Instruction
In questions 31 to 50, choose the option opposite in meaning to the word(s) in italics.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4651.
In the opinion of most observers, it was a disinterested decision.
A
neutral
B
impartial
C
biased
D
candid
Correct Answer: C
"Disinterested" — impartial; the opposite is "biased."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4652.
We watched in wonder as she rattled away in the esoteric language.
A
inscrutable
B
familiar
C
secret
D
obscure
Correct Answer: B
"Esoteric" — known to few; the opposite is "familiar."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4653.
She was asked to swallow her pride and get busy.
A
be more realistic
B
eat up her own pride
C
be more insistent
D
be less proud
Correct Answer: D
"Swallow her pride" — become humble.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4654.
Many species in creation have mutated over the years into new forms of life.
A
stabilized
B
manifested
C
transformed
D
standardized
Correct Answer: A
"Mutated" — changed; the opposite is "stabilized."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4655.
His textile business deals are in gross.
A
wholesale
B
imported
C
retailed
D
exported
Correct Answer: C
"In gross" — wholesale; the opposite is "retailed."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4656.
The government is initiating new effective programmes to boost production.
A
ending / enhance
B
reviewing / renew
C
rearranging / increase
D
terminating / reduce
Correct Answer: D
"Initiating" → "terminating"; "boost" → "reduce."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4657.
The culprit unwittingly subjected himself to great humiliation.
A
cunningly
B
curiously
C
foolishly
D
subtly
Correct Answer: A
"Unwittingly" — unintentionally; the opposite is "cunningly."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4658.
The masses are controlled by the whims and caprices of their rulers.
A
wish
B
parochialism
C
will power
D
level-headedness
Correct Answer: D
"Whims and caprices" — irrational impulses; the opposite is "level-headedness."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4659.
In his quest for solidarity, the party leader undertook a nation-wide tour.
A
unity
B
resistance
C
mobilization
D
re-organization
Correct Answer: B
"Solidarity" — unity; the opposite is "resistance."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4660.
Our party is wielding potent political power.
A
assuming
B
renouncing
C
restoring
D
reappraising
Correct Answer: B
"Wielding" — exercising; the opposite is "renouncing."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4661.
The ruler expects full allegiance from his subjects at all times.
A
obedience
B
homage
C
disloyalty
D
disapproval
Correct Answer: C
"Allegiance" — loyalty; the opposite is "disloyalty."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4662.
In spite of many days of fasting, Musa is still fastidious about his food.
A
particular
B
undecided
C
indifferent
D
unmindful
Correct Answer: C
"Fastidious" — fussy; the opposite is "indifferent."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4663.
The leader called for concerted efforts in order to get over the problems.
A
combined
B
definite
C
disparate
D
isolated
Correct Answer: C
"Concerted" — combined; the opposite is "disparate."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4664.
The video tape recorder was made obsolete by the introduction of the satellite dish.
A
antiquated
B
useless
C
fashionable
D
functional
Correct Answer: C
"Obsolete" — out of date; the opposite is "fashionable."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4665.
Segun is somebody who always follows his own inclinations.
A
impulses
B
aversions
C
dispositions
D
deviations
Correct Answer: B
"Inclinations" — natural tendencies; the opposite is "aversions."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4666.
The poor man is compelled to languish in his poverty-stricken situation.
A
luxuriate in
B
deteriorate in
C
suffer in
D
laugh at
Correct Answer: A
"Languish" — suffer; the opposite is "luxuriate in."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4667.
The engineers have been urged to make a prototype of the long-awaited Nigerian car.
A
specimen
B
original
C
copy
D
drawing
Correct Answer: C
"Prototype" — original; the opposite is "copy."
Instruction
In questions 51 to 65, choose the option nearest in meaning to the word(s) or phrase(s) in italics.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4668.
Some men will continue to cause offences until they are given a taste of their own medicine.
A
placated
B
revenged on
C
recompensed for
D
cured
Correct Answer: B
"A taste of their own medicine" — the same treatment given back.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4669.
Okibe was rusticated for his derogatory remark about the principal.
A
complimentary
B
unsavoury
C
unwarranted
D
lacklustre
Correct Answer: B
"Derogatory" — unpleasant/disparaging.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4670.
Justice is difficult to enforce because people are unwilling to accept any loss of sovereignty.
A
autonomy
B
position
C
leadership
D
kingdom
Correct Answer: A
"Sovereignty" — autonomy/self-rule.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4671.
There are still virtuous women in our society today.
A
clever
B
upright
C
devilish
D
intelligent
Correct Answer: B
"Virtuous" — morally upright.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4672.
The type of response is typical of a lazy teacher.
A
symptomatic
B
characteristic
C
universal
D
incontestable
Correct Answer: B
"Typical" — characteristic.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4673.
Akin is an inveterate gambler.
A
a selfish and self-centered
B
an extremely unlucky but popular
C
an incurable but fearful
D
A long time and incorrigible
Correct Answer: D
"Inveterate" — long-established and incorrigible.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4674.
He was too petrified to give the closing remarks at the conference.
A
frightened
B
delighted
C
agitated
D
happy
Correct Answer: A
"Petrified" — terrified.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4675.
During a particular time of the day, the road shimmers in the heat.
A
darkens
B
lightens
C
shines
D
beams
Correct Answer: C
"Shimmers" — shines with wavering light.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4676.
Every human being is vulnerable to communicable diseases.
A
liable
B
lifted
C
immured
D
closed
Correct Answer: A
"Vulnerable" — liable/susceptible.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4677.
Mariam looks rather furtive to Shehu.
A
intoxicated
B
unfriendly
C
sad
D
sly
Correct Answer: D
"Furtive" — secretive/sly.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4678.
The student's union leader delivered his speech extempore.
A
out-of-hand
B
off the cuff
C
accurately
D
courageously
Correct Answer: B
"Extempore" — without preparation.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4679.
His story gave us an inkling of what he passed through during the strike.
A
a possible idea
B
a taste
C
a summary
D
the right view
Correct Answer: A
"Inkling" — a slight idea.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4680.
These policies have been espoused by the ruling party.
A
condemned
B
rejected
C
supported
D
outlined
Correct Answer: C
"Espoused" — adopted/supported.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4681.
We must not foreclose reconciliation as the purpose of his trip.
A
exclude
B
consider
C
underestimate
D
forgo
Correct Answer: A
"Foreclose" — rule out.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4682.
Her findings exploded widely held beliefs about learning.
A
challenged
B
debunked
C
projected
D
confirmed
Correct Answer: B
"Exploded" — debunked/disproved.
Instruction
In questions 66 to 85, choose the word(s) or phrase(s) that best fill(s) the gap(s).
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4683.
...., you should put in some effort.
A
However tired you are
B
However tired are you
C
However you are tired
D
However are you tired
Correct Answer: A
"However tired you are."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4684.
Bola works in ....
A
with a meagre school resources
B
a school with meagre resources
C
school with a meagre resources
D
a resource school meagre with
Correct Answer: B
"A school with meagre resources."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4685.
There are .... I need to buy
A
lot of thing that
B
lots of things that
C
lot of things that
D
lots of thing that
Correct Answer: B
"Lots of things that."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4686.
It is generally .... that we should eat less fat and more vegetables.
A
agreeing
B
to agreed
C
to agree
D
agreed
Correct Answer: D
"It is generally agreed."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4687.
Laraba couldn't do it as expected, ....?
A
wasn't she
B
could she
C
didn't she
D
was she
Correct Answer: B
Tag for "couldn't do" — "could she?"
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4688.
A .... seminar was organised by the society.
A
two-day
B
two-days
C
two day
D
two days
Correct Answer: A
"A two-day seminar."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4689.
Ado struck Isa with .... blow across his shoulder.
A
mightily
B
a mighty
C
mightiest
D
the mightier
Correct Answer: B
"A mighty blow."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4690.
Tunde and Kola were not supposed to attend the party ....?
A
were they
B
wasn't they
C
weren't they
D
isn't they
Correct Answer: A
Tag for "were not" — "were they?"
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4691.
The two friends agreed .... each other on the issue.
Correct Answer: A
"Agreed with each other."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4692.
Abiola is ....
A
uses to wake up early
B
used to waking up early
C
use to wake up early
D
using to wake up early
Correct Answer: B
"Used to waking up."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4693.
.... you do, slow down and take your time.
A
Whatever
B
However
C
Wherever
D
Whenever
Correct Answer: A
"Whatever you do."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4694.
The allegation was a further source .... embarrassment.
Correct Answer: B
"Source of embarrassment."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4695.
The man .... he .... complete the house.
A
said / couldn't
B
say / can't
C
said / can't
D
saying / couldn't
Correct Answer: A
"Said he couldn't complete."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4696.
The new manager has .... to his staff.
A
a disposition pleasant friendly
B
a pleasant friendly disposition
C
a disposition friendly pleasant
D
a friendly disposition pleasant
Correct Answer: B
"A pleasant friendly disposition."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4697.
My sister plays tennis with ....
Correct Answer: D
"With him."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4698.
'We detest these ....,' declared the woman.
A
types of programme
B
type of programmes
C
types of programmes
D
type of programme
Correct Answer: C
"Types of programmes."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4699.
Lima doesn't like working in the dark, ....
A
has she
B
does she
C
will she
D
did she
Correct Answer: B
Tag for "doesn't like" — "does she?"
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4700.
Oboro will always .... his friends.
A
stand up for
B
stand down for
C
stand across for
D
stand beside for
Correct Answer: A
"Stand up for."