Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 2051–2100 of 10710 questions
Instruction
In questions 55 to 95, choose the word(s) or phrase(s) which best fill(s) the gap(s).
JAMB (UTME)
English Language
1992
Q2051.We are .... to receive your letter and to know that you are ....
Ahappy/in good health
Bgrateful/sound
Cpleased/all well
Dappreciative/swimming in good health
Correct Answer: A
"Happy... in good health" — the standard collocation.
JAMB (UTME)
English Language
1992
Q2052.People who live by .... what loneliness is like
Aeach other know
Bone another know
Coneself knows
Dthemselves know
Correct Answer: A
"Live by each other" (singular each-other) requires "know" — plural verb.
JAMB (UTME)
English Language
1992
Q2053.It has been confirmed that the election .... held in July
Awill be
Bis being
Chas been
Dhave being
Correct Answer: A
Future passive — "will be held."
JAMB (UTME)
English Language
1992
Q2054.The choice to go to the university or not is ....
Ayours'
Byour
Cyours
Dyour's
Correct Answer: C
"Yours" — the possessive pronoun, no apostrophe.
Instruction
In questions 96 to 100, select the option that best explains the information conveyed in the sentence.
JAMB (UTME)
English Language
1992
Q2055.People may not pick flowers in this park
Apeople can pick flowers in this park
Bpeople may not wish to pick flowers in this park
Cpeople are prohibited from picking flowers from this park
Dpeople cannot pick flowers from this park
Correct Answer: C
"May not" here expresses prohibition — picking flowers is not allowed.
JAMB (UTME)
English Language
1992
Q2056.Tom ought not to have told me
ATom did not tell me but he should
BPerhaps Tom was wrong to have told me
CTom told me but it was wrong of him
DIt was necessary for Tom not to tell me
Correct Answer: C
The construction means Tom did tell me, and it was wrong of him to do so.
JAMB (UTME)
English Language
1992
Q2057.He can't be swimming all day
Ait's possible he is not swimming now
BIt's very likely he is swimming now
CHe does not have the ability to swim all day
DHe would not like to swim all day
Correct Answer: C
"Can't be swimming" here means he lacks the ability to swim continuously for a full day.
JAMB (UTME)
English Language
1992
Q2058.Bolade would make a mess of cooking the rice
Ait was typical of Bolade to make a mess of things
BBolade cannot cook
CBolade will not cook the rice well
DBolade does not like cooking rice
Correct Answer: C
"Would make a mess" predicts she will cook it badly.
JAMB (UTME)
English Language
1992
Q2059.If I were the captain, I would have led the team to victory
AI was not the captain but I led the team to victory
BI was the captain but I did not lead the team to victory
CI was not the captain and I did not lead the team to victory
DI was the captain and I led the team to victory
Correct Answer: C
The third conditional "if I were... would have led" implies the opposite — he was not the captain and did not lead to victory.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 1 to 5.
The diseases afflicting Western societies have undergone dramatic changes. In the course of a century, so many mass killers have vanished that two-third of all deaths are now associated with the disease of old age. Those who die young are more often than not, the victims of accidents, violence and suicide.
These changes in public health are generally equated with progress and attributed to more or better medical care. In fact, there is no evidence of any direct relationship between changing disease pattern and the so-called progress of medicine.
The impotence of medical services to change life expectancy and the insignificance of much contemporary clinical care in the curing of diseases are all obvious, well documented but well suppressed.
Neither the proportion of doctors in a population nor the quality of the clinical tools at the disposal nor the number of hospital beds is a causal factor in the striking changes in disease patterns. The new techniques available to recognize and treat such conditions as pernicious anemia and hypertension, or correct congenital malformations by surgical interventions, increase our understanding of disease but do not reduce its incidence. The fact that there are more doctors where certain diseases have become rare has little to do with their ability to control or eliminate them. It simply means that doctors, more than other professionals, determine where they work. Consequently, they tend to gather where the climate is healthy, where the water is clean and where people work and can pay for their services.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2060.The statement, 'The diseases afflicting Western societies have undergone dramatic change', implies that
AChange have taken place in the mode of diseases affliction
BMedical services have been important in changing life expectancy
CA lot of significant progress has taken place in public health
DDeath from diseases in western societies are minimal
Correct Answer: C
The passage notes that the change in disease patterns is "generally equated with progress" — so the statement implies that significant progress has taken place in public health.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2061.The writer is of the view that the diseases which prevail in the contemporary Western societies
AResult from modern life styles
BAre concentrated among the elderly
CKill many people at once
DAre resistant to drug
Correct Answer: B
The passage says "two-third of all deaths are now associated with the disease of old age" — so diseases are concentrated among the elderly.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2062.The author thinks that the presence of a large number of doctors in a community
ADoes not have much effect on the control of diseases
BDisguise the true fact about the diseases
CControls the spread of diseases
DImproves the overall quality of life in the community
Correct Answer: A
The passage says more doctors where diseases have become rare "has little to do with their ability to control or eliminate them."
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2063.Many doctors, according to the passage, choose to live where
AResearch facilities are available
BThey are most needed
CThey can be near colleagues
DConditions are more in their favour
Correct Answer: D
The passage says doctors gather where the climate is healthy, water is clean, and where people can pay — conditions favourable to them.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2064.The author's attitude to developments in medicine is
AMatter-of-fact
BCautious
CIndifferent
Dcynical
Correct Answer: D
The author repeatedly downplays medical advances and calls clinical care "insignificant" — a cynical attitude.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 6 to 10.
ADUKE: Listen my fellow women. The issue has little to do with being literate or not. It is true that most members of NAM (New Awareness Movement) are literate, but this does not make all of us enlightened. We must be able to draw a line between the two. You may be literate and yet possess a consciousness that is decadent and servile. On the other hand, you may not have received formal education and yet may be the greatest exponent of progressive ideas.
HASANA: I agree with what our sister has said. Let us not allow ourselves to be divided by a greedy and an inflated notion of the certificates we possess. In this century, as we march towards the year 2000, our primary concern should be how best to improve the lot of womanhood in our society. Let us not forget that for each woman who is beaten up by her man for flimsy reasons, the status of all of us here is downgraded. For each woman who is insulted for no reason than that of her sex, every one of us here is spat on in the face. For each woman who is denied opportunities in the society simply because she is a woman, the whole lot of us are dehumanized. Each widow in this society is an everywoman, and the lot of each of us should be viewed as collective. Each rotten egg that is thrown at anyone of us is an eternal splash of dirt on our faces. Each decayed tomato that is cast at her is a collective curse on our fecundity: each pebble thrown at her, a missile against our womanhood. This is an age of awareness, and it is the duty of NAM to collectively rise in defense of the right of women.
IME: We can no longer allow ourselves to be fried alive. We are going to squeeze ourselves into tight-fitting trousers, register into judo classes, and then file out into the street and punch the face of every man we behold.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2065.In distinguishing between literacy and enlightenment, Aduke implies that
AIt is useless to be literate
BEnlightenment is inborn
CProgress can take place without literacy
DBoth literacy and enlightenment are symbolic
Correct Answer: C
Aduke says "you may not have received formal education and yet may be the greatest exponent of progressive ideas" — progress can happen without literacy.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2066.Hasana believes that NAM should not be divided by
AThe worthless certificates which women possess
BInflation and greed
CA misunderstanding of the worth of their certificates
DA selfish and over-raced belief in their certificates
Correct Answer: D
Hasana warns against "a greedy and an inflated notion of the certificates we possess" — a selfish and inflated belief.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2067.'Each widow in this society is Every woman' means that
AEvery woman in the society is potentially a widow
BEvery widow in the society is a woman
CThe suffering of every widow represents the burden of all women
DWidowhood implies the isolation of the woman in the society
Correct Answer: C
Hasana says "the lot of each of us should be viewed as collective" — the suffering of one represents all.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2068.The speech of Hasana implies that
AIt is the practice to throw rotten eggs at women
BIt is the practice to cast decayed tomatoes at women
CTo throw rotten egg and decayed tomatoes at women is to reduce their fecundity
DTo throw rotten eggs and decayed tomatoes at women is dehumanizing
Correct Answer: D
Hasana uses these images as metaphors for the dehumanizing treatment of women.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2069.From the speech by Ime, it is clear that the women
AIntend to do real battle with the menfolk on defense of their rights
BWill no longer perform their traditional duties
CAre henceforth prepared to adopt a policy of confrontation with men
DCan do anything that man can do and sometimes even better
Correct Answer: C
Ime says they will "punch the face of every man we behold" — a policy of confrontation.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 11 to 15.
When I set out for London, little did I suspect that I was not on a journey to God's own city where harmony reigned supreme. So, used to the frenzied life of Lagos was I that I had come to associate that city with everything that was chaotic, and there was no doubt in my mind that Lagos was one giant symbol of our backwardness. As the plane taxied its way out of the tarmac of our national airport, I heaved a sigh of relief, not so much because I was leaving my own country as that I was being relieved of the tension that had possessed me during those tense hours in the untidy lounge. I had felt so uneasy, my thoughts racing from one uncertainty to another. But at least I was air-borne, moving away from the whole uncertainty, from the whole load of fear towards a place which I supposed would be El Dorado.
Everything that happened in the plane passed through my eyes like pictures on the screen. The white air hostess who instructed me on how to use the safety belt was an angel, what with her beauty, her pretty blue dress, and her ever-smiling face. The same lady of the air served me snacks and supper. Another angel, whose queenly voice through an invisible public address system, dished out occasional information on the progress of our journey. I had never felt so relaxed, and my jolted heartbeats each time the plane took what appeared like a sudden brief descent, did not matter. When eventually we were set for landing, the anxiety that came over me was almost thrilling. What was the wonderland going to be like? So overwhelmed was I that I almost lost consciousness of what happened thereafter.
But I would never forget the shock that greeted me when we arrived in the tube station and boarded a train to behold the sea of white faces and furtive glances from apparently indifferent co-passengers. I believe that the nostalgic feeling for Lagos which later became part of my life all my days in London began at a point.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2070.Before the writer left Lagos, he believed London was
AVery neat place
BA very peaceful place
CSituated in paradise
DNoiseless
Correct Answer: B
He believed London was where "harmony reigned supreme" and El Dorado — a peaceful place.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2071.Before the plane left Lagos, the writer must have
AHad a second thought before leaving his country
BBeen very hungry in the lounge
CBeen frightened of all the people in the lounge
DDetested the filth surrounding the lounge
Correct Answer: D
He describes "those tense hours in the untidy lounge" — he detested the untidiness/filth.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2072.When the plane took off the writer felt happy because
AHe was thrilled to be in a plane
BHe believed that he was travelling to a problem-free country
CHe no longer felt uneasy
DFor the first time, he will be in El Dorado
Correct Answer: B
He believed he was moving "towards a place which I supposed would be El Dorado" — a problem-free place.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2073.The writer, attitude to the air hostesses can be described as
ALustful
BWorshipful
CTimid
DGregarious
Correct Answer: B
He calls her "an angel" and describes her with adoration.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2074.The writer, on getting into the train, was shocked because
AThere were no attendants
BOf large number of white faces
CThe people appeared unfriendly
DThe train was not neater than those in Nigeria
Correct Answer: C
He saw "furtive glances from apparently indifferent co-passengers" — they appeared unfriendly.
Instruction
Use the passage below to answer questions 16 to 25. The passage has gaps numbered 16 to 25. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the appropriate option for each gap.
Did you ever pause to think that eating and mating may be .... (16) to the extent of becoming targets for a planned international political strategy? If by an accident of geography, you happen to live in a region of Africa, Asia or Latin America that is one of the .... (17) of foreign 'aid' then pay .... (18) to an insight provided by José de Castro, a Brazilian sociologist and a former president of the United Nations Food and Agriculture Organization (F.A.O).
The United States imposes birth control, not to help the poor countries - no one believes any more in its 'disinterested' aid programme – but because that is its strategic defence .... (19). We must .... (20) that the pill is North America's best guarantee of continuing the domination of the 'Third World'. If ever the Third World achieves normal development Washington's Roman Empire will .... (21). These views were .... (22) about a decade later, when R. T. Ravenholt of the United States Office of Population stated that the United States was seeking to provide the means by which one quarter of the world's fertile women can be .... (23).
These two statements are indicative of the .... (24) of interests of multinational pharmaceutical corporations, defence strategists and food politicians. Whether or not population planning is a .... (25) of the ruling elite for finding a scapegoat for its ineptitude. It is debatable however, it is evident that there exists an inextricable link between food aid and population planning policies.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2075.Did you ever pause to think that eating and mating may be ....
Ainterlinked
BIntertwined
Cinterposed
Dintermingled
Correct Answer: A
"Interlinked" means connected — the two activities are linked together as targets.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2076.a region of Africa, Asia or Latin America that is one of the .... of foreign 'aid'
Areceivers
Breceptors
Crecipients
Dobtainers
Correct Answer: C
"Recipients" is the standard term for those who receive aid.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2077.then pay .... to an insight provided by José de Castro
Ahid
Bheed
Cattention
Dcognizance
Correct Answer: B
"Pay heed to" is the idiomatic expression meaning to take notice of.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2078.that is its strategic defence ....
Aaim
Bproblem
Cmethod
Dpolicy
Correct Answer: C
Birth control as a "strategic defence method" — a means of defence.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2079.We must .... that the pill is North America's best guarantee
Arealize
Brecognize
Creckon
Ddiscern
Correct Answer: B
"Recognize" fits — we must acknowledge the fact.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2080.Washington's Roman Empire will ....
Abe dissolved
Bbe dismembered
Cdisintegrate
Ddisappear
Correct Answer: C
"Disintegrate" means break apart — an empire disintegrating.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2081.These views were .... about a decade later
Aconfirmed
Baffirmed
Cestablished
Dreaffirmed
Correct Answer: A
The later statement "confirmed" the earlier views.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2082.one quarter of the world's fertile women can be ....
Afertilized
Bimpregnated
Csterilized
Dchildless
Correct Answer: C
Birth control for one quarter of fertile women = sterilized.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2083.indicative of the .... of interests of multinational pharmaceutical corporations
Aconflict
Bconvergence
CCollision
Dcollusion
Correct Answer: D
"Collusion" means secret cooperation for a fraudulent purpose — the various interests are working together.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2084.Whether or not population planning is a .... of the ruling elite
Aploy
Bstyle
Cdesire
Dscheme
Correct Answer: A
"Ploy" means a cunning manoeuvre — the ruling elite's trick.
Instruction
In questions 26 to 45, select the option that best explains the information conveyed in the sentence.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2085.Between you and me, I would say the equipment has outlived its usefulness
AI believe that the equipment is no longer useful to any of us
BI believe that the equipment continues to be useful to either you or me
CMy idea of the usefulness of the equipment should remain known only to the two of us
DMy idea of the usefulness of the equipment is shared by both
Correct Answer: C
"Between you and me" is a confidentiality marker — the view should stay between the two speakers.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2086.Emeka wished he had started school early
AEmeka started school early as he wished
BEmeka regretted starting school early
CEmeka regretted not starting school early
DEmeka could have started school early if he had wished
Correct Answer: C
"Wished he had started" expresses regret about the past.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2087.He was between the devil and the deep blue sea
AHe was in danger
BHe was scared
CHe stood between the devil and the sea
DHe was in a dilemma
Correct Answer: D
The idiom means facing two equally dangerous alternatives — a dilemma.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2088.The boys who rioted, were suspended by the principal
AOnly some of the boys rioted and they were suspended
BAll the boys rioted and were suspended
CMany boys rioted and were suspended
DA few boys rioted and were suspended
Correct Answer: A
The definite clause "who rioted" restricts to only those boys — the rest were not suspended.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2089.Whoever would have thought that he would lose the presidential election?
AEveryone believed that he would lose the election,
BIt was commonly believed that he would win the election
CHe was supposed to lose the election
DNo one believed that he would win the election
Correct Answer: B
The rhetorical question implies the outcome was unexpected — everyone expected him to win.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2090.It's wonderful that Musa is already out of hospital
AThe fact that Musa is out of hospital cause great wonder
BThe fact that Musa is out of hospital is a miracle
CIt is surprising that Musa is out of hospital
DIt is very pleasing that Musa is out of hospital
Correct Answer: D
"Wonderful" here expresses pleasure at the good news.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2091.You could have heard the sound if you weren't asleep
AYou were not asleep so you heard the sound
BYou were asleep so you did not hear the sound
CYou heard the sound though you were asleep
DYou did not hear the sound though you were not asleep
Correct Answer: B
The conditional implies the opposite: you were asleep, so you did not hear.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2092.Had Aminu been a dull student, his failure wouldn't have surprised anybody
AAminu failed and it surprised everybody since he was dull
BAminu was not a dull student and so everybody was surprised that he failed
CBecause Aminu was a dull, student, everybody was surprised that he failed
DAminu had been a dull student, and so nobody was surprised that he failed
Correct Answer: B
Aminu was NOT a dull student, so his failure was surprising.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2093.The president of club said that he would cross the bridge on getting there
AHe was waiting for an opportunity to take a decision
BWhen he got to the river, he would build a bridge across it
CHe would take a decision at the appropriate time
DWhen he got to the river, he would cross at the bridge
Correct Answer: C
"Cross the bridge" is used figuratively — deal with the matter when the time comes.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2094.His refusal to help us, dealt a death-blow to our plans
Abecause he did not help, our plans did not materialize
BHe helped and our plans materialized
CHe blew our plans to pieces
DHe supported our plans so it worked
Correct Answer: A
"Death-blow" means a fatal setback — the plans failed because he did not help.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2095.It is entirely up to you to make a profession of your faith
Aconfess your belief
Bturn your faith into a business
Cdeny your faith
Dloudly proclaim your religion
Correct Answer: A
"Make a profession of faith" means to openly confess/declare one's belief.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2096.He won the election because he was able to carry his people along with him
Aalienate his people
Bgo out with the people
Chave the support of the people
Dfail to provide the people with transport
Correct Answer: C
"Carry along" means to have someone's support.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2097.They often quarreled before leaving the house but made it up by the time they returned home
Aadded it up
Breconciled
Cfell out
Dcompounded the problem
Correct Answer: B
"Made it up" means reconciled after a quarrel.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2098.The effect of rising prices has snowballed considerably
Arisen
Bdecreased
Cfrozen
Dgrown
Correct Answer: D
"Snowballed" means grew rapidly larger.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2099.The economic situation is responsible for the recent discord in many families
Adivision
Bresourcefulness
Charmony
Dsuffering
Correct Answer: A
"Discord" means disagreement — division.
JAMB (UTME)
English Language
1993
Q2100.The college was worried about Tunji's garrulous tendency
Areticent
Bloquacious
Cquarrelsome
Doutspoken
Correct Answer: B
"Garrulous" means excessively talkative — loquacious.