [Density of the cork $= 0.25 \times 10^3 \mathrm{kgm}^{-3}$, density of the liquid $= 1.25 \times 10^3 \mathrm{kgm}^{-3}$]
Q7042.An object is moving with a velocity of $5 \mathrm{ms}^{-1}$. At what height must a similar body be situated to have a potential energy equal in value with kinetic energy of the moving body?
Q7043.If a pump is capable of lifting $5000 \mathrm{kg}$ of water through a vertical height of $60 \mathrm{m}$ in $15 \mathrm{min}$, the power of the pump is
A$2.5 \times 10^5 \mathrm{Js}^{-1}$
B$2.5 \times 10^4 \mathrm{Js}^{-1}$
C$3.3 \times 10^3 \mathrm{Js}^{-1}$
D$3.3 \times 10^2 \mathrm{Js}^{-1}$
Correct Answer: B
$P = \dfrac{mgh}{t} = \dfrac{5000 \times 10 \times 60}{15 \times 60} = \dfrac{3000000}{900} = 3333 \mathrm{W} \approx 3.3 \times 10^3 \mathrm{Js}^{-1}$. The answer key B is incorrect; the correct answer is C.
JAMB (UTME)
Physics
2013
Q7044.The coefficient of friction between two perfectly smooth surfaces is
Ainfinity
Bone
Chalf
Dzero.
Correct Answer: D
Perfectly smooth surfaces have no friction, so the coefficient of friction is zero.
JAMB (UTME)
Physics
2013
Q7045.What effort will a machine of efficiency $90\%$ apply to lift a load of $180 \mathrm{N}$ if its effort arm is twice as long as its load arm?
Q7047.At what depth below the sea-level would one experience a change of pressure equal to one atmosphere? [Density of sea water $= 10^3 \mathrm{kgm}^{-3}$, one atmosphere $= 1.01 \times 10^5 \mathrm{Nm}^{-2}$, $g = 10 \mathrm{ms}^{-2}$]
Q7048.What volume of alcohol will have same mass as $4.2 \mathrm{m}^3$ of petrol? [Density of alcohol $= 0.8 \times 10^3 \mathrm{kgm}^{-3}$, density of petrol $= 0.7 \times 10^3 \mathrm{kgm}^{-3}$]
Q7049.Calculate the length which corresponds to a temperature of $20^{\circ}\mathrm{C}$ if the used steam points of an ungraduated thermometer are $400 \mathrm{mm}$ apart.
Q7050.A wire of length $100.0 \mathrm{m}$ at $30^{\circ}\mathrm{C}$ has linear expansivity of $2 \times 10^{-5} \mathrm{K}^{-1}$. Calculate the length of the wire at a temperature of $-10^{\circ}\mathrm{C}$.