Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 9651–9700 of 10710 questions
Instruction
JAMB Biology 2004
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9651.A caterpillar and an aphid living in different parts of the same plant can be said to
Abe in similar microhabitats
Boccupy different ecological niches
Coccupy the same ecological niche
Dbe in different habitats
Correct Answer: B
They occupy different ecological niches on the same plant.
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9652.The progressive loss of energy at each level in a food chain leads to
Aa decrease in biomass at each successive level
Ban increase in the number of organisms at each successive level
Can increase in the total weight of living matter at each successive level
Dan increase in biomass at each successive level
Correct Answer: A
Energy loss leads to decreased biomass at higher trophic levels.
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9653.The soil type that will be most difficult to plough in a wet season is one that is
Asandy
Bloamy
Csilty
Dclayey
Correct Answer: D
Clay soil becomes waterlogged and difficult to plough when wet.
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9654.Which of the zones is likely to be a desert?
AIII
BIV
CI
DII
Correct Answer: C
Zone I has the lowest rainfall (300 mm), typical of a desert.
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9655.High relative humidity will be expected in zones
AII and III
BII and IV
CI and IV
DI and III
Correct Answer: A
Zones II and III have high rainfall (2000-2200 mm), indicating high humidity.
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9656.One adaptation of reptiles to water loss is the presence of
Along tails
Blong sticky tongues
Ckeratinous scales
Dclaws on limbs
Correct Answer: C
Keratinous scales prevent water loss in reptiles.
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9657.The scarcity of food causes a sudden decrease in population size by
Aminimizing the rate of competition
Braising the mortality rate
Cbringing about immigration
Ddecreasing the reproductive rate
Correct Answer: B
Food scarcity raises the mortality rate, decreasing population size.
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9658.The association between termites and the cellulose-digesting protozoan in their guts is an example of
Amutualism
Bsaprophytism
Ccommensalism
Dparasitism
Correct Answer: A
Both termites and protozoans benefit (mutualism).
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9659.A state in Nigeria that is most susceptible to desert encroachment is
AKaduna
BKatsina
CKwara
DTaraba
Correct Answer: B
Katsina is in the northern Sahel region, most susceptible to desert encroachment.
JAMB (UTME)
Biology
2004
Q9660.A farm practice that results in the loss of soil fertility is
Acontinuous cropping
Bmixed farming
Cbush fallowing
Dshifting cultivation
Correct Answer: A
Continuous cropping depletes soil nutrients without allowing recovery.
Instruction
JAMB Christian Religious Knowledge 1990
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9661."Who said this, 'there shall be neither dew nor rain these years except by my word?'"
AElisha
BEzekiel
CElijah
DObadiah
Correct Answer: C
Elijah made this declaration to King Ahab (1 Kings 17:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9662.In the case before Solomon over the dead and the living child, the mother of the dead child supported
Agiving the living child to her opponent.
Bkilling the living child
Cjoint ownership of the living child.
Dking Solomon having the living child.
Correct Answer: B
The false mother agreed to the child being killed, revealing her true nature (1 Kings 3:26).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9663.Before Moses died, God appointed ... to succeed him.
AJoshua
BAaron
CEleazar
DBalaam
Correct Answer: A
God appointed Joshua to succeed Moses (Numbers 27:18-23).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9664.The treatment for those bitten by the fiery serpent was to
Adrink from the Red Sea
Blook at the bronze serpent
Cfast for seven days
Dcall upon the Lord
Correct Answer: B
Moses made a bronze serpent and those who looked at it lived (Numbers 21:9).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9665.In order that Benjamin might be brought to Egypt, Joseph detained
AReuben
BLevi
CJudah
DZebulun
Correct Answer: D
Joseph detained Simeon, not Zebulun. (Note: The correct answer is Simeon, which is not listed. The source text is corrupted).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9666.When Joseph's brothers came to him in Egypt, he said to them, 'You are...'
Aspies
Brobbers
Ctraitors
Dsinners
Correct Answer: A
Joseph accused his brothers of being spies (Genesis 42:9).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9667.Sarah gave birth to...in her old age.
AJoseph
BIsaac
CJacob
DBenjamin
Correct Answer: B
Sarah gave birth to Isaac in her old age (Genesis 21:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9668.As a condition of his covenant with God, Abraham had to
Acircumcise every male
Bsacrifice to God every month
Ckeep the Sabbath
Dpray to God daily
Correct Answer: A
Circumcision was the sign of the covenant (Genesis 17:10-11).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9669.What was the condition of the earth before the creation of the world?
AThe earth was without form and void.
BThere was a firmament above the earth.
CLight infrequently penetrated the earth.
DThe heaven was very close to the earth.
Correct Answer: A
The earth was without form and void (Genesis 1:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9670.God wanted to destroy the world because
AAdam and Eve disobeyed him.
BCain killed Abel his brother.
Cthe sons of God were taking the daughters of men as wives.
Dthe earth was filled with violence.
Correct Answer: D
The earth was corrupt and filled with violence (Genesis 6:11-13).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9671.What did Adonijah do to show that he feared Solomon? He
Abegged Solomon for forgiveness.
Bpromised Solomon loyal support.
Ccaught hold of the horns of the altar.
Dran into the Temple.
Correct Answer: C
Adonijah caught hold of the horns of the altar for refuge (1 Kings 1:50-53).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9672.Where did Solomon get the timber for his building?
AEgypt
BPhoenicia
CLebanon
DBeersheba
Correct Answer: C
Hiram of Tyre supplied cedar and cypress timber from Lebanon (1 Kings 5:6-10).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9673.According to Jeremiah's prophecy, the domination of nations by Nebuchadnezzar was
Aagainst the wish of God.
Bpart of the divine purpose.
Cthe result of his military might.
Dthe result of the wickedness of nations.
Correct Answer: B
God had given Nebuchadnezzar dominion over nations (Jeremiah 27:6-7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9674.Ezekiel was ordered to eat... and then go to speak to the house of Israel.
Ahoney
Blocusts
Cbread
Da scroll
Correct Answer: D
Ezekiel was told to eat the scroll and speak to Israel (Ezekiel 3:1-4).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9675.The place where Abraham was asked to sacrifice Isaac was
AMoriah
BSinai
CBethel
DTabor
Correct Answer: A
Abraham was told to go to the land of Moriah (Genesis 22:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9676.The one who was to be the wife of Isaac was known
Aby her coming to the well to draw water.
Bbecause she was a descendant of Abraham's brother.
Cbecause she said 'Drink, and I will water your camels'.
Dbecause her name was Rebecca.
Correct Answer: C
Rebekah showed kindness by offering to water the camels (Genesis 24:14-19).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9677.Achan was
Aone of the spies who visited Rahab in Jericho.
Bone of the two men who prophesied in the camp.
Cone of the judges of Israel.
Dthe one who took some of the devoted things when Jericho fell.
Correct Answer: D
Achan took devoted things from Jericho (Joshua 7:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9678."How is it you were not afraid to put forth your hand to destroy the Lord's anointed?" was said by
AElijah to Ahab when Ahab sought to kill him.
BDavid to the Amalekite who claimed to have killed Saul.
CJoab to Absalom when the latter rebelled against David.
DDavid to Saul when Saul attacked David.
Correct Answer: B
David said this to the Amalekite who claimed to have killed Saul (2 Samuel 1:14).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9679.The prophet regularly addressed as 'son of man' was
AJeremiah
BEzekiel
CIsaiah
DAmos
Correct Answer: B
God regularly addressed Ezekiel as "son of man."
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9680.What was the last miracle God performed before the Israelites were released from Egypt?
AThick darkness
BThe pollution of the Nile.
CThe slaughter of all the male children.
DThe plague of locusts.
Correct Answer: A
The death of the firstborn was the final plague (Exodus 12:29-31).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9681.Who was the prophet who proved on Mount Carmel that Yahweh is greater than Baal?
AElijah
BElisha
CNathan
DHosea
Correct Answer: A
Elijah proved God's supremacy on Mount Carmel (1 Kings 18).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9682.On the third day of creation God made
Alight.
Bthe firmament.
Cthe earth.
Danimals.
Correct Answer: B
On the third day, God made dry land and vegetation. (Note: The correct answer is dry land and vegetation, which is not listed. The source text is corrupted).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9683.The Lord said to Moses: Cut two tablets of stone like the first; and I will write upon the tablets the words that were upon the first tablets which you broke. On what occasion was this said?
AAt the renewal of the Covenant.
BDuring the election of Aaron.
CJust before the election of Joshua.
DAfter the first fall of Manna from heaven.
Correct Answer: A
This was said at the renewal of the covenant after Moses broke the first tablets (Exodus 34:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9684.The city of Jericho was captured by the Israelites
Aafter a fierce battle lasting seven days.
Bbecause the army of the city was betrayed by some of its soldiers.
Cbecause the defence system was very weak.
Dat the blast of the trumpets of the priests.
Correct Answer: D
The walls of Jericho fell after the priests blew the trumpets (Joshua 6:20).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9685.The call of Isaiah took place
Aon the return from the Babylonian captivity.
Bin the year of the death of King Uzziah.
Cduring the dedication of the temple by king Solomon.
Dshortly before the rise of the Maccabees.
Correct Answer: B
Isaiah's call was in the year King Uzziah died (Isaiah 6:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9686.When Zechariah doubted the announcement of the birth of John he
Afell down and fainted.
Bwas struck dumb.
Crebuked the angel Gabriel.
Dknelt down and prayed.
Correct Answer: B
Zechariah was struck dumb because he doubted (Luke 1:20).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9687.Herod wanted to kill the child Jesus because
Ahe thought he would become a prophet.
Bhe learnt that he was born king of the Jews.
Cthe wise men worshipped Jesus.
Dhe was born of a virgin.
Correct Answer: B
Herod feared the child born king of the Jews (Matthew 2:2-3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9688.What is the main lesson of the parable of the prodigal son?
AParents must not be partial.
BA son should always obey his father.
CGod forgives those who sincerely repent.
DOne should not be wasteful.
Correct Answer: C
The parable teaches God's forgiveness for repentant sinners (Luke 15:11-32).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9689."These men who have turned the world upside down have come here also, and Jason has received them." Which town is referred to here?
ATarsus
BEphesus
CCorinth
DThessalonica
Correct Answer: D
Paul and Silas were in Thessalonica (Acts 17:6).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9690."And you, child, will be called the prophet of the Most High", refers to
ASamuel.
BJesus.
CJeremiah.
DJohn the Baptist.
Correct Answer: D
Zechariah prophesied this about John the Baptist (Luke 1:76).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9691.The parable of the mustard seed teaches that
Athe kingdom of God is invisible.
Balthough the kingdom of God is for all, very few enter it.
Cthe kingdom of God will expand worldwide from an insignificant beginning.
DIt is not certain when the kingdom of God will come.
Correct Answer: C
The mustard seed grows from small beginnings to a large tree (Matthew 13:31-32).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9692.When the women got to the tomb of Jesus they found the stone rolled away and
Asaw Jesus coming out of the tomb.
BJesus was no longer in the tomb.
CJesus was sitting in the tomb.
Dimmediately saw a vision of Jesus.
Correct Answer: B
The women found the tomb empty (Luke 24:2-3).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9693."You shall be my witnesses in Jerusalem and in all Judea and... and to the end of the earth."
ARome
BAntioch
CDamascus
DSamaria
Correct Answer: D
Jesus mentioned Samaria in Acts 1:8.
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9694.Paul was first arrested in Jerusalem because
Ahe brought Greeks into the temple.
Bhe became a Christian.
Che preached Christ in the temple.
Dhe spoke against the temple.
Correct Answer: A
Paul was arrested for allegedly bringing Greeks into the temple (Acts 21:28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9695.Which country in Africa provided Jesus with a refuge when Herod sought to destroy him?
AAlgeria
BEgypt
CMorocco
DEthiopia
Correct Answer: B
Joseph took Jesus and Mary to Egypt (Matthew 2:13-14).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9696."After me comes he who is mightier than I, the thong of whose sandals I am not worthy to stoop down and untie." Who said this?
AJesus Christ
BMary Magdalene
CMark
DJohn the Baptist
Correct Answer: D
John the Baptist said this about Jesus (Mark 1:7).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9697.Who addressed Jesus at Jericho, saying, 'Jesus, son of David, have mercy on me?'
ABartimaeus the blind beggar.
BSimon the leper.
CSimon of Cyrene.
DZacchaeus.
Correct Answer: A
Bartimaeus, the blind beggar, cried out to Jesus (Mark 10:46-47).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9698.By whom did the Lord heal the blindness of Paul?
AAnanias
BCephas
CJohn Mark
DSilas
Correct Answer: A
Ananias was sent to restore Paul's sight (Acts 9:17-18).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9699.Who insisted in his speech that God does not dwell in houses made with hands and that it was wrong for Solomon to have built a house for Him?
APeter
BJames
CPaul
DStephen
Correct Answer: D
Stephen made this speech before the Sanhedrin (Acts 7:48).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9700."The Holy Spirit will come upon you and the power of the Most High will overshadow you; therefore the child to be born will be called holy, the Son of God." This was said by the angel Gabriel to