Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 9901–9950 of 10710 questions
Instruction
JAMB Christian Religious Knowledge 1994
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9901.On being revealed at the coming of Christ, the lawless will be slain by the
Asword of God
Bgospel message
Cpower from above
Dbreath of His mouth
Correct Answer: D
The lawless one will be slain by the breath of Christ's mouth (2 Thessalonians 2:8).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9902.An important feature of the second coming of Jesus as taught by Paul is the
Aoutbreak of a world war
Bestablishment of a world government under Christ
Creign of the lawless one
Dresurrection of the dead
Correct Answer: D
The dead in Christ will rise first (1 Thessalonians 4:16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9903."What you sow does not come to life unless it dies." This statement refers to the
Aplanting of crops
Bresurrection of the dead
Cgrowth of the church
Ddeath of Christ
Correct Answer: B
Paul uses sowing as an analogy for resurrection (1 Corinthians 15:36).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9904.Paul's experience as recorded in his second Letter to the Corinthians teaches that the attitude of Christians to suffering should be that of
Aobedience
Bperseverance
Crebellion
Drejection
Correct Answer: B
Christians should persevere in suffering (2 Corinthians 4:8-10).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9905.In the Letter to the Hebrews, it is found that despite the victory through faith in God of the men of old, they did not receive what was promised. What was this promise?
AJesus Christ
BThe Holy Spirit
CThe Law
DReward
Correct Answer: A
The promise was Christ, the promised Messiah (Hebrews 11:39-40).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9906.Abraham's faith and works were better illustrated when he
Atook Lot with him to Canaan
Boffered his son, Isaac, on the altar
Cparted ways with Lot
Dspoke with angels
Correct Answer: B
Abraham's faith was demonstrated by offering Isaac (James 2:21).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9907."Now faith is the assurance of things hoped for... For by it the men of old received divine approval." Who are the men of old mentioned as examples of faith in the Letter to the Hebrews?
AElijah, Ezekiel and Job
BSolomon, Rehoboam and Hezekiah
CAmos, Hosea and Joel
DAbel, Abraham and Rahab
Correct Answer: D
Hebrews 11 lists Abel, Abraham, Rahab, and others as examples of faith.
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9908.According to James, effective prayer is that which is offered
Aloudly
Bsilently
Cin faith
Dwith emotion
Correct Answer: C
Prayers must be offered in faith (James 1:6; 5:15).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9909.According to Peter, Christians living among non-Christians should
Amaintain good conduct
Blive like them
Cbe suspicious of them
Davoid them
Correct Answer: A
Christians should maintain good conduct among Gentiles (1 Peter 2:12).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9910.Peter enjoins Christians to be good citizens by using their freedom to
Afight for their rights
Bsubmit to civil authorities
Cfight non-Christians in the society
Dlive as they please
Correct Answer: B
Christians should submit to civil authorities (1 Peter 2:13-14).
Instruction
JAMB Christian Religious Knowledge 1995
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9911."Follow me and leave the dead to bury their own dead." By this statement, Jesus means that
Adisciples should not attend burials
Bthere is no life after death
Cfollowing Him comes before anything else
Ddisciples should leave their families in God's care
Correct Answer: C
Jesus taught that following Him takes precedence over all other commitments (Luke 9:59-60).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9912.The event of the day of Pentecost was prophesied by
AJonah
BJoel
CJeremiah
DMicah
Correct Answer: B
Peter quoted the prophecy of Joel on the day of Pentecost (Acts 2:16-21; Joel 2:28-32).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9913.The Jerusalem Council sent a group of four, with a letter to Antioch. At the end of their mission, which of the following remained behind in Antioch?
AJudas and Silas
BSilas and Paul
CPaul and Barnabas
DBarnabas and Judas
Correct Answer: A
Judas and Silas remained in Antioch after delivering the letter (Acts 15:32-34).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9914."They have beaten us publicly, uncondemned, men who are Roman citizens, and have thrown us into prison; and do they now cast us out secretly?" This experience of Paul was in
AAthens
BJerusalem
CPhilippi
DCaesarea
Correct Answer: C
Paul and Silas were beaten and imprisoned at Philippi (Acts 16:37).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9915.Paul purified himself in the Temple after the third missionary journey because he was
Aunclean
Bunder vow
Cafraid of the Jews
Dadvised to do so by the elders
Correct Answer: D
The elders advised Paul to purify himself to appease the Jews (Acts 21:23-24).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9916.During Paul's trial by the Tribunal, he brought a division between the Pharisees and Sadducees by mentioning the issue of
Athe Resurrection
Bfaith in God through Jesus
Cthe miracle of God
Dthe judgment
Correct Answer: A
Paul mentioned the resurrection, causing division between the Pharisees and Sadducees (Acts 23:6-7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9917.On the Island of Malta, Paul healed a man who was
Aborn blind
Bdeaf and dumb
Clame from birth
Dsick with dysentery
Correct Answer: D
Paul healed Publius' father who had fever and dysentery (Acts 28:8).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9918."Your blood is upon your heads! I am innocent. From now on I will go to the Gentiles." The above statement was made by
AJesus
BPaul
CPeter
DJames
Correct Answer: B
Paul said this to the Jews in Rome (Acts 28:25-28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9919."After me comes he who is mightier than I, the thong of whose sandals I am not worthy to stoop down and untie." Who said this?
AJesus Christ
BMary Magdalene
CMark
DJohn the Baptist
Correct Answer: D
John the Baptist said this about Jesus (Mark 1:7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9920.Who addressed Jesus at Jericho, saying, "Jesus, son of David, have mercy on me?"
ABartimaeus the blind beggar
BSimon the leper
CSimon of Cyrene
DZacchaeus
Correct Answer: A
Bartimaeus, the blind beggar, cried out to Jesus (Mark 10:46-47).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9921.By whom did the Lord heal the blindness of Paul?
AAnanias
BCephas
CJohn Mark
DSilas
Correct Answer: A
Ananias was sent to restore Paul's sight (Acts 9:17-18).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9922.Who insisted in his speech that God does not dwell in houses made with hands and that it was wrong for Solomon to have built a house for Him?
APeter
BJames
CPaul
DStephen
Correct Answer: D
Stephen made this speech before the Sanhedrin (Acts 7:48).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9923."The Holy Spirit will come upon you and the power of the Most High will overshadow you; therefore the child to be born will be called holy, the Son of God." This was said by the angel Gabriel to
AElizabeth
BZechariah
CMary
DJoseph
Correct Answer: C
Gabriel said this to Mary (Luke 1:35).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9924."But I say to you that hear, love your enemies, do good to those who hate you, bless those who curse you, pray for those who abuse you." Jesus said this
Aon the road to Calvary
Bon the road to Emmaus
Con the road to Jerusalem
Dduring the Sermon on the Mount
Correct Answer: D
This is part of the Sermon on the Mount/Plain (Luke 6:27-28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9925.What did the Apostles do when complaints were made to them that some sections of the new Christian community were not being supplied with their needs for sustenance?
AThey gave out more money for buying food
BThey said that they had neither gold nor silver
CThey appointed seven deacons to undertake the care of the new Christians
DThey decided to call a council in Jerusalem
Correct Answer: C
The apostles appointed seven deacons to handle food distribution (Acts 6:1-6).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9926.When Paul came to Rome, the first group of people to whom he preached were the
ARomans
BJews
CGreeks
DSamaritans
Correct Answer: B
Paul first addressed the local Jewish leaders in Rome (Acts 28:17).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9927."Blessed are you among women and blessed is the fruit of your womb." This was said by
Athe angel Gabriel
BSimeon
CAnna
DElizabeth
Correct Answer: D
Elizabeth said this to Mary (Luke 1:42).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9928.Jesus was led into the wilderness by
Athe devil
Bthe Holy Spirit
CSatan
Dthe angel Gabriel
Correct Answer: B
Jesus was led by the Holy Spirit into the wilderness (Luke 4:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9929."And he came to... where he had been brought up; and, as his custom was, he went into the synagogue on the Sabbath Day, and stood up to read." Identify the missing place in the above text.
AJerusalem
BBethlehem
CNazareth
DCapernaum
Correct Answer: C
Jesus was brought up in Nazareth (Luke 4:16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9930."Therefore in the resurrection whose wife shall she be of the seven for they all had her?" This question was put to Jesus by the
APharisees
BScribes
CChief Priests
DSadducees
Correct Answer: D
The Sadducees, who did not believe in resurrection, asked this question (Matthew 22:23-28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9931.Pilate gave Jesus to the Jews to be crucified because
Ahe found Jesus guilty of the charges
BJesus refused to defend himself
Cthe Jews gave him money
Dthe Jews brought pressure upon him
Correct Answer: D
Pilate yielded to the pressure of the crowd (Luke 23:23-24).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9932.Paul was converted so that he might
Astop persecuting the Apostles
Bhelp Peter in the work
Cnot be killed for his sins
Dbear the name of the Lord before the Gentiles
Correct Answer: D
Paul was chosen to bear Christ's name to the Gentiles (Acts 9:15).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9933.Paul and Silas were imprisoned at
AAthens
BPhilippi
CAntioch
DCorinth
Correct Answer: B
Paul and Silas were imprisoned at Philippi (Acts 16:23-24).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9934.When the women got to the tomb of Jesus they found the stone rolled away and
Asaw Jesus coming out of the tomb
BJesus was no longer in the tomb
CJesus was sitting in the tomb
Dimmediately saw a vision of Jesus
Correct Answer: B
The women found the tomb empty (Luke 24:2-3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9935."You shall be my witnesses in Jerusalem and in all Judea and... and to the end of the earth."
ARome
BAntioch
CDamascus
DSamaria
Correct Answer: D
Jesus mentioned Samaria in Acts 1:8.
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9936.Paul was first arrested in Jerusalem because
Ahe brought Greeks into the temple
Bhe became a Christian
Che preached Christ in the temple
Dhe spoke against the temple
Correct Answer: A
Paul was arrested for allegedly bringing Greeks into the temple (Acts 21:28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9937.Which country in Africa provided Jesus with a refuge when Herod sought to destroy him?
AAlgeria
BEgypt
CMorocco
DEthiopia
Correct Answer: B
Joseph took Jesus and Mary to Egypt (Matthew 2:13-14).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9938."Behold, this child is set for the fall and rising of many in Israel..." This was said by
ASimeon
BAnna
CZechariah
Dthe angel Gabriel
Correct Answer: A
Simeon said this at Jesus' presentation in the temple (Luke 2:34).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9939.The chief butler said to Pharaoh, "I remember my faults today..." 'Faults' refers to his
Asins before he was imprisoned by Pharaoh
Binability to interpret Pharaoh's dream
Cinability to identify competent magicians, wise men and interpreters of dreams
Dforgetting the young Hebrew who interpreted the dream correctly while in prison
Correct Answer: D
The chief butler forgot Joseph who had interpreted his dream (Genesis 41:9-13).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9940.Jesus' reply to the Devil's command to throw Himself down from the pinnacle of the temple was
A"...Man shall not live by bread alone..."
B"...You shall not tempt the Lord your God."
C"...You shall worship the Lord your God and Him only shall you serve."
D"He will give his angels charge of you."
Correct Answer: B
Jesus replied, "You shall not tempt the Lord your God" (Matthew 4:7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9941."Go and search diligently for the child, and when you have found him bring me word..." The intention of the speaker in this context was to
Apay homage to the Lord Jesus
Bkill all the children in the area
Cpresent gifts to the child
Dkill the child
Correct Answer: D
Herod's real intention was to kill the child (Matthew 2:13).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9942.Jesus was tempted in the wilderness in order to
Aprove that He was the Son of God
Bprepare Him for His earthly ministry
Cprepare Him for His crucifixion
Dappreciate the sufferings of man
Correct Answer: B
The temptation prepared Jesus for His ministry (Luke 4:1-13).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9943.One important fact about Mary brought out in Jesus' miracle of changing water to wine was that she
Aattended marriage feasts regularly
Bmust intercede for a miracle to occur
Cwas a sister of the bridegroom
Dhad a deep insight of her son and His ability
Correct Answer: D
Mary demonstrated insight into Jesus' power (John 2:1-5).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9944.The raising of Lazarus illustrates that Jesus
Aloved Mary and Martha
Bwas a good friend of Lazarus
Cis the giver of life
Dwas a person of emotion
Correct Answer: C
Jesus declared, "I am the resurrection and the life" (John 11:25).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9945."Lord, do not trouble yourself, for I am not worthy to have you come under my roof..." The continuation of this message by the centurion indicated that
Ahe was afraid of Jesus
Bhe had faith in the power of Jesus' word
Cas a Gentile, he did not like the Jews
Das an army officer, he wanted to avoid contact with Jesus
Correct Answer: B
The centurion believed Jesus could heal with a word (Luke 7:7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9946.The epileptic boy could not be healed by the disciples because
Athey had not yet received power
Bthe disease was incurable
Ctheir prayers were not intensive enough
Dthey had to wait for Jesus
Correct Answer: A
Jesus said it was due to their lack of faith (Matthew 17:20).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9947.The poor in spirit are promised
Aplenty of food
Bthe kingdom of God
Cthe earth
Dsatisfaction
Correct Answer: B
"Blessed are the poor in spirit, for theirs is the kingdom of heaven" (Matthew 5:3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9948.Those that are hated and reviled shall
Ahave a great reward in heaven
Bsee God
Cbe called sons of God
Dreceive mercy
Correct Answer: A
"Rejoice and be glad, for your reward is great in heaven" (Matthew 5:12).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9949.Jesus' objective for sending out the twelve was
Afor them to teach the Gentiles about the God of the Jews
Bto train the disciples in His ministry
Cto demonstrate that He was about to be crucified
Dto divert the attention of Herod from Himself
Correct Answer: B
Jesus sent the twelve to train them for ministry (Mark 6:7-13).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9950.Who appeared and talked with Jesus during the transfiguration?
AMoses and Elijah
BMoses and Samuel
CSamuel and Elisha
DElisha and Elijah
Correct Answer: A
Moses and Elijah appeared at the Transfiguration (Matthew 17:3).