Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 3301–3350 of 10710 questions
Instruction
In questions 51 to 85, choose the word(s) or phrase(s) which best fill(s) the gap(s).
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3301.I am writing to you for .... reasons
Aconcerned
Bseveral
Cplenty
Dmyriad of
Correct Answer: B
"Several reasons" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3302.As we sat .... the silence, my eyes .... the room
Aunder / looked
Bover / surrounded
Cin / roamed
Dalong / observed
Correct Answer: C
"Sat in silence", "eyes roamed the room."
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3303.Is it true that Okoro .... when the gates were closed?
Ahad returned
Bcould return
Cshould return
Dwould return
Correct Answer: A
Past perfect "had returned" — earlier action.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3304.The public library has stopped .... books to readers
Aborrowing
Blending
Crenting
Dloaning
Correct Answer: B
Library "lends" books to readers.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3305.We won't leave until it .... raining
Awill stop
Bstopped
Cstops
Dhas stopped
Correct Answer: C
Time clause takes present simple — "until it stops raining."
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3306.The .... event marked the beginning of a new life for the entire cabinet
Ahistorical
Bhistoricity of the
Chistoric
Dhistory of the
Correct Answer: C
"Historic event" — memorable/significant event.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3307.The train .... before I arrived
Awas leaving
Bhas left
Chad left
Dwould leave
Correct Answer: C
Past perfect "had left" — earlier than "arrived."
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3308.You can travel on your own ....?
Aisn't it
Bcan't you
Cwon't you
Dshan't you
Correct Answer: B
Tag for "can travel" — "can't you?"
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3309.The man is refurbishing the flat with a view to .... it
Asell
Bselling
Chave sold
Dbe selling
Correct Answer: B
"With a view to selling" — gerund after "with a view to."
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3310.The Secretary-General was shocked at the number of ....
Achild's soldiers
Bchildish soldiers
Cchildren soldiers
Dchild soldiers
Correct Answer: D
"Child soldiers" — the compound noun.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3311.In spite of Shade's good looks, her hair is always ....
Aunkept
Bunkempt
Cunwashed
Duncleaned for
Correct Answer: B
"Unkempt" — the correct spelling.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3312.By the end of the football match today, we .... the best player
Acould have known
Bmight have known
Cwill have known
Dwould have known
Correct Answer: C
Future perfect — "will have known."
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3313.It is African for a younger person to show .... to elders
Aunderstanding
Bindifference
Cdeference
Dsatisfaction
Correct Answer: C
"Deference" — respect toward elders.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3314.A nursery rhyme is used to teach pupils how to spell the word ....
Ahipoppotemus
Bhippoppotemus
Chipoppotamus
Dhippopotamus
Correct Answer: D
Correct spelling is "hippopotamus."
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3315.You, who .... convicted, should appeal.
Ahas been
Bis
Cwas
Dare
Correct Answer: D
"You... are convicted" — the pronoun "who" takes the verb form of "you."
Instruction
In questions 86 to 88, choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3316.beer
Abear
Bpear
Cfair
Dpier
Correct Answer: D
"Beer" and "pier" both have the /ɪə/ sound.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3317.guard
Agourd
Bguide
Cargue
Dchat
Correct Answer: C
"Guard" and "argue" both have the /ɑː/ sound.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3318.luck
Alock
Black
Cbrother
Dturn
Correct Answer: C
"Luck" and "brother" both have the /ʌ/ sound.
Instruction
In questions 89 to 91, choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letter(s) underlined.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3319.film
Asalt
Bwalk
CPsalm
Dchalk
Correct Answer: A
"Film" and "salt" both contain the /l/ sound.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3320.healthy
Afather
Bpath
Cthey
Dthat
Correct Answer: B
"Healthy" and "path" both contain the /θ/ sound.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3321.English
Asingle
Bimpugn
Cink
Dorange
Correct Answer: A
"English" and "single" both contain the /g/ sound.
Instruction
In questions 92 to 94, choose the appropriate stress pattern from the options. The syllables are written in capital letters.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3322.jurisprudence
AJUsprudence
BjuRIsprudence
CjurisPRUdence
DjurispruDENCE
Correct Answer: C
Primary stress on the third syllable — jurisPRUdence.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3323.suburbanite
ASUburbanite
BsuBURbanite
CsuburBAnite
DsuburbaNITE
Correct Answer: C
Primary stress on the third syllable — suburBAnite.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3324.departmentalize
AdepartMENtalize
BdePARTmentalize
CDEpartmentalize
DdepartmenTALIZE
Correct Answer: A
Primary stress on the third syllable — departMENtalize.
Instruction
In questions 95 and 96, choose the option that has the same stress pattern as the given word.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3325.Refuse (noun)
Areform
Bintact
Cobscure
Dphantom
Correct Answer: D
"Refuse" (noun) stresses the first syllable. "Phantom" also stresses the first syllable.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3326.downtrodden
Adowngrading
Bprescribing
Cfunctional
Dinternal
Correct Answer: A
"Downtrodden" stresses the first syllable. "Downgrading" also stresses the first.
Instruction
In questions 99 and 100, the word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3327.Your mother CAN cook the meal.
AWho will cook the meal?
BCan my father cook the meal?
CCan my mother cook the meal?
DWhat can my mother do?
Correct Answer: B
Emphasis on "CAN" contrasts with "cannot" — B asks if the father can cook.
JAMB (UTME)
English Language
2005
Q3328.The EAGLES won the match.
ADid the Eagles lose the match?
BWho won the match?
CWhat did the Eagles win?
DDid the Eagles win the match?
Correct Answer: A
Emphasis on "EAGLES" contrasts with a different subject — A asks if they lost.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 1 to 5.
The root of the problem which bedevils rural dwellers in Nigeria can be traced to the sad fact that work opportunities are so restricted that they cannot work their way out of poverty and misery. Though a great number of Nigerians still live in the villages and small towns, work opportunities exist mainly in the big cities where development efforts are concentrated. The reason usually given for this obvious lapse is that it is easier to establish industries and to find finance and markets to keep them going in the big cities and towns than in the rural areas where productivity is low because of mass illiteracy and poverty.
As capital is the product of human work, rural dwellers who are desperate enough to overcome poverty often leave the villages in search of some kind of existence in the big cities and towns. Therefore, rural unemployment in Nigeria produces mass migration into the cities, leading to a rate of urban growth which seriously taxes the resources of even the biggest cities like Ibadan, Lagos, Abuja and Kano. From the sad experience of these cities, it is easy to see how rural unemployment can become urban unemployment with the attendant social problems like robbery, overcrowding and the growth of shanties or slums.
Such problems cannot be wished away but will remain with us until deliberate efforts are made to bring health to economic life outside the big cities in order to check the migration of destitute rural dwellers into towns and cities that cannot absorb them.
It is necessary; therefore, that at least an important part of the development effort should bypass the big cities and be concerned with the provision of viable infrastructure in the small towns and villages. In this connection, it is necessary to emphasize that the primary need is workplaces. The task should be to bring into existence thousands or millions of new workplaces in the rural areas and small towns in order to maximize work opportunities for rural dwellers.
For this proposition to make sense, first, the work opportunities should be created in the rural areas where the majority of the people live, not where they tend to migrate for lack of opportunities. Second, the production method employed must be relatively simple, so that the demands for high skills are minimized not only in the production process itself but also in matters of organization, raw material supply, financing, marketing and so forth. Third, production should be mainly from local materials and for local use. Lastly, rural workplaces should be cheap enough so that they can be created in large numbers. These four requirements together meet the description of what is usually called 'cottage industry'. Millions of them are needed for rural transformation in Nigeria and to check the dangerous process of mutual poisoning between urban and rural areas in the country.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3329.The expression 'As capital is the product of human work' seems to support the argument that
Arural dwellers who move to urban cities often overcome poverty
Burban areas will continue to experience overcrowding as long as workplaces are concentrated there
Curban productivity is affected by mass migration from the rural areas
Drural people are poor because they lack work opportunities to fight back poverty
Correct Answer: D
The passage says rural dwellers are poor because work opportunities are so restricted — they lack the means to escape poverty.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3330.The expression 'mutual poisoning' as used in the passage suggests that
Arural and urban areas complement each other
Bmigration can make urban and rural people sick
Crural people violate urban hygiene
Dmigration negates effective urban and rural life
Correct Answer: D
"Mutual poisoning" — the harm both areas do to each other through migration.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3331.The writer describes the features of a 'cottage industry' as
Aaffordable energy source, availability of manpower, cheap products and easy marketing of products
Bavailability of capital, high productivity, low capital demand and simplicity of operations
Cremedying urban migration, available employment, simplicity of operations and affordable products
Drural location, simplicity, local sourcing of raw materials and affordability of product
Correct Answer: D
The four requirements listed are: rural location, simplicity, local materials, and cheapness.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3332.Which of the following statements is true according to the passage?
ARural work opportunities could reduce urban unemployment
BProviding work opportunities in the rural areas will lead to low productivity, illiteracy and poverty
CUrban workplaces are responsible for rural poverty and misery
DUrban workplaces absorb rural/urban migrants
Correct Answer: A
Creating rural workplaces would reduce migration and therefore urban unemployment.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3333.In the first sentence of the passage, the word 'work' used differently can be explained as
Aemployment and insure
Bindustrial and earn
Ccareer and prepare
Djob and struggle
Correct Answer: D
"Work" as noun (job) and as verb (struggle) — the writer uses both senses.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 6 to 10.
The obvious function of a daily paper is to give news to the people, but this, at the moment, may be done in three ways, which are not all equally laudable. First, there is the paper which set out to give a brief resume of the news and backs this up by well-written articles on current affairs by leading writers and experts. Secondly, there is the 'daily' which caters for popular taste, and contains only the most sensational and exciting bits of news, supporting them with comic-strips, pictures, children's corners, women's sections and readers' letters on anything but weighty topics. Thirdly, there is the propaganda type of paper, which presents only those versions of the news which agree with its own particular political outlook. All this gives news in different ways; but what deeper function can the ideal daily paper have?
In the case of the Nigerian daily newspaper, the first type gives the thinking reader an unbiased view of the world situation, so that he can judge the importance of recent events for himself, but it does not indicate to him what he ought to think. The drawback to this is that semi-literate or uneducated find it dull or difficult and so are discouraged from reading such a paper regularly, because it demands too much thought and effort from them. The main advantage of this type of paper, however, is its soundness, excellent English expression and general effect of widening the readers' knowledge on a variety of subjects.
The second type interests the majority and gives them more striking items of news in an easily comprehensible way, accompanied by lavish photographs and usually with some slight political bias towards the left and the interests of the working class, from which most of its readers come. The drawback of this type is that there is not enough solid thinking matter and the English is often faulty in style – tending towards 'journalese'. The advantage is that it is quickly and easily read, on the bus or train or over the breakfast table, and gives a superficial knowledge of current affairs to people who would not have the time or inclination to read 'heavier' literature. Also, it is a 'family' paper, which every member of the household can enjoy, since there is something to please all their tastes.
The third type to some extent, appeals to emotion, not reason. It instructs the reader in exactly what that particular editor believes he ought to think, and does not give him a chance to have a mind of his own by letting him hear the other person's point of view. The drawback is that it prevents people from thinking for themselves, and causes political hysteria rather than logical thinking. The only advantage is that it does represent the 'freedom of the press' to publish whatever it likes, and allows discontented people to air their grievances instead of letting them smolder underground.
From these examples, it should be clear that the ideal function of a daily paper would be to present the news clearly and simply, and to support it with articles in good English which shows the points of view of various competent people of different outlooks on current problems. The reader could then choose which line of thought appealed to him most. Women's and children's sections would be good so long as they did not grow so out of proportion that the paper depended solely upon them for its popularity. Good pictures would add to the paper's instructive value as well as to its interest; and advertisements, kept in bounds, might be helpful, both as shopping guides and as a financial help to the paper itself. All these points seem to be desirable in a daily paper now that the radio helps in giving news headlines.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3334.Which of the following best summarizes the argument in the passage?
AThere are three laudable though unequal ways of news presentation by a daily paper
BA good newspaper is that which is simple, logical and balanced in its news coverage
CPress freedom is an important feature of a daily newspaper
DThere are three obvious functions of a daily newspaper
Correct Answer: B
The final paragraph describes the ideal — clear, simple, balanced coverage.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3335.The writer seems to suggest that
Aobjectivity, simplicity and clarity are the hallmarks of good journalism
Bthe important function of a daily newspaper is to further develop the news headlines which the radio usually produces
Csensational reporting is a feature of press freedom
Dthere can be no unbiased newspaper presentation
Correct Answer: A
The writer advocates objectivity (multiple viewpoints), simplicity, and clarity.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3336.The phrase 'political hysteria' as used in the passage means
Ahatred and rivalries
Banxiety and misunderstanding
Ccrisis and confusion
Dtension and ill feeling
Correct Answer: D
"Political hysteria" — the emotional tension caused by one-sided propaganda.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3337.According to the passage the desirable newspaper is that which
Adoes not create political hysteria
Bis eclectic and modest
Cis intellectual and unbiased
Dis popular and sensational and has a slight political favour
Correct Answer: B
The ideal presents multiple viewpoints — eclectic — and does not overdo any section — modest.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3338.An appropriate title for this passage is
AThe Ideal Daily Newspaper
BThe Political Hysteria of a Daily Newspaper
CThe Logic of Press Freedom
DThree Ideal Functions of a Daily Newspaper
Correct Answer: A
The entire passage is about what an ideal daily paper should be.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 11 to 15.
In recent times women in Nigeria have been seeking independence and recognition. No longer content with their traditional role as housewives and mothers, the women have joined together to create a kind of women liberation movement, first under the umbrella of WRAPA, an acronym for Women's Rights and Privileges Agency, and later under several bodies including non-governmental agencies like Women in Nigeria (WIN), Association of Northern Women in Science and Technology (ANWIST) and Convention for the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW). A whole federal ministry called Ministry for Women Affairs has been established since 1995 for the development and advancement of Nigerian women towards what they call 'gender equality'.
Through all these bodies, Nigerian women hope to acquire the freedom to pursue interest outside the home, like the opportunity to acquire education or pursue a career, instead of spending all the time doing housework.
The effects of the changes brought about by these bodies are already being felt in some families. For instance, the traditional husband-wife relationship appears to be undergoing a radical transformation. Because so many women are now working, men are learning to share the household tasks of cooking, cleaning and even caring for the children. In some families, there appears to be a complete reversal of the traditional roles: the husband stays home while the wife earns the family's income. It should be pointed out, however, that this is the exception, not the rule.
The effects of women's liberation are being felt not only in the home but also on the job. More and more women are working and they are demanding equal responsible positions. It is not uncommon these days for a woman to head major Government ministries and parastatals. Many businesses now encourage women to advance to high management positions, and every year, the nation's higher institutions produce more women doctors, lawyers, and accountants.
Politics and government are another areas that are feeling the impact of women's movement. Although Nigerians do not appear ready to accept a woman president, women are already being elected to public offices in increasing numbers as senators and members of the national and state assemblies. Although Nigeria is yet to have a woman governor, which is the highest office in a state, there have been a few women deputy governors and house speakers. A few years ago, this would have been unthinkable.
In conclusion, women in Nigeria are acquiring greater independence which is causing sweeping changes in the society – at home, at work and in politics. Some men may not be happy with these changes but the women are always quick to point out that it was they, the men, who created the condition leading to the reaction of the women.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3339.One of the arguments in support of the women's liberation movement is that it
Abrings improvement at home, at work and in politics
Bcompels men to take over the task of cooking, cleaning and other household chores
Cencourages Nigerian women to eke out a living independent of the men
Denables more women to attain higher positions
Correct Answer: A
The passage says women's independence causes changes "at home, at work and in politics."
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3340.Which of the following captures the vision of the writer in the future of Nigerian women?
ANigerian higher institutions can produce more women doctors, lawyers and accountants than men
BIt is possible for Nigerian women to attain equal status with men
CNigerians will never accept a woman president for their country
Dif the present trend is not checked, Nigerian women will take over the roles of the men
Correct Answer: B
The writer suggests women are progressing toward equality — equal status is possible.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3341.The expression 'causing sweeping changes' as used in the passage, means
Aimproving husband-wife relationship
Bcleaning up the Nigerian society
Cproducing far-reaching effects
Dresulting in unpalatable consequences
Correct Answer: C
"Sweeping changes" — changes with wide, far-reaching effects.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3342.From the last paragraph, it can be concluded that
Athe effects of women's liberation are felt only at home and at work
Bthe women liberation movement has brought untold hardship on many Nigerian men
Cthe liberation movement is women's reaction to men's action
DNigerian men are opposed to the women liberation movement
Correct Answer: C
The passage says men "created the condition leading to the reaction of the women."
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3343.Which of the following statements is true according to the passage?
AThe Nigerian society is now free of all discrimination against women
BThe quest for women's liberation appears to be making progress in Nigeria
CThe majority of Nigerian women have now taken over men's traditional role
Dwomen in Nigeria have now established a ministry called Ministry of Women Affairs
Correct Answer: B
The passage shows progress — women in politics, jobs, higher education.
Instruction
Use the passage below to answer questions 16 to 25. The passage has gaps numbered 16 to 25. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap.
One of the most difficult and confusing aspects of the English language is its spelling system. There is often .... (16) between the punctuation of a word and its spelling. One cannot always tell how to spell a word .... (17) its pronunciation. In order to understand the peculiarity of the English spelling .... (18), it is good to know something about the history of the language. First, it is helpful to realize that English was originally spoken by people who could neither read nor write. While the .... (19) people spoke English, the literate upper classes spoke French and wrote in Latin. Later when English became a .... (20) language, there was no system for spelling its words. Moreover, the first writers of English were French speaking .... (21) who knew English only slightly: therefore, they carried many French spelling .... (22) into English. In addition, these first writers of English, who were used to writing in Latin, often .... (23) letters into words even when they were not pronounced because the .... (24) word in Latin was spelled that way. Finally, the confusion increased when the .... (25) of certain words changed while the spelling remained the same.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3344.There is often .... between the punctuation of a word and its spelling
Adiscrepancy
Bdiscord
Ca similarity
Dconcord
Correct Answer: A
"Discrepancy" — inconsistency between two things.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3345.One cannot always tell how to spell a word .... its pronunciation
Athroughout
Bby
Cas to
Das from
Correct Answer: B
"Tell how to spell a word by its pronunciation" — judge from.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3346.the peculiarity of the English spelling ....
Adifficulty
Bconfusion
Csystem
Dcode
Correct Answer: C
"English spelling system" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3347.While the .... people spoke English
Amiddle-class
Beducated
Cless enlightened
Duneducated
Correct Answer: D
Matches "could neither read nor write" — the uneducated.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3348.Later when English became a .... language
Aliterary
Bromantic
Cwritten
Dcoded
Correct Answer: C
"Written language" — when it began to be written down.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3349.the first writers of English were French speaking ....
Anewscasters
Bscribes
Corators
Dinterpreters
Correct Answer: B
"Scribes" — professional writers/copiers.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3350.they carried many French spelling .... into English
Ahabits
Battitudes
Cidiosyncrasies
Dmannerisms
Correct Answer: C
"Spelling idiosyncrasies" — peculiarities of spelling.