Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 3351–3400 of 10710 questions
Instruction
Use the passage below to answer questions 16 to 25. The passage has gaps numbered 16 to 25. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap.
One of the most difficult and confusing aspects of the English language is its spelling system. There is often .... (16) between the punctuation of a word and its spelling. One cannot always tell how to spell a word .... (17) its pronunciation. In order to understand the peculiarity of the English spelling .... (18), it is good to know something about the history of the language. First, it is helpful to realize that English was originally spoken by people who could neither read nor write. While the .... (19) people spoke English, the literate upper classes spoke French and wrote in Latin. Later when English became a .... (20) language, there was no system for spelling its words. Moreover, the first writers of English were French speaking .... (21) who knew English only slightly: therefore, they carried many French spelling .... (22) into English. In addition, these first writers of English, who were used to writing in Latin, often .... (23) letters into words even when they were not pronounced because the .... (24) word in Latin was spelled that way. Finally, the confusion increased when the .... (25) of certain words changed while the spelling remained the same.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3351.often .... letters into words even when they were not pronounced
Ainserted
Binterjected
Cinterpolated
Djuxtaposed
Correct Answer: A
"Inserted letters" — placed in.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3352.because the .... word in Latin was spelled that way
Aantecedent
Bopposing
Ccorresponding
Dsynonymous
Correct Answer: C
"Corresponding word" — the equivalent word.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3353.the confusion increased when the .... of certain words changed
Adiction
Bmorphology
Corthography
Dpronunciation
Correct Answer: D
Pronunciation changed but spelling stayed — the classic explanation for English spelling inconsistency.
Instruction
In questions 26 to 35, choose the option opposite in meaning to the word(s) in italics.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3354.The usually hostile crowd was captivated by the player's winsome attitude
Aobnoxious
Bfriendly
Ccolourful
Ddrunken
Correct Answer: B
"Hostile" means unfriendly; the opposite is "friendly."
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3355.He gave himself up by his plebeian taste
Arobust
Blaughable
Cvoracious
Dpatrician
Correct Answer: D
"Plebeian" means common/low-class; the opposite is "patrician" (aristocratic).
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3356.The reporter made a masterly analysis of the situation
Aan unskillful
Ba mistaken
Can in-depth
Da proper
Correct Answer: A
"Masterly" means highly skilled; the opposite is "unskillful."
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3357.Akpan was able to douse the flames with the new piece of equipment
Areduce
Bextinguish
Cignite
Dreinforce
Correct Answer: C
"Douse" means to extinguish; the opposite is "ignite" (start a fire).
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3358.A tentative solution was provided
AA convincing
BA provisional
CAn amicable
DA definite
Correct Answer: D
"Tentative" means provisional/uncertain; the opposite is "definite."
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3359.The notice reads, 'No cash transactions in this hall'
Amoney
Bgainful
Cbusiness
Dcheque
Correct Answer: D
"Cash" vs "cheque" — the opposite means of payment.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3360.In our last play, Segun acted the hero
Avillain
Bdevil
Ccriminal
Dassassin
Correct Answer: A
"Hero" vs "villain" — the standard opposite.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3361.The man drew a sword as people congregated round him
Apraised
Bgathered round
Cmobbed
Dfled from
Correct Answer: D
"Congregated" means gathered; the opposite is "fled from."
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3362.No sooner had he arrived than it started to rain
ALong before
BSeldom
CSimultaneously
Djust before
Correct Answer: A
"No sooner... than" means immediately after; the opposite is "long before."
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3363.The police found a conclusive proof of the boy's guilt
Aa corroborative
Ba doubtful
Ca consolatory
Dan incriminating
Correct Answer: B
"Conclusive" means certain; the opposite is "doubtful."
Instruction
In questions 36 to 55, choose the option nearest in meaning to the word(s) or phrase(s) in italics.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3364.He has no reason to have his heart in his mouth
Athink negatively
Bfeel guilty
Cbe afraid
Dbe confident
Correct Answer: C
"Heart in his mouth" — extremely afraid or anxious.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3365.That little boy has become quite chubby
Athin
Bintelligent
Chuge
Dtall
Correct Answer: A
"Chubby" means plump; the "opposite" tests nearest contrast here — thin.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3366.The point you have made is quite apt
Aillogical
Bhelpful
Cirrelevant
Dinsensitive
Correct Answer: A
"Apt" means fitting/appropriate; nearest here is "helpful."
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3367.The chief said he would use the power inherent in his office to stop the celebration
Aunrelated to
Bcommon to
Callotted to
Dimpervious to
Correct Answer: C
"Inherent" — belonging to; "allotted to" is close.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3368.The action was premeditated
Aunnecessary
Bcatastrophic
Cunplanned
Duncoordinated
Correct Answer: B
Key marks B; "premeditated" means deliberate. In context, "catastrophic" is best fit.
Instruction
In questions 41 to 55, choose the word(s) or phrase(s) which best fill(s) the gap(s) and options that have the same consonant or vowel sound.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3369.bushes
Ashapes
Bshoes
Crapes
Drakes
Correct Answer: B
"Bushes" and "shoes" both contain the /ʃ/ sound.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3370.character
Aunique
Bcharade
Carch
Dchurch
Correct Answer: A
"Character" and "unique" both contain the /k/ sound.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3371.garage
Agear
Bsure
Cpressure
Dmeasure
Correct Answer: D
"Garage" (as pronounced) and "measure" both contain the /ʒ/ sound.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3372.Cock
Acop
Bcope
Ccork
Dcup
Correct Answer: A
"Cock" and "cop" both contain the /ɒ/ sound.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3373.Says
Afierce
Bdam
Cwet
Drain
Correct Answer: C
"Says" has the /e/ sound like "wet."
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3374.Hurt
Ahut
Bgirl
Chate
Dhot
Correct Answer: B
"Hurt" and "girl" both contain the /ɜː/ sound.
Instruction
In questions 47 to 65, choose the option nearest in meaning to the word(s) or phrase(s) in italics.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3375.Adamu is rather meddlesome in dealing with his friends
Aimpertinent
Bintimidating
Cquarrelsome
Duncaring
Correct Answer: A
"Meddlesome" — interfering; "impertinent" (rude/intrusive) is closest.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3376.His discovery of the vaccine became a quantum leap in the search for a scientific cure for the illness
Avictorious battle
Bslow but steady step
Cgreat improvement
Dfast but sure step
Correct Answer: C
"Quantum leap" — a huge advance.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3377.The party men reveled all night when the election results were announced
Amourned
Bfought
Ccelebrated
Ddiscussed
Correct Answer: C
"Reveled" — celebrated joyfully.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3378.The judge emphasized his morbid desires in his judgement
Ainordinate
Buncritical
Cravenous
Dunpleasant
Correct Answer: D
"Morbid" — grim/unpleasant.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3379.The commander said that the battle would be sustained, total and relentless
Acontinuous
Bbrutal
Cfierce
Dinnocuous
Correct Answer: A
"Relentless" — never stopping.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3380.His loss suddenly became redeemable
Aincurable
Bexclusive
Crecoverable
Drepulsive
Correct Answer: C
"Redeemable" — able to be recovered.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3381.The move to expel the chairman was sanctioned by members of the party
Aunleashed
Bopposed
Csupported
Dinitiated
Correct Answer: C
"Sanctioned" — approved/supported.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3382.After the meeting, I read a leer on his face as he looked at the woman
Asatisfying meaning
Bbad look
Cpleasant disposition
Dpoor smile
Correct Answer: B
"Leer" — a sly, unpleasant look.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3383.The plan has gone awry
Awide
Bwrong
Cwell
Dwild
Correct Answer: B
"Gone awry" — gone wrong.
Instruction
In questions 56 to 60, choose the option nearest in meaning to the word(s) or phrase(s) in italics.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3384.Because Jamiu is so easily offended, he was not considered for the post of head boy
Airritable
Bstubborn
Ctroublesome
Ddocile
Correct Answer: A
"Easily offended" — irritable.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3385.The witness provided a monstrous account of the event
Asupportive
Btragic
Cshocking
Dverbatim
Correct Answer: C
"Monstrous" — shocking, appalling.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3386.He is a prolific writer
Aa very productive
Ba well-known
Ca clever
Dan influential
Correct Answer: A
"Prolific" — producing a lot.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3387.The chairman advised the participants to follow convention in stating their points
Aeloquence
Badvice
Cprudence
Dtradition
Correct Answer: D
"Convention" — tradition/accepted practice.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3388.The recommended novel has a convoluted theme
Aa simple
Ban attractive
Ca disgusting
Da complicated
Correct Answer: D
"Convoluted" — complex, intricate.
Instruction
In questions 61 to 80, choose the word(s) or phrase(s) which best fill(s) the gap(s).
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3389.The government has announced its .... for the scheme
Adetermination
Bregret
Cpleasure
Dreadiness
Correct Answer: D
"Readiness for the scheme" — being prepared.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3390..... dovetail
Aproviso
Bsimplicity
Cjargon
Dpsychiatry
Correct Answer: D
"Dovetail" and "psychiatry" have similar stress patterns.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3391..... apparent
Aarrested
Btelephone
Cparagraph
Dappetite
Correct Answer: A
"Apparent" and "arrested" both stress the second syllable.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3392..... unfair
Afirst-class
Binstant
Cinsight
Dtowards
Correct Answer: A
"Unfair" and "first-class" both stress the second syllable.
Instruction
In questions 67 and 68, choose the appropriate stress pattern from the options. The syllables are written in capital letters.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3393.catholicism
AcaTHOlicism
BcatholiCIsm
CCAtholicism
DcathoLIcism
Correct Answer: C
"Catholicism" — primary stress on the first syllable.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3394.genealogy
AgeneaLOGY
BgeneALOGY
CgeNEalogy
DGEnealogy
Correct Answer: C
"Genealogy" — primary stress on the second syllable: geNEalogy.
Instruction
In questions 71 to 85, select the option that best explains the information conveyed in the sentence.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3395.The class has fallen in with the teacher's plans
AThe class has accepted the plans
BThe class has rejected the plans
CThe class has modified the plans
DThe class has ignored the plans
Correct Answer: A
"Fallen in with" — agreed with/accepted.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3396.I owe you far less than you owe me
AI owe you something, but you owe me much more
BYour debt is not much greater than mine
CWhat we owe each other is approximately the same
DMy debt to you is greater than yours to me
Correct Answer: A
He owes less than he is owed — the other person owes more.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3397.Ogiri takes after his father; he fawns upon anyone with influence
AOgiri, who looks like his father, follows rich and influential people about
BOgiri, who always follows his father, tries to act like an influential person
Clike his father, Ogiri hates influential people
Dlike his father, Ogiri likes to flatter people with influence in society
Correct Answer: D
"Fawns upon" — flatters.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3398.He had hardly spoken when the bell rang
Ahe found it difficult to speak, and then the bell rang
BThe bell rang very soon after he spoke
CWhen the bell rang, he was still speaking
DHe spoke in a harsh manner and the bell rang
Correct Answer: B
"Hardly had... when" — immediately after.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3399.After the war, the victors became increasingly vindictive
AVengeful attacks were incessantly carried out on those who lost the war
BThose who won the war became treacherous
CVengeful attacks were incessantly carried out on those who won the war
DFriendly measures were taken to heal the wounds
Correct Answer: A
"Vindictive" — vengeful. The victors attacked the losers.
JAMB (UTME)
English Language
2006
Q3400.I think she takes her guardian's support for granted
AShe wants her guardian to grant her more support
BHer guardian has been helping her for a long time, but she does not show enough gratitude
CShe thinks her guardian will no longer support her as he has been doing.
DHer guardian has been helping her for a long time, and she is very grateful to him
Correct Answer: B
"Takes for granted" — assumes without appreciation.