Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 9851–9900 of 10710 questions
Instruction
JAMB Christian Religious Knowledge 1993
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9851.Jesus said to her, "I am the resurrection and the life: he who believes in me, though he die, yet shall he live, and whoever lives and believes in me shall never die..." On what occasion was this statement made?
AOn the day of Jesus' resurrection
BWhen Jesus demonstrated the fact of His resurrection to Thomas
COn the day Jesus restored Lazarus back to life
DWhen Jairus' daughter was raised from the dead.
Correct Answer: C
Jesus said this to Martha before raising Lazarus (John 11:25).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9852.According to Paul, if we give away all that we have and we deliver our bodies to be burnt, but have not love we
Aare like a noisy gong
Bare like a clanging cymbal
Cgain only the world
Dgain nothing.
Correct Answer: D
Without love, we gain nothing (1 Corinthians 13:3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9853."Now the company of those who believed were of one heart and soul..." This reveals that the early Christians
Ahad everything in common
Bprayed together every hour
Ccelebrated the Holy Communion daily
Dwere always filled with the Holy Spirit.
Correct Answer: A
They had all things in common (Acts 4:32).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9854.The suggestion to choose the seven deacons was made by
APaul
BPeter
Cthe twelve
Dthe church.
Correct Answer: C
The twelve apostles suggested choosing seven men (Acts 6:2-3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9855."And in the last days it shall be, God declares, that I will pour out my Spirit upon all flesh, and your sons and your daughters shall prophesy, and your young men shall see visions..." This prophecy was fulfilled
Aduring the baptism of Jesus
Bat Pentecost
Cduring the Transfiguration
Dat His crucifixion.
Correct Answer: B
Peter quoted Joel's prophecy at Pentecost (Acts 2:16-21).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9856."But you shall receive power when the Holy Spirit has come upon you, and you shall be my witnesses in Jerusalem and in all Judea and Samaria and to the end of the earth." This statement commissions the apostles to
Aestablish the church in Jewish cities
Bpreach only to the Jews
Ccarry the gospel to all continents
Dpreach to the Gentiles and in outside Palestine.
Correct Answer: C
The gospel was to go to the ends of the earth (Acts 1:8).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9857.Who was sent by God to restore Saul's sight after his encounter with Jesus on the road to Damascus?
ASimon
BStephen
CAeneas
DAnanias.
Correct Answer: D
Ananias restored Saul's sight (Acts 9:17).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9858."Set apart for me Barnabas and Saul for the work to which I have called them." This statement was made by the
AHoly Spirit
BChurch
Celders
Dapostles.
Correct Answer: A
The Holy Spirit spoke this to the church at Antioch (Acts 13:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9859.Following his encounter with the apostles, the ruler of Cyprus
Adismissed them
Bbecame blind for resisting the gospel
Crequested that they choose another time to preach the gospel
Dbelieved the gospel.
Correct Answer: D
Sergius Paulus believed the gospel (Acts 13:12).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1993
Q9860.According to Paul in Romans, all have sinned and fall short of the glory of God, and are justified by
Aworks of the law
BGod's grace as a gift
Cbeing at peace with God
Dthe worship of God through Christ.
Correct Answer: B
Justification is by God's grace as a gift (Romans 3:23-24).
Instruction
JAMB Christian Religious Knowledge 1994
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9861.When Elijah escaped to the brook Cherith, he was fed by
Aangels
Bdoves
Cravens
Dsparrows
Correct Answer: C
God commanded ravens to feed Elijah at the brook Cherith (1 Kings 17:4-6).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9862.The contest on Mount Carmel was to prove that
ABaal was the god of Israel
BBaal controlled nature
CGod was supreme to other gods
DIsrael had faith in God
Correct Answer: C
The contest proved that Yahweh is the true God, supreme over Baal (1 Kings 18:20-39).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9863.Naboth did not agree to release his vineyard to Ahab because
Athe amount offered for it was too small
Bit was his major source of income
Cit was his only vineyard
Dit was the inheritance of his fathers
Correct Answer: D
Naboth refused because it was the inheritance of his fathers (1 Kings 21:3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9864.What did Gehazi deceitfully receive from Naaman?
ATwo talents of silver and two festal garments
BTwo talents of silver and two shekels of gold
CTwo talents of gold and two festal garments
DTwo talents of silver and two changes of clothing
Correct Answer: A
Gehazi received two talents of silver and two festal garments (2 Kings 5:22-23).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9865.The greatest achievement of King Josiah of Judah was his
Arebuilding the Temple
Bsweeping reforms of the religious life of his people
Ccurtailing the Assyrian aggressions
Dtraining a worthy successor before his death
Correct Answer: B
Josiah's greatest achievement was his religious reforms (2 Kings 22-23).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9866.The Israelites did evil in the eyes of the LORD in the days of the Judges by
Aserving the Philistines
Bpracticing human sacrifice
Cmarrying the Canaanites
Dserving the Baals
Correct Answer: D
The Israelites served the Baals (Judges 2:11).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9867.Jerusalem fell in 586 B.C. to the Babylonian King called
ANebuchadnezzar
BNabopolassar
CAssurbanipal
DPsammeticus I
Correct Answer: A
Nebuchadnezzar captured Jerusalem in 586 B.C. (2 Kings 25:1-11).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9868."And the King (Artaxerxes) said to me, 'Why is your face sad, seeing you are not sick? This is nothing else but sadness of the heart.'" Why was the addressee sad?
AThe condition of Jerusalem was deplorable
BHe was fasting because of Jerusalem
CEnemies of Jerusalem were laughing at him
DHe was in exile in Babylon
Correct Answer: A
Nehemiah was sad because Jerusalem lay in ruins (Nehemiah 2:3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9869.Although Shadrach, Meshach and Abednego were cast into the fiery furnace, King Nebuchadnezzar was astonished to see four men in the furnace. He said the fourth man was like
Aa prophet
Ban angel of the LORD
Ca son of the gods
Da priest
Correct Answer: C
Nebuchadnezzar said the fourth was like a son of the gods (Daniel 3:25).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9870.In the belly of the fish Jonah prayed to God to
Apunish the people of Nineveh
Bforgive him
Cstop the tempest
Ddeliver him
Correct Answer: D
Jonah prayed for deliverance from the fish (Jonah 2:1-10).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9871.The sins of Nineveh notwithstanding, God spared the inhabitants because
AJonah was reluctant to deliver the message to them
Bthe people responded positively to God's mercy
CNineveh was made up of a large population which did not know its right from its left
DNineveh was a great and prosperous city with one hundred and twenty thousand inhabitants
Correct Answer: B
The people of Nineveh repented, and God spared them (Jonah 3:5-10).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9872.Daniel was distinguished above all other satraps and presidents because he
Aworshipped only one God
Bhad an excellent spirit in him
Crefused to worship the golden image
Dinterpreted the king's dream
Correct Answer: B
Daniel had an excellent spirit (Daniel 6:3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9873.Daniel could not be harmed by the lions because
Aan angel shut the mouths of the lions
Bthe lions were not hungry
Ca pillar of cloud separated Daniel from the lions
DDaniel understood their language
Correct Answer: A
God sent an angel to shut the lions' mouths (Daniel 6:22).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9874.Selling the needy for a pair of shoes in Amos means
Aexchanging the needy for shoes
Bequating human beings with material things
Ctrade by barter
Doppressing the needy
Correct Answer: B
It means valuing human beings less than material things (Amos 2:6).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9875."Thus says the LORD: 'For three transgressions of Israel and for four, I will not revoke the punishment...'" In the latter part of this prophecy, Amos condemned Israel for
Anot remembering the covenant of brotherhood
Bfighting and destroying Gilead
Ccompletely neglecting social justice
Drejecting the laws and statutes of the LORD
Correct Answer: C
Amos condemned Israel for social injustice (Amos 2:6-8).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9876.From Hosea's teaching, we learn that God
Awill pour His Spirit on all flesh
Bwill create a new heart in His people
Cprefers steadfast love to sacrifice
Dwill punish all sinners
Correct Answer: C
God desires steadfast love, not sacrifice (Hosea 6:6).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9877.The central theme of Isaiah's teachings is that
Ano sinner can be saved
Bevery sinner will be saved
Cno sinner is beyond redemption
Dthe vilest sinner will not be redeemed
Correct Answer: C
Isaiah teaches that God offers redemption to all who repent (Isaiah 1:18).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9878."Whom shall I send, and who will go for us? Then I said, 'Here am I! Send me.'" Why did Isaiah offer himself to be God's messenger?
ABecause the king had died and he needed another job
BHaving been cleansed of his sins, he saw the need to warn others
CBecause he had seen the beauty of heaven and wanted to work for God
DThere were no other prophets
Correct Answer: B
After his sins were cleansed, Isaiah volunteered (Isaiah 6:1-8).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9879.Who, according to Ezekiel, did the exiles blame for their plight?
AMoses and Aaron
BThe Egyptians
CTheir fathers
DTheir enemies
Correct Answer: C
The exiles blamed their fathers for their suffering (Ezekiel 18:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9880.God told Jeremiah that He would give Jerusalem into the hands of the Chaldeans because the Israelites
Ahad provoked God to anger
Bwere few in number
Cdid not prepare adequately for war
Dwere engaged in merry-making
Correct Answer: A
Israel provoked God to anger with their sins (Jeremiah 32:29-32).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9881.The expression 'dry bones' in Ezekiel refers to
Aan Israelite proverb
Bthe whole house of Israel
Cthe slain in the valley
Dsinful Israelites and Judeans
Correct Answer: B
The dry bones represent the whole house of Israel (Ezekiel 37:11).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9882.According to Paul, the law and the prophets bear witness to the
Arighteousness of God
Bcovenant with Israel
Ccrucifixion of Christ
Dwickedness of the Jews
Correct Answer: A
The law and prophets bear witness to the righteousness of God (Romans 3:21).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9883.According to Paul in his Letter to the Galatians, one is justified by
Aworks of the law
Bfaith in Jesus Christ
Ccircumcision
Dobedience to the commandments
Correct Answer: B
Justification is by faith in Jesus Christ (Galatians 2:16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9884.The function of the law to believers before the coming of Christ was that of a
Acustodian
Bjudge
Cservant
Dfather
Correct Answer: A
The law was our custodian until Christ came (Galatians 3:24).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9885.Justification by grace shows that work is
Anot required for salvation
Bcomplementary to grace
Cthe primary requisite for salvation
Dopposed to salvation
Correct Answer: A
Salvation is by grace, not works (Ephesians 2:8-9).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9886.All Christians who have been baptized into Christ Jesus were baptized
Ainto His death
Bby fire
Cunder the law
Dby His disciples
Correct Answer: A
Baptism unites believers with Christ's death (Romans 6:3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9887.In what way did God condemn sin in the flesh?
AHe allowed Jesus to be crucified
BRepentance was made possible for the forgiveness of sin
CResurrection of the flesh rendered sin ineffective
DHe sent His own Son in the likeness of sinful flesh
Correct Answer: D
God sent His Son in sinful flesh to condemn sin (Romans 8:3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9888."But you are not in darkness, brethren, for that day to surprise you like a thief." That 'day' refers to the
APentecost
Bresurrection of Christ
Ccoming of the LORD
Dascension
Correct Answer: C
The day of the LORD's coming (1 Thessalonians 5:4).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9889.The main aim of the teaching of Christ's humility in Paul's Letter to the Philippians is that every Christian should
Aregard himself as equal to Jesus because He came in human form
Bconfess that Jesus Christ is LORD to the glory of God the Father
Cwork out his own salvation with fear and trembling
Dlook into the interest of others and do nothing from selfishness
Correct Answer: D
Christians should count others better than themselves (Philippians 2:3-5).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9890.According to Paul's Letter to the Philippians, God exalted Jesus and gave Him a name which is above all names because He
Awas His Son
Bwas humble and obedient unto death
Cnever committed any sin
Dwas the greatest man ever born
Correct Answer: B
Jesus humbled Himself and became obedient unto death (Philippians 2:8-9).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9891.In the Letter to the Galatians, Christians are encouraged to bear one another's burdens in order to
Aenter the kingdom of God
Bbe children of God
Cbe rewarded in heaven
Dfulfill the law of Christ
Correct Answer: D
Bearing one another's burdens fulfills the law of Christ (Galatians 6:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9892."Be angry but do not sin" means that anger
Ais not a serious sin
Bis not a sin at all
Cis an unforgivable sin
Dcould be an occasion for sin
Correct Answer: D
Anger can lead to sin if not controlled (Ephesians 4:26).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9893.There are varieties of gifts and so different people have different gifts. Who gives all these gifts?
AAngels
BThe Holy Spirit
CThe apostles
DThe disciples
Correct Answer: B
The Holy Spirit gives various gifts (1 Corinthians 12:4-11).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9894.The overriding principle in the use of spiritual gifts is
Adecency and order
Bgrowth and power
Cfaith and love
Dzeal and power
Correct Answer: C
Faith and love should guide the use of gifts (1 Corinthians 13).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9895.For the administration of the churches, Paul directed that Christians should
Asurrender all they have to the church
Bregularly contribute to the church
Cdonate when it is convenient
Dlive a communal life
Correct Answer: B
Christians should give regularly for the church's needs (1 Corinthians 16:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9896.Contribution of relief materials for the needy in the church, according to Paul, must be
Aenforced
Bspecified
Cwith cheerfulness
Dwitnessed by two other Christians
Correct Answer: C
God loves a cheerful giver (2 Corinthians 9:7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9897.Paul teaches that we should obey governing authorities in order to avoid
Aimprisonment and execution
Bridicule and punishment
Cunemployment and hunger
DGod's wrath and a bad conscience
Correct Answer: D
Obedience to authorities avoids God's wrath and a bad conscience (Romans 13:5).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9898.When Paul says if anyone will not work, let him not eat, he is saying that
Athe unemployed should not eat
Bthe lazy person must eat only a little
Ceveryone should toil and labour with his hands
Devery person should seek a lucrative job
Correct Answer: C
Paul encouraged hard work (2 Thessalonians 3:10).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9899.Paul worked harder than any of the apostles because
Ahe had the strength to do so
Bof the grace of God that was with him
CJesus personally revealed Himself to him
Dhe was formerly a persecutor of the church
Correct Answer: B
Paul attributed his work to God's grace (1 Corinthians 15:10).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1994
Q9900.Christian wives are to be subject to their husbands
Asince their husbands take care of them
Bbecause it is fitting in the LORD
Cbecause it is the natural thing to do
Dsince women are not expected to be heard
Correct Answer: B
Wives should be subject to their husbands as is fitting in the Lord (Colossians 3:18).