Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 9701–9750 of 10710 questions
Instruction
JAMB Christian Religious Knowledge 1990
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9701."But I say to you that hear, love your enemies, do good to those who hate you, bless those who curse you, pray for those who abuse you." Jesus said this
Aon the road to Calvary.
Bon the road to Emmaus.
Con the road to Jerusalem.
Dduring the Sermon on the Mount.
Correct Answer: D
This is part of the Sermon on the Mount/Plain (Luke 6:27-28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9702.What did the Apostles do when complaints were made to them that some sections of the new Christian community were not being supplied with their needs for sustenance?
AThey gave out more money for buying food.
BThey said that they had neither gold nor silver.
CThey appointed seven deacons to undertake the care of the new Christians.
DThey decided to call a council in Jerusalem.
Correct Answer: C
The apostles appointed seven deacons to handle food distribution (Acts 6:1-6).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9703.When Paul came to Rome, the first group of people to whom he preached were the
ARomans
BJews
CGreeks
DSamaritans
Correct Answer: B
Paul first addressed the local Jewish leaders in Rome (Acts 28:17).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9704."Blessed are you among women and blessed is the fruit of your womb." This was said by
Athe angel Gabriel
BSimeon
CAnna
DElizabeth
Correct Answer: D
Elizabeth said this to Mary (Luke 1:42).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9705.Jesus was led into the wilderness by
Athe devil
Bthe Holy Spirit
CSatan
Dthe angel Gabriel
Correct Answer: B
Jesus was led by the Holy Spirit into the wilderness (Luke 4:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9706."And he came to... where he had been brought up; and, as his custom was, he went into the synagogue on the Sabbath Day, and stood up to read." Identify the missing place in the above text.
AJerusalem
BBethlehem
CNazareth
DCapernaum
Correct Answer: C
Jesus was brought up in Nazareth (Luke 4:16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9707."Therefore in the resurrection whose wife shall she be of the seven for they all had her?" This question was put to Jesus by the
APharisees
BScribes
CChief Priests
DSadducees
Correct Answer: D
The Sadducees, who did not believe in resurrection, asked this question (Matthew 22:23-28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9708.Pilate gave Jesus to the Jews to be crucified because
Ahe found Jesus guilty of the charges.
BJesus refused to defend himself.
Cthe Jews gave him money.
Dthe Jews brought pressure upon him.
Correct Answer: D
Pilate yielded to the pressure of the crowd (Luke 23:23-24).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9709.Paul was converted so that he might
Astop persecuting the Apostles.
Bhelp Peter in the work.
Cnot be killed for his sins.
Dbear the name of the Lord before the Gentiles.
Correct Answer: D
Paul was chosen to bear Christ's name to the Gentiles (Acts 9:15).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1990
Q9710.Paul and Silas were imprisoned at
AAthens
BPhilippi
CAntioch
DCorinth
Correct Answer: B
Paul and Silas were imprisoned at Philippi (Acts 16:23-24).
Instruction
JAMB Christian Religious Knowledge 1991
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9711."I heard the sound of thee in the garden, and I was afraid, because I was naked; and I hid myself." The question that immediately followed this statement was
A"What is this that you have done?"
B"Who told you that you are naked?"
C"Where are you?"
D"Have you eaten of the tree of which I commanded you not to eat?"
Correct Answer: C
God called to Adam, "Where are you?" (Genesis 3:9).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9712.One of the rules given to Noah after the flood was that he should
Acultivate the land
Bnot eat flesh with its blood
Cbuild an altar
Dnot plant a vineyard
Correct Answer: B
God forbade eating flesh with its blood (Genesis 9:4).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9713."Let peoples serve you, and nations bow down to you..." This statement was made by
AGod
BAbraham
CJacob
DIsaac
Correct Answer: D
Isaac blessed Jacob with these words (Genesis 27:29).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9714."The lad is gone; and where shall I go?" Which of Joseph's brothers uttered these words?
ABenjamin
BJudah
CReuben
DSimeon
Correct Answer: C
Reuben spoke these words when Joseph's cup was found in Benjamin's sack (Genesis 42:22 - actually spoken earlier; context suggests Reuben's concern for Joseph). The correct answer is Reuben.
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9715.Pharaoh oppressed the Israelites because
Ahe feared that they might join his enemies to fight him
Bthey continued to give birth to male children
Cthey refused to pay taxes
Dthey worshipped a different God
Correct Answer: A
Pharaoh feared the growing Israelite population might join Egypt's enemies (Exodus 1:9-10).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9716."...The LORD will fight for you, and you have only to be still." The Lord fought for the people of Israel on the occasion referred to in the statement by
Adrowning the Egyptian army in the Red Sea
Bopening a chasm in the earth and swallowing their enemies
Craining fire and brimstone on their enemies
Draining hail and stones on their enemies.
Correct Answer: A
God drowned the Egyptian army in the Red Sea (Exodus 14:13-28).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9717.When Moses delayed to come down from the mountain, the Israelites
Amurmured against God and Moses
Bdecided to go back to Egypt
Cwent up to look for him
Dasked Aaron to make gods for them
Correct Answer: D
The people asked Aaron to make them gods (Exodus 32:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9718.Moses could not enter the Promised Land because he
Awas too old to cross the border
Bwas too busy preparing his successor
Cdid not give due regard to God
Ddied in the wilderness
Correct Answer: C
Moses struck the rock instead of speaking to it, dishonoring God (Numbers 20:12).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9719.Moses consecrated Joshua as the new leader of Israel in the presence of
AAaron
BEleazar
CZadok
DMiriam
Correct Answer: B
Moses laid hands on Joshua before Eleazar the priest (Numbers 27:18-23).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9720."All that you have commanded us we will do, and wherever you send us we will go. Just as we obeyed Moses in all things, so we will obey you..." This pledge was made to Joshua by the
AReubenites, the Gadites and part of the tribe of Manasseh
Btwelve tribes of Israel
Ctwo spies sent to Jericho
Dseventy elders
Correct Answer: A
The Reubenites, Gadites, and half-tribe of Manasseh pledged obedience to Joshua (Joshua 1:16-18).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9721.Rahab the harlot assisted the Israelite spies as they prepared to attack
AAi
BGibeon
CJericho
Dthe five kings of the Ammonites.
Correct Answer: C
Rahab helped the spies in Jericho (Joshua 2:1-6).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9722."Out of the eater came something to eat. Out of the strong came something sweet." This riddle was explained first to Samson's
Aparent-in-law
Bwife
Cparents
Dfriends.
Correct Answer: B
Samson's wife coaxed the answer from him (Judges 14:14-17).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9723.For offending God, the Israelites were delivered into the power of Midian for
Aseven years
Bnine years
Ctwelve years
Dfifteen years.
Correct Answer: A
Israel was in Midian's power for seven years (Judges 6:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9724.Gideon was able to defeat the Midianites with a reduced number of soldiers because he
Awas a good fighter
Bwas a prudent warrior
Chad better weapons
Dhad faith in God
Correct Answer: D
Gideon trusted God to deliver Midian (Judges 7:1-25).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9725.Elkanah would give Hannah only one portion of the sacrifice because
Ahe loved her
Bshe was childless
Cshe was a second wife
Dshe was young.
Correct Answer: A
Elkanah gave Hannah a double portion because he loved her (1 Samuel 1:5).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9726.Who was unfaithful to her husband as Israel was to God?
AGomer
BRahab
CJezebel
DLo-ruhamah.
Correct Answer: A
Gomer, Hosea's wife, was unfaithful, symbolizing Israel's unfaithfulness (Hosea 1:2).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9727."...To your tents O Israel!" This was a signal for
Awar
Bplebiscite
Crebellion
Dtruce.
Correct Answer: C
This was the rallying cry for rebellion against Rehoboam (1 Kings 12:16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9728."As the Lord God of Israel lives, before whom I stand, there shall be neither dew nor rain these years except by my words." Who was the Israelite king during the period of the drought?
AOmri
BAhab
CJeroboam I
DJeroboam II.
Correct Answer: B
Ahab was king during Elijah's drought (1 Kings 17:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9729.When Elisha received the message about Benhadad's ill-health, the prophet wept because
ABenhadad was his friend
BBenhadad would not recover from the sickness
CHazael would not succeed him
DHazael would be cruel to Israel.
Correct Answer: D
Elisha wept because he knew Hazael would harm Israel (2 Kings 8:11-12).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9730."...Incline thy ear, O Lord, and hear, open thy eyes, O Lord, and see; and hear the words of Sennacherib, which he has sent to mock the living God..." This was the prayer of
AJosiah
BIsaiah
CRabshakeh
DHezekiah.
Correct Answer: D
King Hezekiah prayed this prayer (2 Kings 19:14-16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9731."...Behold, I am bringing upon Jerusalem and Judah such evil that the ears of every one who hears of it will tingle..." The above was said because of the sins of
AJosiah
BManasseh
CAmon
DZedekiah.
Correct Answer: B
Manasseh's sins brought this pronouncement (2 Kings 21:11-12).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9732.Saul initially desired to kill David because
ADavid became very popular after killing Goliath
BDavid wanted to overthrow him
CDavid married Michal and befriended Jonathan
DSaul was tormented by an evil spirit.
Correct Answer: A
Saul became jealous of David's popularity (1 Samuel 18:6-9).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9733.God revealed to Solomon that the kingdom would be divided after him because he
Q9734."In the year that king Uzziah died, I saw the Lord sitting upon a throne, high and lifted up; and His train filled the temple." Which prophet is associated with this vision?
AAmos
BHosea
CIsaiah
DJeremiah.
Correct Answer: C
Isaiah had this vision (Isaiah 6:1).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9735.King Herod granted the request of the daughter of Herodias by beheading John the Baptist because
Athe King was impressed by the way she danced
BJohn the Baptist opposed the king's love affairs with Herodias
CHerod was bound by oath and personal integrity
DHerod was anxious to see John the Baptist dead.
Correct Answer: C
Herod was bound by his oath (Mark 6:26).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9736.Which of the following is NOT a condition for being a disciple of Jesus?
AHaving a good knowledge of the scriptures
BSelf-denial
CTaking up of the cross daily
DConfessing Jesus.
Correct Answer: A
Knowledge of scriptures is not a stated condition; self-denial, cross-bearing, and confession are.
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9737.According to Mark's Gospel, the first miracle of Jesus was
Ahealing a leper
Bopening the eyes of a blind man
Chealing a man with an unclean spirit
Draising a dead boy to life.
Correct Answer: C
Jesus healed a man with an unclean spirit in Capernaum (Mark 1:23-26).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9738.When the disciples thought that the kingdom of God was to appear immediately, Jesus told them the parable of the
Agreat banquet
Bprodigal son
Cpounds
Dvineyard.
Correct Answer: C
The parable of the pounds teaches about stewardship while awaiting the kingdom (Luke 19:11-27).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9739.The miracle which Jesus performed on the Sabbath was the healing of the
AGerasene demoniac
Bparalytic
Cepileptic boy
Dman with withered hand.
Correct Answer: D
Jesus healed a man with a withered hand on the Sabbath (Mark 3:1-5).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9740.Peace makers are blessed because they shall
Aobtain peace of mind
Bsee God
Cinherit the earth
Dbe called the sons of God
Correct Answer: D
Peacemakers shall be called sons of God (Matthew 5:9).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9741."He who hears you hears me, and he who rejects you rejects me..." The above statement was addressed to
Athe 12 whom he sent out to preach
Ball the disciples, just before the Ascension
Cthe 70 whom he sent out to preach
Dall the disciples during the Sermon on the Mount.
Correct Answer: C
Jesus said this to the seventy disciples (Luke 10:16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9742."A great Prophet has arisen among us! and God has visited his people." These statements were made during the
Ahealing of the Centurion's slave
Braising of the son of the widow of Nain
Craising of Tabitha
Draising of Lazarus.
Correct Answer: B
The crowd exclaimed this when Jesus raised the widow's son at Nain (Luke 7:16).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9743.Jesus gave the sign of Jonah to the Pharisees to indicate his
Athree-fold office as Prophet, Priest and King
Btransfiguration and glorification
Cmessianic role
Ddeath and resurrection.
Correct Answer: D
The sign of Jonah refers to Jesus' death and resurrection (Matthew 12:39-40).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9744.The Jews asked Jesus whether they should pay their tax or not because they wanted to
Aentrap him in his talk
Bpraise his teaching
Chelp him and his disciples to pay taxes
Devade paying taxes.
Correct Answer: A
They wanted to trap Jesus in his words (Matthew 22:15).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9745.Jesus began to teach his disciples about his suffering, rejection, crucifixion and resurrection after
Athe Transfiguration
Bthe healing of the blind Bartimaeus
CPeter's Confession
Dthe triumphal entry.
Correct Answer: C
Jesus began teaching this after Peter's confession at Caesarea Philippi (Mark 8:29-31).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9746."...For the Son of man also came not to be served but to serve, and to give his life as a ransom for many." This statement was made by Jesus
Aafter healing two blind men near Jericho
Bimmediately before he told the parable of the householder
Cduring the discussion that followed the request of the sons of Zebedee
Das he was foretelling his crucifixion and resurrection.
Correct Answer: C
Jesus said this after James and John requested positions of honor (Mark 10:45).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9747.Herod was very glad to see Jesus at the trial because
AJohn the Baptist spoke to him about Jesus
Bhe believed that Jesus was the Messiah
Che hoped to see Jesus perform some miracles
Dthe quarrel between Herod and Pilate was settled on account of Jesus.
Correct Answer: C
Herod hoped to see a miracle (Luke 23:8).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9748."Blessed is the King who comes in the name of the Lord! Peace in heaven and glory in the highest!" This verse is connected with
Athe birth of Jesus
BJesus' triumphant entry into Jerusalem
Cthe resurrection of Jesus Christ
Dthe song of the disciples after the Last Supper.
Correct Answer: B
The crowd shouted this at the triumphal entry (Luke 19:38).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9749.According to Mark, the people who saw where Jesus was laid were Mary Magdalene and
AMary the mother of Jesus
BMary the mother of James
CJoanna
DSalome
Correct Answer: B
Mary Magdalene and Mary the mother of James saw where Jesus was laid (Mark 15:47).
JAMB (UTME)
Christian and Religious Studies
1991
Q9750.The message of the risen Christ to the women who came early to the tomb was to be relayed to the disciples and to
Athe Jews
Bthe Sadducees
CThomas
DPeter.
Correct Answer: D
Jesus specifically told the women to tell Peter (Mark 16:7).