Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 9951–10000 of 10710 questions
Instruction
JAMB Christian Religious Knowledge 1995
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9951."Grant us to sit, one at your right hand and one at your left, in your glory..." Why was this request by the sons of Zebedee not granted?
AThey were not qualified for the privilege
BThe other disciples disagreed with them
CThey were unable to drink the cup
DIt was not the duty of Jesus to grant their request
Correct Answer: D
Jesus said it was not His to grant (Mark 10:40).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9952.Where did Jesus lodge after he cleansed the temple?
ABethphage
BBethany
CJerusalem
DNazareth
Correct Answer: B
Jesus lodged in Bethany (Mark 11:11).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9953.At the trials of Jesus, Pilate was perplexed because
Athe Jews had no genuine case against Him
BJesus gave no answer to the charges
Cthe Jews asked for the release of Barabbas, a notorious criminal
Dhe knew that Jesus had performed many miracles among the Jews
Correct Answer: A
Pilate found no guilt in Jesus (Luke 23:4).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9954.Why did the accusers of Jesus stay behind while He was led to the Praetorium?
AIt was forbidden to follow the accused
BThey were prevented from entering
CIt was a Sabbath day
DThey did not want to be defiled
Correct Answer: D
They did not want to be defiled before the Passover (John 18:28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9955.Who was forced to carry the cross behind Jesus?
APeter
BJoseph of Arimathea
CAndrew
DSimon of Cyrene
Correct Answer: D
Simon of Cyrene was compelled to carry the cross (Mark 15:21).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9956."Truly I say to you, today you will be with me in Paradise." This was said to
AZacchaeus
Bthe repentant robber
Cthe centurion
DCleopas
Correct Answer: B
Jesus spoke to the repentant thief on the cross (Luke 23:43).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9957.According to Luke, the people who first got to Jesus' tomb were
AMary the mother of Jesus, Peter and John
BPeter and Joanna
CMary Magdalene and the other women
DPeter and John
Correct Answer: C
The women were first at the tomb (Luke 24:1-10).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9958.Jesus Christ, the Good Shepherd was loved by the Father because He
Aunderstood the needs of the sheep
Bloved the sheep
Ctended the sheep
Dlaid down His life for the sheep
Correct Answer: D
Jesus said He laid down His life for the sheep (John 10:15-17).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9959."Now the company of those who believed were of one heart and soul..." This reveals that the early Christians
Ahad everything in common
Bprayed together every hour
Ccelebrated the Holy Communion daily
Dwere always filled with the Holy Spirit
Correct Answer: A
They had all things in common (Acts 4:32).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1995
Q9960.The suggestion to choose the seven deacons was made by
APaul
BPeter
Cthe twelve
Dthe church
Correct Answer: C
The twelve apostles suggested choosing seven men (Acts 6:2-3).
Instruction
JAMB Christian Religious Knowledge 1996
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9961.When God created the heavens and the earth, the earth was without form and void, and darkness was upon the face of the deep. What was upon the face of the deep?
ALight
BCloud
CWater
DDarkness
Correct Answer: D
Darkness was upon the face of the deep (Genesis 1:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9962."Let there be lights in the firmament of the heavens to separate the day from the night..." This statement was made by God on the
Athird day
Bfourth day
Cfifth day
Dsixth day
Correct Answer: B
God created lights on the fourth day (Genesis 1:14-19).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9963.The story of the Fall teaches that
Aman was made in the image of God
Bit is a sin to disobey God
CAdam was less guilty than Eve
DGod created mankind
Correct Answer: B
The Fall teaches that disobedience to God is sin (Genesis 3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9964."On that day all the fountains of the great deep burst forth and the windows of the heavens were opened." The result of this was
Agreat earthquake
Bheavy rainfall
Cconsuming fire
Dviolent wind
Correct Answer: B
This describes the beginning of the Flood (Genesis 7:11).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9965."Who would have said to Abraham that Sarah would suckle children?..." This statement was made by
AIshmael
BSarah
CGod
DHagar
Correct Answer: B
Sarah said this when Isaac was born (Genesis 21:7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9966.The quotation, "Let me not look upon the death of the child" comes from the story about
ASolomon and the two harlots
Bthe expulsion of Hagar and Ishmael
CMoses when he was placed on the bank of the Nile
DBathsheba and David's illegitimate child
Correct Answer: B
Hagar said this when she thought Ishmael would die in the wilderness (Genesis 21:16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9967.Joseph's dream about his future leadership of his brothers was fulfilled when he became
Aan overseer of Potiphar's house
Ban interpreter of dreams
Cthe governor of Egypt
Da prisoner in Egypt
Correct Answer: C
Joseph became governor of Egypt (Genesis 41:41).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9968.The children of Israel cried out to God for help in Egypt because
Atheir male children were killed
Bthey were hungry and overworked
Cthey were in bondage
DMoses failed to look after them
Correct Answer: C
The Israelites groaned because of their bondage (Exodus 2:23-25).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9969."What is this we have done, that we have let Israel go from serving us?" The above statement was made by
Athe Egyptian soldiers
Bthe Egyptian magicians
Cthe Canaanites in the wilderness
DPharaoh and his servants
Correct Answer: D
Pharaoh and his servants said this after the Israelites left (Exodus 14:5).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9970.The manna which the Israelites left till the morning in disobedience to God
Abred worms and changed colour
Bmelted and bred worms
Cbred worms and became foul
Dmelted and became full
Correct Answer: C
The manna bred worms and became foul (Exodus 16:20).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9971.God gave the Ten Commandments to the people of Israel because He
Ais a jealous God
Bwanted their days to be long
Credeemed them from slavery in Egypt
Dfrowned at those who took His Name in vain
Correct Answer: C
God redeemed Israel from Egypt before giving the law (Exodus 20:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9972."...Choose this day whom you will serve... as for me and my house, we will serve the LORD." The Israelites' response to the above statement is "...we
Aalso will serve the LORD, for He is our God"
Bcannot serve the LORD, for He is a holy God"
Cwill serve the LORD our God and obey His voice"
Dwill not serve the LORD, but the gods of our fathers"
Correct Answer: C
The people responded that they would serve the LORD and obey His voice (Joshua 24:24).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9973.God's anger was kindled against Eli and his children because Eli did not
Atrain his children in the way of the LORD
Bwarn his children against sin
Capply appropriate sanctions on his children when due
Dknow the gravity of their actions
Correct Answer: C
Eli did not restrain his sons (1 Samuel 3:13).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9974.The prophets whom Saul met at Gibeah-etholim, a confirmation that the LORD had anointed him to rule over God's people, were
Afalse prophets
Becstatic prophets
Ccourt prophets
Dclassical prophets
Correct Answer: B
Saul met a band of ecstatic prophets (1 Samuel 10:5-10).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9975.While David was being anointed king, he received
Aa protest from Saul
Bthe promise of eternal reign
Ca gift from Samuel
Dthe Spirit of the LORD
Correct Answer: D
The Spirit of the LORD came mightily upon David (1 Samuel 16:13).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9976.Against whom were the Israelites fighting when King David committed adultery with Uriah's wife?
AThe Amorites
BThe Ammonites
CThe Hittites
DThe Syrians
Correct Answer: B
David committed adultery during the war against the Ammonites (2 Samuel 11:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9977.According to Psalm 51, the sacrifice acceptable to God is
Aa clean heart
Bobedience
Ca lamb without blemish
Da broken spirit
Correct Answer: D
A broken and contrite heart is acceptable to God (Psalm 51:17).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9978.Solomon could devote his attention to the building of the house of the LORD because
Aof the supplies from the Queen of Sheba
Bof Hiram's co-operation
Cthere was neither adversary nor misfortune
Dof David's purchase of the site for the building
Correct Answer: C
Solomon had peace on all sides (1 Kings 5:4).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9979.The immediate cause of the division of the kingdom was
ARehoboam's foolishness
BSolomon's bad government
CProphet Ahijah's instigation
DJeroboam's rebellion
Correct Answer: A
Rehoboam's harsh response caused the division (1 Kings 12:13-16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9980."Arise go to Zarephath, which belongs to Sidon, and dwell there. Behold, I have commanded a widow there to feed you." What exactly necessitated this event?
AThe drought caused by Elijah's curse
BAhab's evil in the sight of the LORD
CThe ravens ceased to feed Elijah
DElijah's fight from Ahab
Correct Answer: C
The brook Cherith dried up, so God sent Elijah to Zarephath (1 Kings 17:7-9).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9981."Blessed be the Lord God of Israel..." is a hymn of praise by
Athe Virgin Mary at the Annunciation
BZechariah at the birth of John the Baptist
CSimeon at the presentation of Jesus in the temple
DAnna at the presentation of Jesus
Correct Answer: B
Zechariah sang this Benedictus (Luke 1:68).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9982.According to the birth and infancy narratives in St. Matthew, the angel of the Lord appeared to Joseph in a dream three times. In the second appearance, he instructed Joseph to
Aaccept that Mary was a virgin
Bexpect a baby boy
Cgo into exile
Dreturn from exile
Correct Answer: D
The second dream instructed Joseph to return from Egypt (Matthew 2:19-20).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9983."Lord, now lettest thou thy servant depart in peace, according to thy word; for mine eyes have seen thy salvation..." This was said at the dedication of Jesus by
AAnna
Bthe high priest
CSimeon
DZechariah
Correct Answer: C
Simeon said this (Luke 2:29-30).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9984."You brood of vipers! Who warned you to flee from the wrath to come?" These words were addressed to the
APharisees and the Sadducees
BPharisees and the Scribes
CSadducees and the Lawyers
DZealots and the Herodians
Correct Answer: A
John the Baptist addressed the Pharisees and Sadducees (Matthew 3:7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9985.The second temptation of Jesus according to Luke's account of the gospel was
Agiving the kingdoms of the world to Jesus if he would worship the devil
Ba command for a stone to become bread
Cjumping down from the pinnacle of the temple
Ddenying the name of God, the Father
Correct Answer: A
Luke's second temptation is the offer of the kingdoms of the world (Luke 4:5-7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9986.What did Christ say should be the qualification of those who were to be first or great among the apostles?
ABeing baptized with Christ's baptism
BBeing a slave of all
CGiving one's life as a ransom
DDrinking from the same cup as Jesus
Correct Answer: B
Whoever would be first must be slave of all (Mark 10:44).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9987.A would-be disciple, who puts his hand to the plough and looks back, lacks
Afaith
Bkindness
Crepentance
Dtotal commitment
Correct Answer: D
Jesus said such a person is not fit for the kingdom (Luke 9:62).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9988.In which miracle story was Jesus mistaken for a ghost by his disciples?
AThe feeding of the five thousand
BCalming of the storm and sea
CHealing the demoniac
DWalking on the sea
Correct Answer: D
The disciples thought Jesus was a ghost when he walked on the sea (Matthew 14:26).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9989.According to Luke, the healing of the paralytic was intended to show that
AGod alone can forgive sins
BJesus has authority to forgive sins
Cthe Holy Spirit makes intercession for sinners
Dfaith and prayer can heal
Correct Answer: B
Jesus healed the paralytic to show He has authority to forgive sins (Luke 5:24).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9990."...I adjure you by God, do not torment me..." What is the significance of this statement?
AThe demons wanted to reach an agreement with Jesus.
BThe demons recognized Jesus as the Son of God.
CThe demons wanted to be cast into the pigs.
DThe demons wanted to stay in the man.
Correct Answer: B
The demons recognized Jesus' divine authority (Mark 5:7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9991.The story of the healing of blind Bartimaeus teaches that
Aprayer is very basic to healing
Bthere is need to persistently shout for attention
CJesus is the Son of David
Dfaith is a pre-requisite to healing
Correct Answer: D
Jesus said, "Your faith has made you well" (Mark 10:52).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9992.The parable of the prodigal son emphasizes that
Ait is not good for the son and the father to quarrel
Brepentance and reconciliation are important
Cthe father loves the second son more than the first
Dthe first son was jealous
Correct Answer: B
The parable teaches God's joy over repentant sinners (Luke 15:11-32).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9993.According to Matthew's account of the gospel, the most important divine requirement for entering the kingdom of heaven is
Apreaching the gospel
Bdoing the will of God
Cpracticing charity
Dperforming miracles
Correct Answer: B
Not everyone who says "Lord, Lord" will enter, but those who do God's will (Matthew 7:21).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9994.After their mission, the seventy disciples reported to Jesus that
Amany people repented
Bthey enjoyed the hospitality of people
Cthey were honoured and respected
Ddemons were subject to them in His name
Correct Answer: D
The seventy reported that even demons were subject to them (Luke 10:17).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9995.The appearance of Moses and Elijah at the transfiguration underscores the importance in the ministry of Jesus of
Aprophets and apostles
Bthe law and the prophets
Cthe Spirit and the word
Djudges and kings
Correct Answer: B
Moses represents the law and Elijah represents the prophets (Matthew 17:3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9996."This is my beloved Son; listen to him." This was said on the occasion of Jesus'
Abaptism
Btemptation
Ctransfiguration
Dresurrection
Correct Answer: C
God said this at the Transfiguration (Mark 9:7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9997."...My house shall be a house of prayer; but you have made it a den of robbers." Just before making this statement, the speaker
Alocked up the temple
Btaught in the temple
Cdrove out those who sold in the temple
Dwent out of the temple
Correct Answer: C
Jesus drove out the money changers before saying this (Luke 19:45-46).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9998.Which of the following questions did the high priest ask Jesus during His trial?
A"Are you the Christ, the son of the Blessed?"
B"Are you greater than Solomon?"
C"Are you the King of the Jews?"
D"Are you the Son of David?"
Correct Answer: A
The high priest asked if Jesus was the Christ, the Son of the Blessed (Mark 14:61).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q9999."...Do not weep for me, but weep for yourselves and your children..." These words were addressed by Jesus to the
Asons of Jerusalem
Bmen of Bethlehem
Cwomen of Bethlehem
Ddaughters of Jerusalem
Correct Answer: D
Jesus spoke to the daughters of Jerusalem on the way to crucifixion (Luke 23:28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1996
Q10000.What was the first statement of Jesus on the cross according to Luke's account of the gospel?
A"It is finished."
B"Today you shall be with me in paradise."
C"Father forgive them for they do not know what they do."
D"I thirst."
Correct Answer: C
Luke records Jesus' first words as "Father, forgive them" (Luke 23:34).