Q9117.In Amoeba, osmoregulation is carried out by the
Apseudopodium
Bfood vacuole
Ccontractile vacuole
Dnucleus
Correct Answer: C
The contractile vacuole regulates water balance in Amoeba.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9118.The part used for feeling is labelled
A1
BJ
CK
DL
Correct Answer: A
The antenna (1) is used for feeling in the cockroach.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9119.The mouth part of the insect is adapted for
Abiting and chewing
Bsuckling and chewing
Cbiting and sucking
Dpiercing and sucking
Correct Answer: A
The cockroach has mouthparts adapted for biting and chewing.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9120.Which of the following combinations differentiates a bony fish from a cartilaginous fish?
AI, II and III
BI, III and IV
CII, III and IV
DII, III and V
Correct Answer: B
Bony fish have a bony skeleton and laterally compressed body.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9121.Which is the most important adaptation of a bony fish to life in water?
AThe possession of a streamlined shape
BThe presence of overlapping scales
CThe covering of the body by thin film of shine
DThe possession of a caudal fin
Correct Answer: A
A streamlined shape reduces water resistance for efficient swimming.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9122.Which of the labeled parts allows for efficient absorption of water and mineral?
AI
BII
CIII
DIV
Correct Answer: A
The root hair (I) increases surface area for water and mineral absorption.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9123.Starch is usually stored in the part labelled
AI
BII
CIII
DIV
Correct Answer: B
Starch is stored in the cortex (II) of the root.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9124.The failure of transport and respiratory systems in plants as well as the presence of reddish colour in stems and leaves result from the deficiency of
Amagnesium
Bnitrogen
Cpotassium
Dphosphorus
Correct Answer: A
Magnesium deficiency causes reddish colouration and affects chlorophyll formation.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9125.The dental formula i 3/3, c 1/1, pm 4/4, m 2/3 = 42 is that of a
Agoat
Brabbit
Cman
Ddog
Correct Answer: D
The dog has 42 teeth with this dental formula. (Note: The formula in the question is typical of a dog or pig).
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9126.The nitrifying bacteria, Nitrosomonas, converts ammonia to
Anitrites
Bnitric acid
Cnitrates
Dnitrous oxide
Correct Answer: A
Nitrosomonas converts ammonia to nitrites.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9127.The activity of ptyalin is likely to decrease with an increase in the concentration of
Aoxygen
Bstarch
Cprotein
Dacid
Correct Answer: D
Ptyalin (salivary amylase) works in alkaline conditions and is inhibited by acid.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9128.The phloem parenchyma is sometimes used for
Afood storage
Bsupporting the stem
Cproduction of the sieve tube
Dtransporting water
Correct Answer: A
Phloem parenchyma can store food.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9129.The process by which a red blood cell placed in distilled water absorbs until it bursts and releases its contents into the surrounding is known as
Aosmosis
Bplasmolysis
Cturgidity
Dhaemolysis
Correct Answer: D
Haemolysis is the bursting of red blood cells in a hypotonic solution.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9130.The most appropriate title for the set up is
Aquantitative measurement of respiration in plants and animals
Bmeasurement of respiration in living organisms
Ccomparison between photosynthesis and respiration
Dcomparison of respiration in plants and animals
Correct Answer: D
The set-up compares respiration in plants and animals.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9131.The part labeled J is called
Aporosimeter
Bporometer
Cmanometer
Dauxanometer
Correct Answer: C
A manometer measures pressure differences in the respirometer set-up.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9132.A circulatory system that does not allow mixing of oxygenated and de-oxygenated blood in mammalian heart is referred to as
Aopen
Bhaemocoeolic
Csingle
Dclosed
Correct Answer: D
Mammals have a closed circulatory system with complete separation of oxygenated and deoxygenated blood.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9133.Which of the following waste products in plant is excreted through the stomata and lenticels?
ACarbon dioxide
BAlkaloids
CTannins
DAnthocyanins
Correct Answer: A
Carbon dioxide is a gaseous waste excreted through stomata and lenticels.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9134.The vertebra illustrated is
Alumbar
Bthoracic
Ccaudal
Dcervical
Correct Answer: B
The thoracic vertebra has a long neural spine and facets for ribs.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9135.The neural arch is labelled
AI
BII
CIII
DIV
Correct Answer: B
The neural arch (II) surrounds the neural canal.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9136.In animals, meiosis comes
Aafter fertilization
Bafter every mitotic division
Cbefore fertilization
Dbefore every mitotic division
Correct Answer: C
Meiosis occurs before fertilization to produce haploid gametes.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9137.The fleshy base of a flower to which the different floral parts are attached is known as
Acalyx
Bsepals
Cthalamus
Dhypothalamus
Correct Answer: C
The thalamus is the receptacle to which floral parts are attached.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9138.When a short-sighted person views a distant object without spectacles, the image is formed
Aon the retina
Bin front of the retina
Cbehind the retina
Don the blind spot
Correct Answer: B
In short-sightedness (myopia), the image forms in front of the retina.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9139.The graph shows the relationship between the body and atmospheric temperatures for dog and lizard. What is the most appropriate deduction that could be made from the graph?
ALizards are more likely to survive hazards than dogs.
BBoth animals maintain a constant body temperature.
CThe dog's body temperature is independent of the external temperature.
DThe lizard's body temperature varies with that of the dog.
Correct Answer: C
The dog is homoiothermic (warm-blooded) and maintains constant body temperature.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9140.The part of the brain that controls heart beat and breathing is the
Aolfactory lobe
Bcerebellum
Ccerebral hemisphere
Dmedulla oblongata
Correct Answer: D
The medulla oblongata controls involuntary actions like heartbeat and breathing.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9141.Items 1-4 can be regarded as
Aa population
Ba community
Can ecosystem
Da niche
Correct Answer: B
A community consists of different populations living together in an area.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9142.The physical factors are represented by
A1, 5, 6
B4, 5, 7
C5, 7, 8
D6, 7, 8
Correct Answer: C
Temperature (5), rock (7), and water (8) are physical (abiotic) factors.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9143.Which of the following sets is made up of decomposers?
ARhizopus, earthworm and protozoa
BMushroom, rhizopus and bacteria
CBacteria, earthworm and nematodes
DEarthworm, sedges and platyhelminthes
Correct Answer: B
Mushroom, Rhizopus, and bacteria are decomposers.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9144.The correct order in a food chain involving the organisms (1) Grasses, (2) Hawks, (3) Snakes, (4) Grasshopper, (5) Lizards is
A1 → 2 → 3 → 4 → 5
B5 → 4 → 3 → 2 → 1
C1 → 4 → 5 → 3 → 2
D3 → 2 → 4 → 5 → 1
Correct Answer: C
The food chain is: Grasses → Grasshopper → Lizard → Snake → Hawk.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9145.The organisms with the least number of individuals in a pyramid of numbers are the
Asecondary consumers
Btertiary consumers
Cprimary producers
Dprimary consumers
Correct Answer: B
Tertiary consumers are at the top of the food chain and have the least number of individuals.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9146.A biome with a low annual rainfall, few scattered trees within dense layer of grasses and found in Kano and Katsina States is
A1
B2
C3
D4
Correct Answer: D
The Northern Guinea Savanna (4) has low rainfall and dense grasses.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9147.A biome where small mammals undergo aestivation for long periods is
A1
B2
C3
D4
Correct Answer: A
The desert (1) is where small mammals aestivate to survive dry conditions.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9148.Ecological succession ends with the formation of a stable
Arich
Bpopulation
Cpioneer community
Dclimax community
Correct Answer: D
Succession ends with a stable climax community.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9149.In a drought situation, plants suffer from water stress which could result in
Areduced biochemical activities
Benhanced chemical activities
Cenhanced microbial activities
Dreduced phototropic activities
Correct Answer: A
Water stress reduces biochemical activities in plants.
JAMB (UTME)
Biology
1994
Q9150.The water-retention capacity of a soil indicates its
Afertility
Bcapillarity
Caeration level
DpH level
Correct Answer: B
Water retention is related to the capillarity of the soil.