Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 9251–9300 of 10710 questions
Instruction
JAMB Biology 1996
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9251.Which of the following is true of the children of a haemophilic man who marries a woman that is not haemophilic and does not carry the trait?
AAll their sons will be haemophilic
BAll their daughters will be haemophilic
CAll their daughters will be carriers
DAll their sons will be carriers
Correct Answer: C
Daughters inherit the X chromosome from their father, making them carriers.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9252.A child with blood group genotype different from those of both parents and with a mother of genotype OO, can only have a father of genotype
AA
BB
CAB
DOO
Correct Answer: C
If mother is OO and child is different, father must contribute a different allele. AB father can give A or B.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9253.If R and r denote the genes for a character, the offspring of the cross between RR and Rr are
ARR, 2Rr, rr
B2RR, 2rr
C2RR, 2Rr
D4Rr
Correct Answer: C
RR × Rr gives 2 RR and 2 Rr offspring.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9254.A mammal with red fur and long ears was crossed with another having white fur and short ears. If the offspring had red fur and short ears, then the
Acharacters are linked
Bcharacters are not linked
Cparents are related
Dparents are not related
Correct Answer: A
If the offspring only show parental combinations, the genes are linked.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9255.Pawpaw seeds collected from a tree with many desirable agronomic qualities did not give rise to plants of desirable characters as the parent because
Aseeds are not reliable for propagating plants
Buncontrolled out-crossing can introduce unwanted variability
Cvegetative propagation is the best form of reproduction for all crops
Dseeds were not physiologically mature at harvest
Correct Answer: B
Cross-pollination can introduce genetic variability, so seeds may not resemble the parent.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9256.Women do not suffer from colour blindness
Abecause the trait is sex-linked
Bonly men are colour blind
Cthe genes are recessive and sex-linked
Dthe genes occur on both the X and Y chromosomes
Correct Answer: C
Colour blindness is a recessive sex-linked trait, so women need two copies to be affected.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9257.The hereditary material of the cells is
Athe RNA
Bprotein
Cthe DNA
Dcarbohydrate
Correct Answer: C
DNA is the hereditary material in cells.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9258.An example of plant adaptation to a xerophytic environment is represented by the development of
Afleshy tissues and reduced leaves
Bbroad canopy and extensive surface root system
Cthick barks and broad leaves
Drough leaves and shallow root system
Correct Answer: A
Xerophytes have fleshy tissues for water storage and reduced leaves to minimize water loss.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9259.Which of the following factors is LEAST likely to affect the animals living in a fresh water habitat?
ATurbidity
BTemperature
CpH
DSalinity
Correct Answer: D
Salinity is relatively constant in freshwater and has less effect than other factors.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9260.The theory of natural selection was developed by
ALamarck and Darwin
BDarwin and Wallace
CWallace and Mendel
DMendel and Lamarck
Correct Answer: B
Charles Darwin and Alfred Russel Wallace independently proposed natural selection.
JAMB (UTME)
Biology
1996
Q9261.Fossil records found in sedimentary rocks offer some explanation for the theory of evolution because
Athe deposits have remains of organisms characteristic of when they were formed
Bdifferent strata have remains of organisms of the same kind
Conly organisms with strong parts are fossilized
Dmost animals and plant fossils bear little resemblance to present day living specimens
Correct Answer: A
Fossils in sedimentary rocks show organisms characteristic of the geological period when the rock formed.
Instruction
JAMB Biology 1997
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9262.The structure labelled I is the
AGolgi body
Bmitochondrion
Cendoplasmic reticulum
Dvacuole
Correct Answer: C
The endoplasmic reticulum is a network of membranes in the cytoplasm.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9263.Protein is synthesized in the part labelled
AI
BII
CIII
DIV
Correct Answer: B
Ribosomes (II) are the site of protein synthesis.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9264.Which of the following is the youngest plant tissue?
AMeristem
BPhloem
CEpidermis
DXylem
Correct Answer: A
Meristematic tissue is the youngest tissue responsible for growth.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9265.Viruses differ from all forms of life because they
Ahave a thick cell wall
Bfeed on waste products of other organisms
Ccause infectious diseases
Drequire other living cells to multiply
Correct Answer: D
Viruses are obligate intracellular parasites; they need a host cell to reproduce.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9266.The endoblast cells found in Hydra are used for
Areproduction
Boffence and defence
Clocomotion and nutrition
Dfood collection
Correct Answer: B
Nematocysts (stinging cells) in Hydra are used for offense and defense.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9267.Annelids differ from nematodes in that they
Aexhibit bilateral symmetry
Bare triploblastic
Care metamerically segmented
Dpossess complete digestive system
Correct Answer: C
Annelids have true metameric segmentation, which nematodes lack.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9268.Which of the following perform similar functions?
AAscospores and ascocarp
BAntherozoids and rhizoid
CSorus and indusium
DStrobili and inflorescence
Correct Answer: D
Strobili (cones) and inflorescence are both reproductive structures.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9269.In ferns, the sporophyte
Adevelops from a haploid zygote
Breproduces sexually to produce spores
Cis haploid and dependent on the gametophyte
Dis diploid and independent of the gametophyte
Correct Answer: D
The fern sporophyte is diploid and independent of the gametophyte.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9270.The group of insects that undergoes complete metamorphosis is
Ahouseflies, beetles and cockroaches
Bcockroaches, grasshoppers and bees
Chouseflies, beetles and butterflies
Daphids, grasshoppers and butterflies
Correct Answer: C
Houseflies, beetles, and butterflies undergo complete metamorphosis.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9271.The nitrogenous substance that is excreted by birds in order to conserve water is
Aammonia
Burea
Curic acid
Dnitric acid
Correct Answer: C
Birds excrete uric acid as a semi-solid to conserve water.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9272.In mammals, the exchange of nutrients and metabolic products occurs in the
Alymph
Blungs
Cheart
Dliver
Correct Answer: A
Lymph is the medium for exchange of nutrients and metabolic products.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9273.The part of the stomach nearer the gullet is called the
Aepiglottis
Bcardiac sphincter
Cduodenum
Dpyloric sphincter
Correct Answer: B
The cardiac sphincter is at the junction of the oesophagus and stomach.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9274.Trace elements are required by plants mainly for the
Aformation of pigments and enzymes
Bproduction of energy and hormones
Cmanufacture of carbohydrates
Dmanufacture of proteins
Correct Answer: A
Trace elements are cofactors for enzymes and pigments.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9275.Which of the following is the dental formula of a rabbit?
AI 2/1, C 0/0, PM 3/2, M 3/3
BI 3/3, C 1/1, PM 4/4, M 2/3
CI 2/2, C 1/1, PM 2/2, M 3/3
DI 1/3, C 1/1, PM 4/4, M 2/3
Correct Answer: A
The rabbit's dental formula is I 2/1, C 0/0, PM 3/2, M 3/3 = 28.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9276.A food substance was treated with a few drops of Sudan III solution and a red coloration was obtained. The food contained
Aprotein
Bstarch
Cfat
Dmineral salt
Correct Answer: C
Sudan III gives a red colour with fats.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9277.Oozing out of water from the leaves of plants in a humid environment is known as
Atranspiration
Bosmosis
Cpinocytosis
Dguttation
Correct Answer: D
Guttation is the exudation of water droplets from leaf tips.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9278.The element that is essential for the coagulation of blood is
Apotassium
Bcalcium
Cphosphorus
Diron
Correct Answer: B
Calcium ions are essential for blood clotting.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9279.Anaerobic respiration differs from aerobic respiration by the production of
Aless amount of energy and water
Bgreater amount of energy and alcohol
Cless amount of energy and alcohol
Dgreater amount of energy and water
Correct Answer: C
Anaerobic respiration produces less energy and may produce alcohol.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9280.Stomata pores open when there is
Aan increase in the sugar content of guard cells
Ba decrease in the osmotic concentration of guard cells
Ca decrease in the sugar content of mesophyll cells
Dan increase in the sugar content of mesophyll cells
Correct Answer: A
Increased sugar content in guard cells lowers water potential, causing water to enter and stomata to open.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9281.The process of deamination is essential for the
Adigestion of protein
Bsecretion of bile
Cformation of urea
Dformation of antibody
Correct Answer: C
Deamination of amino acids in the liver produces urea.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9282.A band of connective tissue linking two bones in a joint is known as
Atendon
Bcartilage
Csynovial membrane
Dligament
Correct Answer: D
Ligaments connect bones to bones at joints.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9283.The appendicular skeleton is composed of the pectoral girdle,
Apelvic girdle, fore and hind limbs
Bpelvic girdle and fore limbs
Clumbar vertebrae and pelvic girdle
Dlumbar vertebrae, fore and hind limbs
Correct Answer: A
The appendicular skeleton includes the pectoral girdle, pelvic girdle, and limbs.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9284.The companion cells are part of the
Apericycle
Bphloem
Cpith
Dxylem
Correct Answer: B
Companion cells are found in the phloem.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9285.In which of the following groups of vertebrates would the largest amount of yolk be found in the egg?
AMammals
BFishes
CAmphibians
DReptiles
Correct Answer: D
Reptiles (and birds) have large amounts of yolk in their eggs.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9286.The parts labelled I and II constitute the
Acrown
Bneck
Croot
Dgum
Correct Answer: A
The crown (I and II) is the visible part of the tooth above the gum.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9287.The function of the part labeled V is for the passage of
Apollen tube and pollen nucleus
Bair, water and pollen nucleus
Cair, antipodal cells and ovum
Dsynergids and egg cell
Correct Answer: A
The micropyle (V) allows the pollen tube to enter during fertilization.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9288.The female gamete is represented by
AI
BII
CIII
DIV
Correct Answer: D
The egg cell (IV) is the female gamete in the ovule.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9289.The type of vegetative reproduction illustrated in the diagram above is
Agrafting
Badventitious bud
Csucker
Daerial layering
Correct Answer: C
The diagram shows a sucker growing from the base of a plant.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9290.Coconut and oil palm fruits can be grouped as
Aberry
Blegume
Ccapsule
Ddrupe
Correct Answer: D
Coconut and oil palm are drupes (fleshy fruits with a hard stone).
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9291.The substance that is responsible for apical dominance in plants is known as
Agibberellin
Btannin
Cauxin
Dkinin
Correct Answer: C
Auxin from the apical bud suppresses lateral bud growth.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9292.The part of the brain that regulates most biological cycles in humans is
Aolfactory lobe
Boptic lobe
Cmedulla oblongata
Dpineal body
Correct Answer: D
The pineal body regulates biological rhythms (e.g., sleep-wake cycles).
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9293.The ability of the eye to focus on both near and distant objects is termed
Aimage formation
Brefraction
Chypermetropia
Daccommodation
Correct Answer: D
Accommodation is the eye's ability to focus on objects at different distances.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9294.The speed of wind can be measured with an instrument called
Ahydrometer
Bsecchi disc
Canemometer
Dwind vane
Correct Answer: C
An anemometer measures wind speed.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9295.Which organism in the food-web illustrated above is an omnivore?
AWeevils
BRat
CHawk
DPraying mantis
Correct Answer: B
The rat feeds on both plants (corn, rice) and animals (weevils).
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9296.Toads and lizards in an ecosystem depend on a limited quantity of food. This is an example of
Aparasitism
Bintraspecific competition
Cpredation
Dinterspecific competition
Correct Answer: D
Interspecific competition occurs between different species for the same resource.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9297.Adaptive features of plants to desert conditions include
Athick barks, succulent stems and sunken stomata
Bthin barks, succulent stems and sunken stomata
Cthin barks, air floats on stems and sunken stomata
Dair spaces in tissues, adventitious roots and thick barks
Correct Answer: A
Desert plants (xerophytes) have thick barks, succulent stems, and sunken stomata.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9298.The Southern Guinea Savanna differs from the Northern Guinea Savanna in that it has
Alower rainfall and shorter grasses
Bless grasses and scattered trees
Cmore rainfall and taller grasses
Dless arboreal and burrowing animals
Correct Answer: C
The Southern Guinea Savanna has more rainfall and taller grasses.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9299.After a heavy rainfall and the formation of a large pond, the most likely sequence of changes in the vegetation of the pond is
AEuglena → water lily → Spirogyra → grass
Bwater lily → Spirogyra → grass → Euglena
CSpirogyra → Euglena → grass → water lily
DEuglena → Spirogyra → water lily → grass
Correct Answer: D
The sequence of succession: Euglena → Spirogyra → water lily → grass.
JAMB (UTME)
Biology
1997
Q9300.In a soil sample, the relative amounts of the different soil particles can be determined by the process of
Afiltration
Bcentrifugation
Cprecipitation
Dsedimentation
Correct Answer: D
Sedimentation separates soil particles by size and density.