Practice with a curated collection of JAMB, WAEC, NECO, and school exam questions. Filter by subject, year, or exam type.
10,710questions available
12subjects covered
32years of exams
Showing 4701–4750 of 10710 questions
Instruction
In questions 66 to 85, choose the word(s) or phrase(s) that best fill(s) the gap(s).
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4701.She arrived .... air for the occasion.
Afor
Bin
Cwith
Dby
Correct Answer: D
"By air."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4702.Audu overbalanced and .... the water.
Afell into
Bfell from
Cfell for
Dfell at
Correct Answer: A
"Fell into the water."
Instruction
In questions 86 to 88, choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letters underlined.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4703.book
Acool
Bcook
Cfool
Dtool
Correct Answer: B
"Book" and "cook" both have /ʊ/.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4704.village
Apage
Bpig
Cmade
Dcame
Correct Answer: B
"Village" and "pig" both have /ɪ/.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4705.patch
Astarch
Bfare
Cmad
Dcame
Correct Answer: C
"Patch" and "mad" both have /æ/.
Instruction
In questions 89 to 91, choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the letters underlined.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4706.tangerine
Agear
Bdanger
Cgirl
Dignore
Correct Answer: B
"Tangerine" and "danger" both have /dʒ/.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4707.hair
Aheir
Bhour
Chonest
Dhouse
Correct Answer: D
"Hair" and "house" both have /h/.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4708.edition
Abash
Bcatch
Cbastion
Drating
Correct Answer: C
"Edition" and "bastion" both have /ʃ/.
Instruction
In questions 92 to 94, choose the appropriate stress pattern from the options. The syllables are underlined in capital letters.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4709.demarcation
AdemarCAtion
BDEmarcation
CdeMARcation
DdemarcaTION
Correct Answer: A
Primary stress on the third syllable — demarCAtion.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4710.impossible
AimPOSsible
BIMpossible
CimposSIBLE
DimpossiBLE
Correct Answer: A
Primary stress on the second syllable — imPOSsible.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4711.imperialism
AIMperialism
BimPErialism
CimpeRIAlism
DimperialiSM
Correct Answer: C
Primary stress on the third syllable — impeRIAlism.
Instruction
In questions 98 to 100, the word in capital letters has the emphatic stress. Choose the option to which the given sentence relates.
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4712.The traditional chief NARRATED the story to the children.
AThe children heard the story from the traditional chief
BWho narrated the story to the children?
CThe children could not listen to the story by the traditional chief
DDid the chief hide the story from the children?
Correct Answer: D
Emphasis on "NARRATED" contrasts with "hide."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4713.The ACCOUNTANT paid the workers' July salary in September.
AWhen were the workers paid?
BDid the cashier pay the workers' salary in September
CWorkers received their July salary in September
DThe September salary was paid in July?
Correct Answer: B
Emphasis on "ACCOUNTANT" contrasts with "cashier."
JAMB (UTME)
English Language
2019
Q4714.The cat DEVOURED the rat.
ADid the rat devour the cat?
BWhat devoured the rat?
CDid the cat eat the rat?
DIs this the rat that the cat devoured?
Correct Answer: C
Emphasis on "DEVOURED" contrasts with "eat."
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 1 to 5.
The growth in the world's population is in observance of the divine mandate and effective management of the world health system through legislation enactment and sensitization.
In the past, the growing human population was reduced through scarcity of food, flood, earthquakes, wars etc. But in this time and age man have found solution to some of the mentioned catalyst to death among the human population, there is now a clarion call to man to take responsibility in reducing the world's population, that may culminate in food scarcity by consciously sensitizing the people on the benefit of family planning.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4715.The writer of the passage observes that
AThat population was for the good of all
BThat high population rate was dangerous to all
CThat without population the world would be empty
DThat population explosion is outdated
Correct Answer: B
The passage warns of food scarcity — high population is dangerous.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4716.One of the statements does not represent the writer's opinion
AThat the man's relationship concerning life and death is not a happy one
BThat the man's relationship concerning life and death is a happy one
CThat the man's relationship concerning life and death should be left to God
DThat the man's relationship concerning life and death is a matter of choice
Correct Answer: B
The writer's view is not that the situation is happy — B does not represent him.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4717.The main theme of the passage is that
AThat man should continue in procreation
BThat the world is wicked in promoting death among people
CThat man should engage in birth control
DThe effective control of death rate
Correct Answer: C
The passage calls for family planning — birth control.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4718.The word catalyst as used in the passage means
AWay out
BAID to
Ccatalyed way
Dincreasing death rate
Correct Answer: B
"Catalyst" — something that aids or speeds up a process.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4719.According to the passage, the writer is concerned about
Apopulation increase to enhance economic growth
Beffective management of population
Cto allow for natural population management
Dto allow God manage the population
Correct Answer: B
The passage calls for effective management of population.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 6 to 11.
In this age of air transportation, as travel becomes easier, quicker and expensive, more and still more visitors from all over the world are attracted to Africa by the thrill of seeing the beauty of nature. They visit the vast plains, the equatorial rain forest, the lakes and rivers, the mountains ranges and the great semi-arid veld of Africa. The goal of their journeying is not only the vast herds of antelopes and the carnivores which prey on them, but also the unusual and brilliantly colored birds which inhabit these places seemingly endless varieties.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4720.The passage says more and more people are coming to Africa by
Aship
Bsea
Caeroplane
Dtrain
Correct Answer: C
"Age of air transportation" — aeroplane.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4721.In Africa these people hope to see
AAir transportation
BCostumes
COnly preys
DThe beauty of Nature
Correct Answer: D
The passage says visitors are attracted "by the thrill of seeing the beauty of nature."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4722.When they arrive in Africa these visitors go to see
Aonly the desert
Bonly the mountains
Conly plains
Djust as many parts of Africa as they can
Correct Answer: D
The passage lists many places they visit — plains, forests, lakes, mountains.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4723.What would you call these visitors?
ATourist
BForest dwellers
CWanderers
DHunters
Correct Answer: A
They are tourists.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4724.What animals prey on the antelopes?
AThe tourist
BVisitors
CCarnivores
DAll wild animals
Correct Answer: C
"Carnivores which prey on them."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4725.Which of the following is a more suitable title for the passage?
ATourist attractions in Africa
BDeserts in Africa
CForest of Africa
DBrilliantly plumaged birds
Correct Answer: A
The passage is about Africa's tourist attractions.
Instruction
Read the passage below carefully and answer questions 12 to 16.
It has been said that there have been more scientific discoveries this century than the rest of the world's history. Certainly the list is a long and impressive one, the aeroplane, radio, television, the domestic use of electricity in a thousand and one forms, space satellites. These have been matched by discoveries in medicine, which have perhaps been less spectacular but have nevertheless saved the lives of millions of people. Sir Alexander Fleming's development of penicillin, and the discovery of x-ray photograph are just two of the things which have lessened human misery. Side by side with these discoveries however, we must put inventions such as the atomic bomb which have increased the chances of men destroying one another in perspective.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4726.Which of these discoveries was not mentioned in the passage?
AThe aeroplane
BTelevision
CRailway engine
DSatellite
Correct Answer: C
The railway engine is not mentioned in the passage.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4727.What is mentioned in the passage as increasing man's ability to destroy one another?
AAtomic bomb
BAeroplane
CPenicillin
DRadio
Correct Answer: A
The passage mentions "the atomic bomb which have increased the chances of men destroying one another."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4728.According to the passage, Sir Alexander Fleming discovered?
Aelectricity
Bphotograph
Cpenicillin
Dradio
Correct Answer: C
Sir Alexander Fleming developed penicillin.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4729.Penicillin and x-ray photograph have
Ahelped man to destroy one another
Blessened human misery
Cled to the invention of atomic bomb
Dsaved the life of only one million people
Correct Answer: B
The passage says they "lessened human misery."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4730.According to the passage, discoveries in medicine are
ANot important
BNot necessary
CDestroyed by atomic bomb
DEqually impressive
Correct Answer: D
They are equally impressive though less spectacular.
Instruction
Use the passage below to answer questions 17 to 36. The passage has gaps numbered 17 to 36. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap.
We have .... (17) to a period when English .... (18) underwent great changes. These were linked .... (19) other changes in industry and .... (20) to form a series of events known to historians as "The Industrial Revolution". We call it "Industrial" because it .... (21) Britain her .... (22) industries, we call .... (23) a "revolution" because it caused .... (24) rapid and surprising changes in the everyday lives of the British people. It happened .... (25) this way.
During the eighteenth century Britain was selling more .... (26) more of the goods overseas. So .... (27) did the "Market" expand that the .... (28) of goods often lagged behind the .... (29) for them, because the workers who .... (30) them could not work fast enough. Hence the merchants who .... (31) by every increase in the .... (32) of things for sales, welcomed ideas .... (33) new machines which would make saleable articles more quickly, and were .... (34) to open their purses to buy such machines and .... (35) factories where they could be set in .... (36).
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4731.We have .... to a period
Acome
Bgone
Carrived
Dreached
Correct Answer: A
"We have come to a period" — the standard phrase.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4732.English .... underwent great changes
Alanguage
Bgrammar
Cvocabulary
Dspeech
Correct Answer: A
"English language underwent changes."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4733.These were linked .... other changes
Awith
Bto
Cby
Dfrom
Correct Answer: B
"Linked to other changes."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4734.in industry and ....
Aagriculture
Btrade
Ccommerce
Dmanufacturing
Correct Answer: A
Parallel with "industry" — agriculture.
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4735.because it .... Britain her industries
Agave
Bbrought
Cbrought
Dprovided
Correct Answer: A
"Gave Britain her industries."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4736.Britain her .... industries
Amodern
Bnew
Cold
Dfamous
Correct Answer: A
"Modern industries."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4737.we call .... a "revolution"
Ait
Bthis
Cthat
Dthem
Correct Answer: A
"We call it a revolution."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4738.because it caused .... rapid and surprising changes
Aso
Bvery
Csuch
Dtoo
Correct Answer: C
"Such rapid and surprising changes."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4739.It happened .... this way
Ain
Bby
Cfor
Don
Correct Answer: A
"In this way."
JAMB (UTME)
English Language
2020
Q4740.selling more .... more of the goods overseas